Αν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο πόνος στις αρθρώσεις σας μπορεί να επιβαρύνει πολύ τον ύπνο σας. Και, όπως γνωρίζουμε, η έλλειψη ύπνου – όπως και η κακή ποιότητα – μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή μας. Επιπλέον, η καλή ξεκούραση το βράδυ είναι σημαντική για να διαχειρίζεστε καλύτερα τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Για να μπορέσετε, λοιπόν, να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές…

Προγραμματίστε πότε θα πάρετε φάρμακα

Σε γενικές γραμμές, η λήψη παυσίπονων πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει. Συνεπώς, δείτε αν μπορείτε να πάρετε τα φάρμακά σας λίγο πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι και μπορεί να δείτε θετικά αποτελέσματα.

Φτιάξτε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο

Μετά το βραδινό φαγητό, δημιουργήστε μια ρουτίνα που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Κλείστε τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο και δοκιμάστε διαλογισμό, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε χαλαρωτική μουσική.

Φροντίστε το περιβάλλον που κοιμάστε να είναι άνετο

Ο χώρος που κοιμάστε πρέπει να είναι ήσυχος και σκοτεινός. Αν χρειάζεστε κάποιο μικρό φως για το βράδυ, επιλέξτε κόκκινο, καθώς είναι το λιγότερο ενοχλητικό σε ό,τι αφορά τη διατάραξη του ύπνου. Αν υπάρχει θόρυβος από έξω που σας ενοχλεί, προμηθευθείτε ωτοασπίδες. Επίσης, τα μαξιλάρια και τα στρώματα μνήμης, που αποκτούν σιγά-σιγά το σχήμα του σώματος και του κεφαλιού σας, μπορεί να είναι πολύ βολικά και να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο εύκολα. Επίσης, φροντίστε τα σκεπάσματά σας να μην είναι πολύ βαριά, καθώς μπορεί να ασκήσουν ακόμα περισσότερη πίεση στις αρθρώσεις σας.

Προσπαθήστε να είστε δραστήριοι μέσα στην ημέρα

Η τακτική γυμναστική, ακόμα και σε μικρότερη ένταση, για να μην καταπονήσετε τις αρθρώσεις σας, είναι πάρα πολύ σημαντική. Ενισχύει την ποιότητα του ύπνου και μειώνει την ευαισθησία στον πόνο για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Απλά φροντίστε να μη γυμνάζεστε πριν τον ύπνο, καθώς αυτό θα σας το κάνει ακόμα πιο δύσκολο να κοιμηθείτε.

Προσέξτε τι και πότε τρώτε

Αποφύγετε την καφεΐνη το απόγευμα και το βράδυ και προσπαθήστε να μην τρώτε βραδινό πολύ αργά. Είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθούμε με γεμάτο στομάχι.

Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο κάθε μέρα την ίδια ώρα

Είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα του ύπνου σας να είναι σταθερό, όπως και η ώρα που ξυπνάτε. Έτσι θα μπορέσετε να προγραμματίσετε το βιολογικό σας ρολόι, και θα είναι πολύ πιο εύκολο να κοιμάστε το βράδυ. Αν δεν σας πιάνει ο ύπνος ακόμα και μετά από 20 λεπτά, αλλάξτε δωμάτιο. Διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε χαλαρωτική μουσική μέχρι να νυστάξετε.

Έξω τα κατοικίδια

Όσο καλό και αν είναι να κοιμάστε με το ζωάκι σας για παρέα, αυτό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Αν θέλετε να κοιμάστε στον ίδιο χώρο, πρέπει να τους έχετε ξεχωριστά κρεβατάκια και να μην τα ανεβάζετε στο κρεβάτι σας.

Δοκιμάστε αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία πριν τον ύπνο μπορεί να είναι πολύ χαλαρωτική. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας βοηθάει ιδιαίτερα.