Από την άνοια έως τη μοναξιά καλύπτει το φάσμα των εφευρέσεων.

Έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας

Σήμερα, η νόσος του Alzheimer - η πιο κοινή μορφή άνοιας - είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Καθώς η μέση ηλικία του πληθυσμού αυξάνεται σιγά-σιγά, ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην άνοια είναι πιθανό να αυξηθεί.

Παρόλα αυτά, η διάγνωση της άνοιας παραμένει πρόκληση. Το διαγνωστικό κέντρο εγκεφάλου της Οξφόρδης πιστεύει ότι η τεχνολογία του μπορεί να ανιχνεύσει την κατάσταση χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Το μυστικό  έγκειται στη μέτρηση της φλοιώδους διαταραχής (CDM). Με λίγα λόγια, αυτή η τεχνική επιτρέπει στους επιστήμονες να συγκεντρώσουν ένα "επιπλέον επίπεδο λεπτομέρειας" από τις υπάρχουσες σαρώσεις MRI. Αυτό τους επιτρέπει να ανιχνεύουν αλλαγές στην μικροατονική λειτουργία του εγκεφάλου.

Blockchain για την υγεία

Η υγειονομική περίθαλψη ήταν πάντα για τον ασθενή, φυσικά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια αυξανόμενη ώθηση για  μεγαλύτερη συμμετοχή του ασθενούς. Συγκεκριμένα, υπήρξε συζήτηση γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αποθηκεύουν τα δεδομένα μας, ποιος τα κρατάει και πώς μοιράζονται.

Η Medicalchain θέλει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα ιατρικά τους αρχεία. Χρησιμοποιώντας την ασφαλή τεχνολογία blockchain - που είναι πιο γνωστή για τη χρήση της στα κρυπτονομίσματα - έχουν σχεδιάσει έναν τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς μπορούν να δουν και, όταν είναι απαραίτητο, να μοιράζονται τα δεδομένα τους με τους κλινικούς γιατρούς. Η Medicalchain περιέγραψε το προϊόν της:

"Η Medicalchain επιτρέπει στο χρήστη να δίνει πρόσβαση στους επαγγελματίες του τομέα υγείας στα προσωπικά δεδομένα υγείας του. Η Medicalchain καταγράφει τις αλληλεπιδράσεις με αυτά τα δεδομένα με έναν ελεγχόμενο, διαφανή και ασφαλή τρόπο στην κατανεμημένη βάση της Medicalchain".

Αυτή η τεχνολογία, πιστεύει η εταιρεία, θα ενεργοποιήσει/ εμψυχώσει τον ασθενή. Επίσης, καθώς οι διαδικτυακές γνωμοδοτήσεις γίνονται πιο δημοφιλείς, αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει να ξεπεραστούν ορισμένα από τα εγγενή ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας.

Προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου

Το 2018, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρχαν 570.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Περίπου το 90% των θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εμφανίζονται σε κοινωνίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το φορητό σύστημα EVA

Η καλύτερη διάγνωση και η έγκαιρη παρέμβαση θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το ποσοστό θνησιμότητας.

 Το MobileODT έχει σχεδιάσει ένα κολποσκόπιο χειρός με μπαταρία που ονομάζεται Σύστημα EVA, το οποίο μπορεί να τραβάει φωτογραφίες υψηλής ποιότητας του τραχήλου.

Η MobileODT συνεργάστηκε με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου για να αναπτύξει έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, που ονομάζεται αυτόματη οπτική αξιολόγηση (AVE), που μπορεί να παράγει ακριβή διάγνωση μέσα σε λίγα λεπτά.

Μια προοπτική, πολυκεντρική πιλοτική μελέτη που διενήργησαν οι επιστήμονες στην Κορέα έδειξε ότι η συσκευή είναι περισσότερο από 90 τοις εκατό ακριβής.

Επειδή η συσκευή βασίζεται σε τεχνολογία smartphone, είναι φιλική προς το χρήστη και περιλαμβάνει μια "δυνατότητα απομακρυσμένης γνωμοδότησης από εμπειρογνώμονες είτε σε πραγματικό χρόνο είτε κατά τη διάρκεια ενός τσεκ απ."

Τα ρομπότ εναντίον της μοναξιάς

Η μοναξιά είναι ένα πραγματικό, αυξανόμενο ζήτημα παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα, πολλοί επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης αναγνωρίζουν τώρα τη μοναξιά ως παράγοντα κινδύνου για διάφορες ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το Genie Connect υπόσχεται να καταπολεμήσει τη μοναξιά.

Η Service Robotics Limited δημιούργησε πρόσφατα μια καινοτόμο λύση που αποσκοπεί στη γεφύρωση αυτού του κενού.

Το Genie Connect είναι ένα μικροσκοπικό ρομπότ φιλικής εμφάνισης. Οι σχεδιαστές το περιέγραψαν ως "υπηρεσία/σύντροφο ρομπότ που χρησιμοποιεί ένα φιλικό, διαισθητικό μηχανισμό με φωνή για την προσφορά συνδεσιμότητας και υποστήριξης  των ηλικιωμένων ενηλίκων".

Μπορεί να πραγματοποιεί εντολές όπως  με άλλους δημοφιλείς εικονικούς βοηθούς, αλλά διαθέτει μια σειρά προσαρμοσμένων κατά βούληση χαρακτηριστικών.

Το Genie Connect μπορεί να συνομιλήσει και να οργανώσει βιντεοκλήσεις με επαγγελματίες του τομέα υγείας και μέλη της οικογένειας. Η υπηρεσία Service Robotics Limited έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τονώνοντας και «γυμνάζοντας» το μυαλό του χρήστη. Υπενθυμίζει επίσης στον χρήστη πότε πρέπει να παίρνει φάρμακα και να πάει στα ραντεβού του.

Κάτι για την αναπνοή;

Ίσως η πιο ασυνήθιστη συσκευή που παρουσιάστηκε στο Future Healthcare 2019- ονόματi SoeMac. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, "η εναλλακτική θεραπεία SoeMac δημιουργεί ενεργοποιημένο οξυγόνο, το οποίο το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει με ασφάλεια για να ξεκουραστεί τη νύχτα ενώ κοιμάστε".

Το SoeMac είναι μια μικρή, ορθογώνια συσκευή που βουίζει απαλά. Ένας χρήστης απλά το ενεργοποιεί και το αφήνει στο κρεβάτι του το βράδυ. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, μας βοηθά να αναπνέουμε πιο εύκολα και να κοιμόμαστε καλύτερα.

Λένε ότι «λειτουργεί με το να αντλεί αέρα και να παράγει μια βιο-χρησιμοποιήσιμη μορφή ενεργοποιημένου οξυγόνου, γνωστή ως Singlet Oxygen Energy, ή SOE».

"Αυτό μπορεί να βοηθήσει το τον οργανισμό σας να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης ενώ κοιμάστε τη νύχτα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της νυχτερινής σας αποτοξίνωσης και των λειτουργιών σωματικής «επισκευής»."

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διεξαχθεί κλινικές δοκιμές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας