Η κατανόηση των βασικών λειτουργιών του αδένα του προστάτη και η πληροφόρηση σχετικά με το ποια είναι συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορεί να συμβάλλουν στο να εντοπιστεί το πρόβλημα νωρίς, όταν τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας είναι στο υψηλότερο επίπεδο.

Ιδού ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον προστάτη, τα συμπτώματα και ορισμένες συμβουλές πρόληψης του καρκίνου του προστάτη:

Ο αδένας του προστάτη είναι ένας μυς

Μόνο οι άνδρες έχουν προστάτη, έναν μυϊκό αδένα που παράγει μερικά από τα συστατικά του σπέρματος. Ο ρόλος του προστάτη είναι να εκκρίνει σπερματικό υγρό, το οποίο αναμιγνύεται με τα σπερματοζωάρια και μαζί φτιάχνουν το σπέρμα. Ο μυς στα τοιχώματα του αδένα, του επιτρέπει να εκτοξεύει το σπερματικό υγρό με δύναμη.

Ο αδένας του προστάτη έχει το μέγεθος ενός καρυδιού

Ο προστάτης βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κύστη.

Στους ηλικιωμένους άνδρες ο προστάτης μπορεί να διογκωθεί από μέγεθος καρυδιού σε εκείνη ενός δαμάσκηνου. Εάν ο προστάτης μεγαλώσει πολύ, η ροή των ούρων μπορεί να είναι ασθενέστερη, αλλά το μέγεθος του προστάτη δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη.

Μπορείτε να εντοπίσετε τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη

Οι ανησυχίες για τα συμπτώματα του προστάτη που πρέπει να προσέξουμε περιλαμβάνουν την ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας, πόνο πριν ή μετά την ούρηση και ασθενή ροή των ούρων. Λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στους όρχεις, προβλήματα στην στύση και πόνο κατά την εκσπερμάτιση.

Ο καρκίνος του προστάτη δεν επηρεάζει πάντα τη ροή των ούρων, τουλάχιστον μέχρι να προχωρήσει η ασθένεια, επομένως αυτή δεν αποτελεί από μόνη της αξιόπιστο δείκτη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για μια αλλαγή στην πίεση της ροής των ούρων, όπως μια μη καρκινική μεγέθυνση του προστάτη, που ονομάζεται καλοήθης προστατική υπερπλασία (BPH) ή προστατίτιδα - φλεγμονή ή μόλυνση του προστάτη. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Η ηλικία είναι ένας παράγοντας

Ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζει συνήθως τους άνδρες άνω των 50 ετών και περίπου το ήμισυ αυτής της ηλικιακής ομάδας παρουσιάζουν επίσης σημάδια διεύρυνσης του προστάτη. Σύμφωνα με την Cancer Research UK, ο μεγαλύτερος αριθμός περιπτώσεων είναι σε άτομα ηλικίας 75 έως 79 ετών.

Η προστατίτιδα μπορεί να επηρεάσει τους άνδρες κάθε ηλικίας.

Μια εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Για να διερευν'ήσετε την πιθανότητα να έχετε καρκίνο του προστάτη, ο γενικός ιατρός σας συνήθως προτείνει να κάνετε την εξέταση PSA. Πρόκειται για εξέταση αίματος που μετρά το επίπεδο μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αντιγόνο ειδικού για τον προστάτη (PSA). Το PSA παράγεται στον αδένα του προστάτη και βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στο αίμα.

Ένα αυξημένο επίπεδο PSA μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι της παρουσίας καρκίνου του προστάτη. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει και άλλα προβλήματα που δεν είναι καρκίνος - τρεις στους τέσσερις άντρες με αυξημένο επίπεδο PSA δεν έχουν καρκίνο του προστάτη. Τα επίπεδα PSA μπορεί επίσης να είναι φυσιολογικά όταν υπάρχει καρκίνος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το PSA δεν χρησιμοποιείται ως γενικό τεστ εξέτασης. Ωστόσο, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο PSA, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι γενετικός

Κοιτάξτε το οικογενειακό σας δέντρο. Έχει ο πατέρας σας, ο παππούς σας, ο θείος ή ο αδελφός σας καρκίνο του προστάτη; Εάν συμβαίνει αυτό, τότε μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν κάποια μέλη της οικογένειας είχαν την ασθένεια, ρωτήστε τους συγγενείς ποια συμπτώματα είχαν εκείνοι και τον γιατρό σας αν πρέπει να έχετε εξετάσεις αίματος για να παρακολουθείτε το PSA σας.

Η παχυσαρκία επηρεάζει τον καρκίνο του προστάτη

Υπάρχει επίσης μια σαφής σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου – το επιπλέον λίπος γύρω από τη μέση σας μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι επιστήμονες στη Βοστώνη διαπίστωσαν ότι η διατήρηση υγιούς βάρους και υγιεινής διατροφής βοηθά τους καρκινοπαθείς να ζουν περισσότερο. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που περιλαμβάνουν περισσότερους από 900 άνδρες, έδειξαν ότι τα υπέρβαρα άτομα με καρκίνο του προστάτη διπλασίασαν τον κίνδυνο θανάτου τους κατά τα πέντε έτη μετά τη μελέτη, σε σύγκριση με τους άνδρες που διατηρούσαν υγιές βάρος.

Προσπαθήστε να επιτύχετε και να διατηρήσετε υγιές βάρος μέσω της ισορροπημένης διατροφής και της τακτικής άσκησης. Κάνετε μικρές αλλαγές στη διατροφή σας κάθε μέρα, όπως το να κόψετε τα γλυκά και να τρώτε τραγανά λαχανικά.

Η ενυδάτωση μπορεί να συνδεθεί με την υγεία του προστάτη

Οι Ιάπωνες και οι Κινέζοι έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα καρκίνου του προστάτη και το πράσινο τσάι θεωρείται ένας από τους λόγους. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Η άσκηση μπορεί να επηρεάσει την υγεία του προστάτη

Η τακτική άσκηση βοηθά στην ισορροπία των ορμονικών επιπέδων, προλαμβάνει την παχυσαρκία και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης βοηθάει στη μείωση του κινδύνου πολλών τύπων καρκίνου και μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχει και αποτέλεσμα στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου