Λέξεις κλειδιά: σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος, παθήσεις μέσου νεύρου

Ορισμός
Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας οστεοϊνώδης σωλήνας μέσα από τον οποίο διέρχονται το μέσο νεύρο και οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων του χεριού. Αν αυξηθεί η πίεση εντός του σωλήνος από οποιαδήποτε αιτία τότε μπορεί να πιεσθεί το μέσο νεύρο με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Αιτιολογία
Διάφορα αίτια μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ενδοδιαμερισματικής τάσης εντός του καρπιαίου σωλήνος. Διακρίνουμε τραυματικά αίτια (π.χ. κατάγματα κάτω επίφυσης κερκίδος), φλεγμονώδη αίτια (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, τενοντοελυτρίτιδες), οστεοαρθρίτιδα του καρπού, κύστεις, γάγγλια, μεταβολικά αίτια (π.χ.

σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, ουρική αρθρίτιδα), εγκυμοσύνη εμμηνόπαυση κλπ.

Κλινική εικόνα
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της πάθησης είναι ο πόνος στον καρπό, ο οποίος μπορεί να ακτινοβολεί προς τον αγκώνα και το βραχίονα και μουδιάσματα στην παλαμιαία επιφάνεια των τριών πρώτων δακτύλων του χεριού και το μισό του παράμεσου δακτύλου(κατανομή μέσου νεύρου).

Τα ενοχλήματα αυτά είναι εντονότερα τη νύχτα και αναγκάζουν τον ασθενή να τινάζει χαρακτηριστικά το χέρι του για να ανακουφιστεί. Αν η πίεση συνεχιστεί για μακρό χρονικό διάστημα τότε μπορεί να εμφανιστούν και κινητικές διαταραχές, δηλαδή μυϊκή αδυναμία του αντίχειρα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται λεπτές κινήσεις του χεριού ή ακόμα και να πέφτουν αντικείμενα από το χέρι.

Διάγνωση
Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση του ασθενούς και τον ηλεκτρομυογραφικό έλεγχο.

Θεραπεία
Σε πολύ αρχικά στάδια της πάθησης μπορεί να εφαρμοσθεί ένας γύψινος νάρθηκας πηχεοκαρπικός, να ληφθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή και να γίνει έγχυση κορτιζόνης εντός του σωλήνος, όμως, σε προχωρημένα στάδια, η θεραπεία είναι χειρουργική και συνιστάται στη διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου του καρπού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας