Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη είναι η μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος από μικρόβιο. Η πιο συνηθισμένη λοίμωξη που προσβάλει τις γυναίκες είναι η κυστίτιδα ή αλλιώς μόλυνση της ουροδόχου κύστεως. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των γυναικών, με ποσοστό 7 στις 10, θα έρθουν αντιμέτωπες κάποια στιγμή με την ουρολοίμωξη και φυσικά  με τα ενοχλητικά και συνήθως έντονα συμπτώματα της. Στην περίπτωση που μια γυναίκα εμφανίζει ουρολοίμωξη πάνω από τρεις φορές το χρόνο, τότε μιλάμε για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και φυσικά τη λύση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τη δώσει ο ουρολόγος.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το έντονο τσούξιμο και αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια της ούρησης, η αίσθηση ανάγκης για ούρηση που συνοδεύεται όμως από μικρή ποσότητα ούρων, το αίσθημα βάρους και πόνου χαμηλά στην κοιλιά και σε χειρότερες περιπτώσεις η αιματουρία και ο πυρετός.

Τι κάνουμε αν έχουμε αυτά τα συμπτώματα;

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται σε περίπτωση ουρολοίμωξης είναι η γενική και καλλιέργεια ούρων η οποία πρέπει να συνοδεύεται με αντιβιόγραμμα ώστε να δοθεί η σωστή αντιβίωση και θεραπεία από τον ουρολόγο. Σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να γίνεται και υπερηχογράφημα του ουροποιητικού συστήματος.

Γιατί οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές το καλοκαίρι;

Από τις συχνότερες παθήσεις του καλοκαιριού είναι οι ουρολοιμώξεις και συνήθως είναι συνδυασμός παραγόντων που τις προκαλούν. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η επαφή με μικρόβια στην παραλία, στη θάλασσα και στις πισίνες και το βρεγμένο μαγιό που αμελούμε να αλλάξουμε. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων αποδυναμώνοντας τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού.

Άλλος παράγοντας που ευνοεί τις ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι είναι τα περισσότερα ταξίδια που ίσως προγραμματίζουμε και η αναγκαστική χρήση κοινόχρηστης τουαλέτας ή ακόμη και η προσπάθεια αποφυγής χρήσης της τουαλέτας και το ''κράτημα'' της ούρησης για πολλή ώρα.

Ποια τα μέτρα πρόληψης;

  • Λήψη άφθονων υγρών (τουλάχιστον 2-3 λ/24ωρο) Αποφυγή βρώμικης και πολυσύχναστης παραλίας και πισίνας.
  • Αλλαγή βρεγμένου μαγιό αμέσως μετά το κολύμπι και αποφυγή τοποθέτησης πετσέτας απευθείας σε άμμο.
  • Φροντίδα προσωπικής υγιεινής. Χρήση βαμβακερών εσώρουχων.
  • Συχνή ούρηση. Να μην αναβάλλεται η ούρηση καθόλου.  
  • Χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια ερωτικής επαφής. Ούρηση και καθαριότητα μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Προσοχή στις κοινόχρηστες τουαλέτες.