Τα παιδιά πολύ σπάνια θα εμφανίσουν συμπτώματα σχιζοφρένειας πριν την ηλικία των δώδεκα ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να αγνοήσουμε τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια που θα εμφανιστούν, ώστε να αντιδράσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα σημάδια;

Προβλήματα στο μπουσούλημα

Αν το παιδί σας αργήσει πολύ να αρχίσει να μπουσουλάει ή να περπατάει, ή αν εμφανίζονται ανωμαλίες στον τρόπο που το κάνει, υπάρχουν πιθανότητες να είναι σημάδι σχιζοφρένειας, όπως και αυτισμού. Το μπουσούλημα ξεκινάει ανάμεσα στον έκτο και τον δέκατο μήνα, με πιο συνηθισμένο ξεκίνημα τον όγδοο. Ένας προληπτικός έλεγχος αρκεί, καθώς υπάρχουν και τα μωρά που όντως ξεκινούν να μπουσουλάνε αργότερα—ή και καθόλου, περνώντας κατευθείαν στο περπάτημα.

Προβλήματα στην ομιλία

Ξανά, υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με το παιδί, αλλά αν στους τέσσερις μήνες δεν προσπαθεί να μιμηθεί ήχους, και αν στους έξι μήνες δεν γελάει, θα ήταν καλή ιδέα να κάνετε μερικές προληπτικές εξετάσεις στον παιδίατρό σας.

Προβλήματα στις κινητικές δεξιότητες

Παράξενες συμπεριφορές στην κίνηση, όπως οι ρυθμικές κινήσεις εμπρός και πίσω, ή το “φτερούγισμα” των χεριών, μπορεί να είναι σημάδια σχιζοφρένειας ή αυτισμού. Επίσης, αν το παιδί είναι πολύ περισσότερο άτσαλο από το κανονικό, αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό σημάδι.

Υπερευαισθησία σε ερεθίσματα

Αν το μωρό σας αντιδρά υπερβολικά σε έντονα φώτα, γρήγορες κινήσεις και θορύβους, αυτό μπορεί να είναι σημάδι αρκετών προβλημάτων, όπως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αυτισμού, όπως και σχιζοφρένειας. Μπορεί να φωνάζει ή να κλαίει, και να χρειάζεται πολύ συχνότερα να το αγκαλιάζετε για να το καθησυχάσετε.

Δυσκολία συγκέντρωσης των ματιών

Η αδυναμία συγκέντρωσης των ματιών, ειδικά σε αντικείμενα που κινούνται αργά, μπορεί να είναι από τα αρχικά σημάδια που πρέπει να προσέχετε. Οι άνετες κινήσεις των ματιών, η ικανότητα να ακολουθούν αντικείμενα που κινούνται με ευκολία, συχνά δεν υπάρχει σε άτομα με σχιζοφρένεια, αυτισμό ή μετατραυματικό στρες.

Περίεργες συνήθειες στον ύπνο

Υπερβολικός ύπνος ή σφοδρή αϋπνία, όπως και άλλες διαταραχές ύπνου μπορεί να είναι σημάδια σχιζοφρένειας. Αυτό συμβαίνει επειδή καταστρέφονται τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη στον οργανισμό, προκαλώντας προβλήματα στον ύπνο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από πολύ νωρίς, νωρίτερα ίσως και από τα κινητικά προβλήματα.

Παράξενη έκφραση συναισθημάτων

Μερικοί ασθενείς με σχιζοφρένεια εκφράζουν συναισθήματα που δεν ταιριάζουν στις περιστάσεις—για παράδειγμα, γέλιο σε μία στενάχωρη στιγμή. Επίσης, είναι  πιθανό το παιδί να εμφανίζει αισθήματα οργής ή άγχους που δεν εξηγούνται.

Κακές επιδόσεις στο σχολείο

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα σχιζοφρένειας, σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία, είναι οι κακές επιδόσεις στο σχολείο, καθώς η πάθηση αρχίζει να εκφράζεται με την αδυναμία του παιδιού να μάθει, όπως και να έχει αναπτυγμένες οργανωτικές δεξιότητες. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας αρχίζει να τα πηγαίνει χειρότερα στο σχολείο, προσπαθήστε να βρείτε την ρίζα του προβλήματος.

Προβλήματα στις κοινωνικές δεξιότητες

Οι ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια συχνά απομονώνονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Για παράδειγμα, οι σχιζοφρενείς που υποφέρουν από παρανοϊκά επεισόδια μπορούν πολύ δύσκολα να εμπιστευθούν τους άλλους ανθρώπους.

Παράλογες σκέψεις

Κακή οργάνωση των σκέψεων αλλά και ομιλία που μπορεί να μην βγάζει νόημα είναι δύο συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν ότι ένα παιδί πάσχει από σχιζοφρένεια. Πιο σοβαρά συμπτώματα, που απαιτούν άμεση ιατρική παρακολούθηση, είναι οι απότομες αλλαγές στην σκέψη, όπως παραισθήσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management