Οστεοαρθρίτιδα είναι η προοδευτική καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα, όπου τα αίτια είναι άγνωστα και σε δευτεροπαθή, όπου υπάρχει συγκεκριμένη αιτία (όπως τραυματισμός, φλεγμονή, συγγενής ανωμαλία, μεταβολικές παθήσεις, ρευματικές παθήσεις κλπ).

Κλινική εικόνα

Κύριο σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος στη βουβωνική χώρα ή στο γλουτό, ενώ άλλες φορές μοιάζει με ισχιαλγία. Ο πόνος εκδηλώνεται στα αρχικά στάδια μετά από κούραση, αργότερα όμως και κατά την ανάπαυση ή ακόμα και κατά τον ύπνο.

Οι κινήσεις του ισχίου περιορίζονται και ο ασθενής δυσκολεύεται να βάλει τις κάλτσες του, να ανέβει τις σκάλες, να καθίσει ή ακόμα αντιμετωπίζει δυσκολίες και στη σεξουαλική του επαφή. Έχει δυσχέρεια στην βάδιση και περπατά με χωλότητα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από ορθοπεδικό μετά από κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο.

Θεραπεία

Στα αρχικά στάδια η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική, δηλαδή χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, αποφυγή κόπωσης και φυσιοθεραπεία. Η θεραπεία όμως είναι κυρίως χειρουργική. Ο ορθοπεδικός αποφασίζει τον τύπο της επέμβασης που θα πρέπει να γίνει.

 Έτσι μπορεί να γίνει διατροχαιτήριος οστεοτομία ή αρθρόδεση ή συνηθέστερα ολική αρθροπλαστική του ισχίου (δηλαδή αντικατάσταση της άρθρωσης με τεχνητή κεφαλή μηριαίου και της κοτύλης με πολυαιθυλένιο).

Η τελευταία επέμβαση είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ορθοπεδικής Χειρουργικής, πρέπει να γίνεται από έμπειρο Ορθοπεδικό και να εξηγούνται όλες οι λεπτομέρειες της επέμβασης στον ασθενή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα