Όσο όμορφος κι αν είναι ο χειμώνας, το κρύο μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα—από το περιστασιακό κρυολόγημα, μέχρι και μια πιο σοβαρή πνευμονία. Και για τους ασθενείς με αρθρίτιδα, τα πράγματα φαίνεται να είναι ακόμα χειρότερα. Υπάρχουν ασθενείς που ισχυρίζονται ότι μπορούν να καταλάβουν πότε θα πέσει η θερμοκρασία όταν οι αρθρώσεις τους αρχίζουν να πρήζονται. Είναι όμως αυτό αληθινό, ή μήπως είναι μύθος;

Οι ειδικοί λένε ότι… δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.

Ένας από τους παράγοντες που πιστεύεται ότι επηρεάζει τις αρθρώσεις τον χειμώνα είναι η αλλαγή στην βαρομετρική πίεση, την δύναμη που ασκεί η ίδια η ατμόσφαιρα. Κάποιοι ερευνητές έχουν προτείνει πως η χαμηλή βαρομετρική πίεση που συνοδεύει τον ψυχρό καιρό επιτρέπει στις αρθρώσεις να πρηστούν και να ασκήσουν πίεση σε νεύρα που ελέγχουν την αίσθηση του πόνου. Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Συγκεκριμένα, κάθε μεγάλη αλλαγή της βαρομετρικής πίεσης, από το να βρεθούμε στην κορυφή ενός βουνού ή 50 μέτρα βαθιά στην θάλασσα, θα προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις. Συνεπώς, η μικρές αλλαγές που παρατηρούνται σε ένα φυσιολογικό υψόμετρο δεν είναι πολύ πιθανό να κάνουν μεγάλο κακό.

Μια άλλη ιδέα, που έχει πιο πολλές αποδείξεις από πίσω, είναι ότι οι αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα όταν ο καιρός ψυχραίνει μπορεί να αυξήσουν την αίσθηση του πόνου. Πολλοί ασθενείς έχουν πόνο που επιμένει, παρά το γεγονός ότι οι αρθρώσεις τους μπορεί και να μην βρίσκονται σε τόσο άσχημη κατάσταση. Η εξήγηση για αυτό είναι, πρακτικά, ότι το νευρικό σύστημα μπερδεύεται. Υπάρχουν ορισμένα νεύρα με σκοπό να διατηρούν τις λειτουργίες του σώματος ενεργές, χωρίς εμείς να το σκεφτόμαστε. Όταν το κρύο αυξάνεται, αυτά τα νεύρα συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία, ώστε να διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματος. Η δράση τους αυτή κοντά στις αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσει αύξηση του πόνου. Είναι μια θεωρία που απαιτεί εκτενείς και δύσκολες μελέτες, αλλά προς το παρόν φαίνεται πολύ πιο πιθανή από την θεωρία της βαρομετρικής πίεσης.

Πάντως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οφείλουμε να σκεφτούμε. Για παράδειγμα, είναι πολύ συχνό φαινόμενο η εποχική κατάθλιψη όταν χαλάει ο καιρός. Είναι μια κατάθλιψη που διαρκεί λίγο καιρό, με συμπτώματα που με τον καιρό εξαφανίζονται, αλλά μπορεί να προκαλέσει όλες τις αλλαγές που η κατάθλιψη φέρνει στον οργανισμό—και μία από αυτές είναι η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η μέρα μικραίνει και κάνει κρύο, μας εμποδίζει πολλές φορές από το να είμαστε όσο δραστήριοι θα έπρεπε, και η ακινησία επιδεινώνει τους πόνους της αρθρίτιδας, περιορίζοντας την ροή θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στις αρθρώσεις.

Τέλος, μια θεωρία που έχει αποδειχθεί είναι πως… όλη η συσχέτιση πόνου των αρθρώσεων και κρύου είναι στο μυαλό μας. Και εξηγούμε: Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να τοποθετούν τα πάντα μέσα σε μοτίβα, πιστεύοντας ότι βοηθά στην επιβίωση. Αυτό, όπως είναι λογικό, έχει οδηγήσει σε αρκετά μοτίβα που δεν είναι αληθινά. Συνεπώς, είναι μια πιθανότητα το κρύο να μην επιδεινώνει τους πόνους της αρθρίτιδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα