Οι έρευνες δείχνουν σήμερα ότι παιδιά ηλικίας έως 1 έτους μπορεί να παρουσιάζουν σημάδια αυτισμού. Το σημαντικότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε ως γονέας ή κηδεμόνας είναι να μάθετε τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού και να γνωρίζετε τα βασικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης που το παιδί σας πρέπει να έχει σε διάφορες ηλικίες.

Παρακαλώ δείτε τον ακόλουθο κατάλογο. Εάν έχετε τυχόν ανησυχίες για την ανάπτυξη του παιδιού σας, μην περιμένετε. Μιλήστε στον ιατρό σας για να εξεταστεί το παιδί σας για αυτισμό. Αν και ο εγκεκριμένος έλεγχος για αυτισμό διενεργείται από την ηλικία των 16 μηνών, το καλύτερο στοίχημα για τα μικρότερα παιδιά είναι να ελέγχεται η ανάπτυξή τους σε κάθε επίσκεψη μέσω ενός ιδιαιτέρως εγκεκριμένου εργαλείου ελέγχου της ανάπτυξης.

Εάν το παιδί σας έχει αυτισμό, η έγκαιρη παρέμβαση ίσως είναι η καλύτερη ελπίδα που έχει.

Προσέξτε τις ενδείξεις αυτισμού!
Οι ακόλουθες ενδείξεις επιφύλαξης δύναται να δείχνουν ότι ένα παιδί διατρέχει κίνδυνο διαταραχής της ανάπτυξης και χρειάζεται άμεση εξέταση.

Με κλινικούς όρους, υπάρχουν μερικοί “απόλυτοι δείκτες”, που συχνά αναφέρονται ως “ενδείξεις επιφυλακής”, που δείχνουν ότι ένα παιδί πρέπει να εξεταστεί. Εάν είστε γονείς, αυτές είναι οι “ενδείξεις επιφυλακής” που δείχνουν ότι το παιδί σας πρέπει να εξεταστεί για να διασφαλιστεί ότι βρίσκεται σε σωστή αναπτυξιακή πορεία.

Εάν το μωρό σας παρουσιάζει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, παρακαλώ ζητήστε από τον παιδίατρό σας ή τον οικογενειακό σας ιατρό άμεση αξιολόγηση: 

  • Δεν χαμογελά, ή δεν δείχνει άλλες θερμές, χαρούμενες εκφράσεις μέχρι τους πρώτους έξι μήνες, ή και μετά 
  • Δεν αντιδρά με ήχους, χαμόγελα ή άλλες εκφράσεις του προσώπου μέχρι τους εννέα μήνες, ή και μετά 
  • Δεν φλυαρεί κατά τους πρώτους 12 μήνες 
  • Δεν αλληλεπιδρά με χειρονομίες, όπως το να δείχνει αντικείμενα, να προσπαθεί να τα πιάσει ή να κάνει νοήματα έως τους 12 μήνες 
  • Δεν λέει καμία λέξη μέχρι τους 16 μήνες 
  • Δεν σχηματίζει προτάσεις των δύο λέξεων με νόημα (χωρίς μίμηση ή επανάληψη) έως τους 24 μήνες
  • Οποιαδήποτε απώλεια δεξιοτήτων όπως ομιλίας, φλυαρίας ή κοινωνικών δεξιοτήτων σε οποιαδήποτε ηλικία

Πηγές:
This information has been provided by First Signs, Inc. ©2001-2005. Reprinted with permission. For more information about recognized the early signs of developmental and behavioral disorders, please visit http://www.firstsigns.org or the Center for Disease Control at www.ede.gov/actearly.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;