Οι σαγιονάρες κατατάσσονται στην κατηγορία των μινιμαλιστικών υποδημάτων. Σύμφωνα με έρευνες, το βάδισμα όταν φοράει κάνεις σαγιονάρες είναι πολύ διαφορετικό από το κανονικό. Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι το πιο κοντινό στο βάδισμα χωρίς υποδήματα, είναι αυτό με ένα κανονικό παπούτσι παρά με μια σαγιονάρα.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι σαγιονάρες επιβαρύνουν την υγεία των κάτω άκρων. Παρ’ όλα αυτά, όταν ερωτηθεί κάποιος τον λόγο που προτιμάει τις σαγιονάρες η απάντηση που δίνεται συνήθως είναι η άνεση τους. Ακόμα και αν οι ιατροί που εξειδικεύονται σε παθήσεις σχετικές με το πόδι και στα κάτω άκρα έχουν δώσει μια αρνητική χροιά στις σαγιονάρες. Ακόμα και έτσι, πολύς κόσμος τις προτιμάει γιατί είναι ένα δροσερό υπόδημα για το καλοκαίρι. Μπορεί άλλωστε κανείς να παρατηρήσει πόσο δημοφιλείς είναι οι σαγιονάρες για όλες τις ηλικίες σε μια καλοκαιρινή ηλιόλουστη ημέρα.

Όμως, αν κάποιος ρωτήσει έναν ορθοπεδικό θα μάθει ότι οι σαγιονάρες δεν αποτελούν την καλύτερη επιλογή υποδήματος, μιας και προκαλούν περισσότερα προβλήματα στα πόδια των ανθρώπων συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη υποδημάτων τα τελευταία χρόνια.

Σαγιονάρες: Κάνουν κακό στα πόδια;

Γιατί όμως οι σαγιονάρες είναι τόσο επιβλαβείς για τη υγεία;

Η απάντηση είναι ότι οι σαγιονάρες δεν κρατούν ούτε στηρίζουν το πόδι όπως κάνουν τα περισσότερα παπούτσια αλλά χρησιμοποιούν τένοντες και μύες για στήριξη του. Η κακή αυτή στήριξη του πέλματος έχει ως αποτέλεσμα διάφορους τραυματισμούς όπως διαστρέμματα ή κατάγματα στα δάχτυλα.

Αν και οι σαγιονάρες φοριούνται για την άνεση τους, η υπερβολική χρήση τους προκαλεί δυσφορία. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από to American College of Foot and Ankle Surgeons (ACFAS) το 2006 έδειξε, ότι η αυξημένη χρήση σανδαλιών και σαγιονάρων από νέους ή έφηβους,προκαλεί αύξηση του πόνου στη περιοχή της φτέρνας. Επίσης, στην ίδια έρευνα παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών με πόνο στη περιοχή της φτέρνας σε ηλικίες 15-25, αυτός ο πόνος αποτελεί σύμπτωμα πελματιαίας απονευρωσίτιδας, η οποία ευθύνεται για το 15% των περιστατικών του ενήλικου πληθυσμού με πόνους στο πόδι. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με πόνους στη φτέρνα πρέπει να αποφεύγουν τα ίσια παπούτσια με λεπτές σόλες ή το περπάτημα χωρίς παπούτσια, γιατί ούτε σε αυτή τη περίπτωση υπάρχει στήριξη της καμάρας του ποδιού. Αυτή η έλλειψη στήριξης της καμάρας και της φτέρνας όταν φοράει κάνεις σαγιονάρες επιδεινώνει οποιαδήποτε ανωμαλία ή πάθηση που υπάρχει στα πόδια και διαιωνίζει πόνο και φλεγμονές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία