Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης επηρεάζει συνήθως περισσότερο τους άντρες από τις γυναίκες και αναπτύσσεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών. Ανεξάρτητα από την ηλικία σας όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Γνωρίστε τους παράγοντες και τα συμπτώματα κινδύνου καρκίνου της κύστης

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι το αίμα στα ούρα, αλλά υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε αν νομίζετε ότι διατρέχετε κίνδυνο για αυτό τον τύπο καρκίνου. (Επίσης, λάβετε υπόψη ότι μπορεί να έχετε αίμα στα ούρα σας για πολλούς λόγους - όπως μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος - που δεν έχει καμιά σχέση με τον καρκίνο.) Άτομα άνω των 55 ετών, καπνιστές και άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου της ουροδόχου κύστης έχουν υψηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).

Τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι τα κάτωθι:

Παρατηρείτε αίμα ή θρόμβους αίματος στα ούρα σας

Το αίμα στα ούρα είναι το πιο κοινό σημάδι καρκίνου της ουροδόχου κύστης, λέει ο Gary D. Steinberg, MD, καθηγητής χειρουργικής και διευθυντής ουρολογικής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. "Αυτό το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι είτε μικροσκοπικό είτε τεράστιο και οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να το δουν", είπε. Το αίμα δεν χρειάζεται πάντα να φαίνεται λαμπερό κόκκινο. Μερικές φορές, φαίνεται καφέ όπως το χρώμα της κόλα. Αν παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό.

Αισθάνεστε πόνο ή αίσθηση καψίματος όταν ουρείτε

Φυσικά, εάν το αίμα στα ούρα σας είναι μικροσκοπικής ποσότητας, τότε δεν θα μπορείτε να το δείτε, για αυτό είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε άλλα συμπτώματα. Για παράδειγμα, ο πόνος ή η αίσθηση καψίματος κατά τη διάρκεια της ούρησης μπορεί να είναι ένας δείκτης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης (και άλλων καταστάσεων).

Νιώθετε ότι πρέπει να ουρείτε συχνά, αλλά όταν κάθεστε, τα ούρα είναι ελάχιστα

Μπορεί να αισθάνεστε ότι η κύστη σας έχει γεμίσει, αλλά όταν τελικά φτάσετε στο μπάνιο, τα ούρα να είναι ελάχιστα. Ή ίσως να πηγαίνετε συχνά στο μπάνιο, ακόμα και τα βράδια, και όχι μία φορά. Αν κάποιο από αυτά τα σενάρια σας θυμίζει κάτι, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας. Μπορεί να είναι απλώς μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, αλλά αν είστε άνω των 55 ετών, τότε αυτές οι αλλαγές στα ουρολογικά σας συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Οι λοιμώξεις σας στο ουροποιητικό δεν θεραπεύονται

Οι περισσότερες τέτοιες δεν είναι καρκίνος της ουροδόχου κύστης, λέει ο Δρ. Steinberg, αλλά στις γυναίκες, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να διαγνωσθεί ως κάποιες από αυτές. Εάν έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για λοιμώξεις ουροποιητικού με αντιβιοτικά και τα συμπτώματα επιμένουν για εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι ο πραγματικός ένοχος. Ο Δρ. Steinberg, ο οποίος είναι πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλευτικού συμβουλίου του Δικτύου Προστασίας Καρκίνου της ουροδόχου κύστης, λέει ότι περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν στην πραγματικότητα από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε σχέση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αν και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης επηρεάζει τους άνδρες πιο συχνά, οι γυναίκες εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο. «Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για καρκίνο της ουροδόχου κύστης», λέει ο Steinberg. "Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι το γνωρίζουν."

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου