Η απόφαση για αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ανάκτηση της ποιότητας ζωής σας και ενός πολύ πιο ενεργού τρόπου ζωής. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε σίγουροι για την επιλογή σας!

Η εύρεση ενός αξιόπιστου χειρουργού με ιστορικό επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων αρθροπλαστικών θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι θα έχετε μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση και αποκατάσταση. Είναι κρίσιμο να αισθάνεστε άνετα με τον χειρουργό σας και ότι μπορείτε να συζητήσετε ανοιχτά τις ανησυχίες και τις ερωτήσεις σας μαζί του!

Βρίσκοντας τον κατάλληλο χειρουργό

Ζητήστε παραπομπές

Συμβουλευτείτε τον γενικό ιατρό σας ή κάποιον ιατρό που εμπιστεύεστε για μια λίστα ορθοπαιδικών χειρουργών που ειδικεύονται ή έχουν εμπειρία στην αρθροπλαστική του γόνατος και ισχίου. Οι συγκεκριμένες συστάσεις είναι πολύ σημαντικές και συχνά καθοριστικές. Μπορείτε να επεκτείνετε τον κατάλογο των πιθανών χειρουργών σας εάν απευθυνθείτε σε άλλους γιατρούς και φυσιοθεραπευτές.

Ελέγξτε με φίλους

Αν γνωρίζετε κάποιον που έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης του γόνατος ή του ισχίου, ρωτήστε ποιος έκανε τη χειρουργική επέμβαση και αν πήγε καλά.

Ασφαλιστική κάλυψη

Θα θελήσετε να μάθετε αν ο χειρουργός που επιλέγετε καλύπτεται από το ασφαλιστικό σας πρόγραμμα. Η επιλογή ενός χειρουργού εκτός του ασφαλιστικού σας προγράμματος μπορεί να επηρεάσει τα έξοδα που δεν μπορείτε να καλύψετε.

Τοπικά Ορθοπαιδικά Τμήματα Εξειδίκευσης

Ορισμένα νοσοκομεία διαθέτουν τμήματα αριστείας για ορθοπαιδική χειρουργική επέμβαση. Ελέγξτε αν υπάρχουν κάποια στην περιοχή σας και, αν ναι, συμβουλευτείτε τα.

Πληροφόρηση από διαδίκτυο (Internet)

Ορισμένες online βάσεις δεδομένων παρέχουν έναν τρόπο για τον εντοπισμό χειρουργών εξειδικευμένων σε χειρουργική αρθροπλαστικών και για τον έλεγχο των διαπιστευτηρίων τους. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιες Ιατρικές Εταιρείες που να πιστοποιούν την ασφαλή και επαρκή εκπαίδευση των χειρουργών!

Αξιολογήστε τα διαπιστευτήρια του χειρουργού

Το πιο σημαντικό βήμα είναι ο έλεγχος της εκπαίδευσης, της προϋπηρεσίας και των διαπιστευτήριων του χειρουργού. Σε πολλές προσωπικές ιστοσελίδες αναγράφονται πολλά στοιχεία εντυπωσιασμού των ασθενών τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ακριβώς γιατί στην Ελλάδα δεν ελέγχει κανείς την ακρίβεια και την αξιοπιστία αυτών των στοιχείων. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι αναφέρουν αναρμοδιότητα σε αυτό το θέμα.

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε εξονυχιστικά το βιογραφικό του χειρουργού σας όπως:

  • εκπαίδευση
  • μετεκπαίδευση
  • διαπιστευτήρια

Μάθετε αν ο χειρουργός είναι πιστοποιημένος και από ποιο φορέα. Στο εξωτερικό οι ασθενείς μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις απαιτήσεις πιστοποίησης επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο κάθε Ιατρικής Εταιρείας ή φορέα.

Ελέγξτε τα επίπεδα εμπειρίας του χειρουργού

Είναι σοφό να ρωτήσετε έναν χειρουργό πόσες επεμβάσεις αρθροπλαστικών εκτελεί ετησίως. Μελέτες δείχνουν ότι οι χειρουργοί που πραγματοποιούν περισσότερες αρθροπλαστικές ετησίως είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Ομοίως, τα νοσοκομεία που εκτελούν περισσότερες αρθροπλαστικές ετησίως έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι καλύτεροι χειρουργοί εκτελούν συχνά εκατοντάδες αρθροπλαστικές κάθε χρόνο!

Ειδικότητα και Εκπαίδευση

Οι ειδικοί στην αρθροπλαστική του γόνατος κερδίζουν πολύτιμη εμπειρία κυρίως με την διενέργεια πολλαπλών επεμβάσεων, αλλά μπορούν επίσης να επεκτείνουν τις γνώσεις τους μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

Αυτό περιλαμβάνει την εκπαίδευση σε:

  • νέες τεχνολογίες
  • τις τρέχουσες χειρουργικές τάσεις
  • νέα εμφυτεύματα

Εάν πιστεύετε ότι μια συγκεκριμένη επέμβαση ή χειρουργική προσέγγιση μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς, είναι σημαντικό να καθορίσετε αν ο υποψήφιος χειρουργός σας εχει εκπαιδευθεί επαρκώς σε αυτή την τεχνική. Συνήθως, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί μια συγκεκριμένη χειρουργική μέθοδος ή αρθροπλαστική, ένας χειρουργός θα λάβει εκπαίδευση από τον κατασκευάστρια εταιρεία ορθοπαιδικών υλικών. Τα νοσοκομεία μερικές φορές προτιμούν ορισμένους κατασκευαστές και εμφυτεύματα. Με την επίσκεψη στον ιστότοπο του κατασκευαστή, θα βρείτε πιθανώς έναν χειρουργό εκπαιδευμένο σε αυτή την τεχνική.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να σέβεστε τις συστάσεις του χειρουργού σας. Είναι ο κατάλληλος για να καθορίσει ποιο εμφύτευμα είναι κατάλληλο για εσάς. Εργαστείτε με τον χειρουργό σας για να κατανοήσετε την επιλογή που κάνει και μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις. Είναι σημαντικό να είστε άνετοι με την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει.

Νέες τεχνολογίες και καινοτομία

Οι περισσότεροι ασθενείς συνήθως εντυπωσιάζονται από το κάθε τι καινούργιο, από την κάθε φορά “νέα επαναστατική τεχνική” και κάθε τι που παρουσιάζεται ως νέα επαναστατική εξέλιξη που υπόσχεται άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα! Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην αξιολόγηση τέτοιων προτάσεων. Στην ιστορία της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής υπάρχουν άπειρα παραδείγματα νέων τεχνολογιών οι οποίες αρχικά είχαν σκορπίσει ενθουσιασμό και μετά από κάποια χρόνια εγκαταλείφθηκαν πλήρως αφήνοντας όμως πίσω τους πολλούς μη ικανοποιημένους ασθενείς οι οποίοι έψαχναν να διορθώσουν την αρχική τους επιλογή. Αν η τελική επιλογή του ασθενούς είναι να εμπιστευθεί οποιαδήποτε νέα χειρουργική τάση τότε θα πρέπει να είναι απολύτως σίγουρος για την εμπειρία του χειρουργού του η οποία ελέγχεται με διερεύνηση των πιστοποιήσεών του. Ιδιαίτερη προσοχή σε αναγραφόμενες πληροφορίες στο διαδίκτυο μιας και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για την ακρίβεια των αναγραφόμενων στοιχείων! 

Εμπειρία με ειδικές ή υψηλού κινδύνου περιπτώσεις

Βεβαιωθείτε ότι συζητήσατε το πλήρες ιατρικό σας ιστορικό με τον χειρουργό σας πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό θα διασφαλίσει ότι είναι σε θέση να χειριστεί τις ανάγκες σας και τυχόν πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν.

Για παράδειγμα, εάν έχετε προϋπάρχουσες καταστάσεις, όπως πχ. αναιμία ή διαβήτη ή εάν έχετε υποστεί κάποιο άλλο τραύμα που μπορεί να περιπλέξει τη χειρουργική επέμβαση, ρωτήστε για την εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων.

Επικοινωνία με τον χειρουργό σας

Μόλις έχετε συντάξει μια λίστα με πιθανούς χειρουργούς, θα θελήσετε να προγραμματίσετε μια διαβούλευση με το καθένα. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδριών, θα θέλετε να:

  • να συζητήσετε την κατάστασή σας
  • να υποβάλλετε τυχόν ερωτήσεις
  • να ζητήσετε τη γνώμη τους
  • να αποφασίσετε αν είναι ο σωστός χειρουργός για εσάς
Κατά τη διάρκεια του ραντεβού

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας εξηγήστε τυχόν ερωτήσεις και ανησυχίες που μπορεί να έχετε. Ρωτήστε το γιατρό σχετικά με:

  • το ποσοστό επιτυχίας του
  • την εμπειρία του σε περιπτώσεις παρόμοιες με τις δικές σας
  • πόσο συχνά χρειάστηκε να υποβάλει τους ασθενείς του σε χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης και γιατί
  • εάν προετοιμάζει ένα χειρουργικό σχέδιο και τι περιλαμβάνετε σε αυτό
  • ποια τεχνολογία με τη βοήθεια υπολογιστή χρησιμοποιεί
  • εάν χρησιμοποιεί ελάχιστες επεμβατικές τεχνικές
  • τα οφέλη και τους κινδύνους της επέμβασης
  • πού θα πραγματοποιηθεί η χειρουργική σας επέμβαση

Ο έλεγχος της αξιοπιστίας των παραπάνω είναι συχνά καθοριστικός. Είναι πολύ χρήσιμο να ζητήσετε αν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία των αποτελεσμάτων του ιατρού σας σε έγκυρες ιατρικές μελέτες που δημοσιεύονται σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά.

Κόστος χειρουργικής επέμβασης

Η ασφαλιστική κάλυψη θα αποτελέσει κατά πάσα πιθανότητα τον κύριο παράγοντα για την επιλογή του γιατρού και του νοσοκομείου που θα χρησιμοποιήσετε. Μπορεί να θέλετε να καλέσετε το γραφείο χρεώσεων του κάθε νοσοκομείου απευθείας για να ελέγξετε την κάλυψη της ασφαλιστικής σας εταιρείας για την συγκεκριμένη επέμβαση. Όταν το κάνετε, ρωτήστε για τα εξής:

  • το ιστορικό του νοσοκομείου για παρόμοιου τύπου επεμβάσεις
  • επιλογές φυσικοθεραπείας μετά από τη χειρουργική επέμβαση
  • το κόστος της χειρουργικής επέμβασης, της μετεγχειρητικής παρακολούθησης και της φυσικοθεραπείας

Καθώς περιορίζετε την επιλογή των νοσοκομείων, κάντε τη δική σας έρευνα στο διαδίκτυο για να ελέγξετε την ποιότητα των νοσοκομείων.

Προσεκτικός έλεγχος για:

Επαφή με θεράποντα ιατρό

Παρακολουθήστε τις αλληλεπιδράσεις σας με το γιατρό σας και το πώς αισθάνεστε. Ένας καλός χειρουργός θα περάσει αρκετό χρόνο συζητώντας τις επιλογές σας και πιθανά αποτελέσματα.

Προσωπικό ιατρείου και περιβάλλον

Οι νοσηλευτές και το προσωπικό γραφείου είναι η πύλη σας στο χειρουργό και θα σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε και να προετοιμάσετε τη χειρουργική επέμβαση και την αποκατάστασή σας. Μεταξύ άλλων, με τις νοσοκόμες και το προσωπικό θα:

  • χειριστείτε τα ραντεβού σας
  • κανονίσετε τα διαδικαστικά με τον ασφαλιστή σας
  • προγραμματίσετε προεγχειρητική προετοιμασία
  • κανονίσετε τη φυσικοθεραπεία σας

Είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα με το προσωπικό και να είστε βέβαιοι ότι:

  • θα ανταποκριθεί στις ανάγκες σας
  • θα σας προσφέρει καλή εξυπηρέτηση

Αν η υπηρεσία δεν φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, μπορεί να σας επηρρεάσει αρνητικά

Δυνατότητα δεύτερης γνώμης

Βεβαιωθείτε ότι εξετάζετε μια δεύτερη γνώμη, ακόμη και αν αισθάνεστε εντελώς άνετα με τον πρώτο ορθοπαιδικό χειρουργό που συμβουλεύεστε. Μια δεύτερη γνώμη, κατά προτίμηση σε διαφορετική κλινική, μπορεί να σας δώσει πολύτιμη γνώση και προοπτική. Μπορεί να θέλετε να επισκεφθείτε τρεις ή τέσσερις γιατρούς ή περισσότερους. Εάν λαμβάνετε πληροφορίες που είναι αντικρουόμενες, μην είστε ντροπαλοί να επιστρέψετε σε κάθε γιατρό και να ζητήσετε επιπλέον ερωτήσεις.

Τελική απόφαση

Θα έχετε πολλές ερωτήσεις και ανησυχίες σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος. Κατά την τελική σας απόφαση, φροντίστε να κάνετε τα εξής:

  • Πάρτε το χρόνο σας επιλέγοντας το γιατρό σας
  • Κάντε σημαντική έρευνα
  • Συμβουλευτείτε πολλούς γιατρούς
  • Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις

Δεν πρέπει να κάνετε μια επιλογή και να προχωρήσετε σε χειρουργική επέμβαση μέχρι να αισθανθείτε εντελώς άνετα με το χειρουργό, την προτεινόμενη τεχνική και είδος του εμφυτεύματος και τη διαδικασία. Η μελλοντική σας υγεία και η ποιότητα της ζωής σας εξαρτάται από αυτήν!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο