Η κυστεοσκόπηση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διαγνωστικές ουρολογικές εξετάσεις.Το κυστεοσκόπιο εισέρχεται δια της ουρήθρας στον άνδρα ή την γυναίκα και μ’ αυτόν τον τρόπο επισκοπείται η ουρήθρα, ο προστάτης (στον άνδρα) και φυσικά η ουροδόχος κύστη και κατ’ επέκταση όλα τα ανατομικά στοιχεία αυτής.

Η εξέταση θεωρείται και είναι από τις πλέον σημαντικές, διότι δίνει απαντήσεις σε πάρα πολλά διαγνωστικά προβλήματα.Ο ουρολόγος σας θα πρέπει να προβεί στην κυστεοσκόπηση στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν υποτροπιάζουσες (συχνές) λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις), αίμα στα ούρα (αιματουρία), απώλεια του ελέγχου της κύστης, επώδυνη ούρηση, χρόνιο πυελικό άλγος, διαταραχές της ούρησης, υπερπλασία του προστάτη, λιθίαση κτλ.

Φυσικά, αποτελεί το απόλυτο εργαλείο επισκόπησης κι ελέγχου σ ένα καρκίνωμα – μάζα, θήλωμα στην κύστη, ενώ η απόλυτη ένδειξη για να διενεργηθεί η κυστεοσκόπηση είναι η αιματουρία.

Προετοιμασία

Συνήθως δεν υπάρχουν ειδικές οδηγίες πριν από την εξέταση.

Μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά πριν
από την κυστεοσκόπηση. Ο ασθενής τοποθετείται σε γυναικολογική θέση, δεν χρειάζεται γενική αναισθησία και ο χρόνος της εξέτασης είναι μικρός.

Μετά την εξέταση

Μετά την κυστεοσκόπηση μπορεί να εμφανισθεί ένα ήπιο αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, ενώ μπορεί να δείτε μικρές ποσότητες αίματος στα ούρα σας. Αυτό δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 24 ώρες.



Ενημερώστε τον γιατρό σας αν η αιμορραγία ή ο πόνος, που δεν είναι απαρραίτητο να υπάρχουν, διαρκούν πάνω από μία-δύο μέρες.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει προληπτικά αντιβίωση για μία ή δύο μέρες μετά την εξέταση.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νόστιμες και υγιεινές μεξικάνικες συνταγές
Η γενετική προδιάθεση στο στρες συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής [μελέτη]
ΗΠΑ: Γιατρός υποβλήθηκε στην πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων - ήπατος για προχωρημένο καρκίνο