Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) αφορά την πλειονότητα των ανδρών που ξεπερνούν την ηλικία των 60 χρόνων.Ο προστάτης αδένας φυσιολογικά διογκώνεται – μεγαλώνει με την ηλικία.
Σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι μπορεί να υπάρχει και υπερπλασία (διόγκωση) του προστάτη και καρκίνωμα μαζί.

Συμπτώματα

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι τα ενοχλήματα που ο ασθενής αισθάνεται, αποτελούν τα υποκειμενικά ευρήματα της εξέτασης, όπως η συχνουρία, ημερήσια και νυκτερινή, η δυσουρία και η επιτακτική ούρηση, η αιματουρία και η επίσχεση των ούρων, οξεία ή χρόνια.

Επίσης ελάττωση της ακτίνας ούρησης ,υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, παρουσία υπολειπόμενου ποσού ούρων ως και επιπτώσεις στη λειτουργία και μορφολογία του ανώτερου ουροποιητικού.

Θεραπεία

Η φαρμακευτική θεραπεία στην ΚΥΠ, εφαρμόζεται στις περιπτώσεις με ήπια ενοχλήματα, κυρίως συχνουρίας, επιτακτικής ούρησης και ήπιας δυσουρίας σε φυσιολογικά όρια ή σε περιπτώσεις ασθενών με βαρύτερα ενοχλήματα που δεν θέλουν ή δεν μπορούν, για άλλους λόγους να χειρουργηθούν ή θέλουν να αναβάλλουν για κάποιο χρονικό διάστημα την εγχείρηση.

Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται στους ασθενείς με έντονα υποκειμενικά ενοχλήματα ή με ηπιότερα, αλλά ενοχλητικά που δεν υποχωρούν με τη φαρμακευτική θεραπεία ή άνδρες με αντικειμενικά ευρήματα (συχνές υποτροπές ουρολοιμώξεων, υπολειπόμενο ούρων, λιθίαση της κύστης, επιπτώσεις στη μορφολογία και τη λειτουργία του μέσου και ανώτερου ουροποιητικού).

Η χειρουργική θεραπεία τους απαλλάσσει οριστικά από το αποφρακτικό αίτιο της ουρήθρας.

Η εγχείρηση, είναι η προστατεκτομή διουρηθρικά ή ανοικτά ανάλογα με το μέγεθος του προστάτη αλλά και την κρίση του χειρουργού κατά περίπτωση.

Πρέπει να ξέρουμε ότι…

Και μετά την αφαίρεση του προστάτη είτε ανοικτά είτε διουρηθρικά ο προστάτης ξαναδημιουργείται. Αυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζουν καθόλου οι πιθανότητες αναπτύξεως καρκινώματος. Άρα, μία φορά τον χρόνο πρέπει
να γίνεται εξέταση PSA και Δακτυλική εξέταση.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι ύποπτο τότε προβαίνουμε στον πλήρη έλεγχο που πρέπει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χαρτογράφηση των συναισθημάτων στο σώμα
Τα σημάδια ότι είστε σε σχέση με έναν ναρκισσιστή
Το να είναι κάποιος υπέρβαρος βλάπτει την ανοσιακή απόκριση στον ιό SARS-CoV-2 [μελέτη]