Οι νέοι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με τις πρώτες αντιδράσεις των μωρών τους. Ας δούμε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες. 

Τα πρώτα κόπρανα τους δεν μυρίζουν

Η μαύρη ουσία που μοιάζει με πίσσα που ονομάζεται μεκόνιο αποτελείται από βλέννα, υγρό από τη μήτρα και οτιδήποτε άλλο αφομοιώθηκε ενώ το μωρό ήταν μέσα στη μαμά. Αλλά δεν έχει ακόμη τα βακτηρίδια του εντέρου που κάνουν τα κόπρανα δύσοσμα. Μόλις αρχίσετε να ταΐζετε ένα μωρό, τα βακτηρίδια θα αρχίσουν να αποικίζουν τα έντερα τους. Μετά από μια ημέρα περίπου, οι κινήσεις του εντέρου γίνονται πράσινες, κίτρινες ή καφέ – και έχουν αυτήν… την οικεία οσμή.

Μερικές φορές τα βρέφη σταματούν να αναπνέουν

Πιθανόν όταν κοιμούνται, μπορεί να σταματήσουν να αναπνέουν για 5 έως 10 δευτερόλεπτα - αρκετός χρόνος για να κάνουν μια νέα μαμά ή μπαμπά να πανικοβληθεί. Η διακεκομένη αναπνοή είναι φυσιολογική. (Αν όμως το μωρό σας σταματήσει να αναπνέει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή γίνεται μπλε, είναι ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.) Όταν τα μωρά είναι ενθουσιασμένα ή μετά το κλάμα, μπορεί να πάρουν περισσότερες από 60 αναπνοές ανά λεπτό.

Οι αμυγδαλές τους έχουν γευστικούς κάλυκες

Αν και ένα μωρό έχει περίπου τον ίδιο αριθμό αισθητήρων γεύσης όπως ένα παιδί ή ένας νεότερος ενήλικας, καλύπτουν περισσότερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδαλών και του πίσω μέρους του λαιμού. Ένα νεογέννητο μπορεί να νιώσει το γλυκό, το πικρό, και το ξινό, αλλά όχι αλμυρό (μέχρι περίπου 5 μήνες). Είναι θέμα επιβίωσης: Το μητρικό γάλα είναι γλυκό, ενώ το πικρό και ξινό μπορεί να είναι επιβλαβές. Όταν ξεκινούν τα στερεά τρόφιμα, πιθανόν να τους αρέσουν τα ίδια πράγματα που έτρωγε η μαμά ενώ ήταν έγκυος ή όταν θήλαζε.

Στην αρχή κλαίνε χωρίς δάκρυα

Τα μωρά αρχίζουν να κλαίνε περίπου 2-3 εβδομάδες, αλλά τα δάκρυα δεν εμφανίζονται μέχρι τον πρώτο μήνα. Αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ είναι οι ώρες αιχμές. Συχνά, δεν υπάρχει κανένας λόγος, και τίποτα που κάνετε δεν θα βοηθήσει. Το "μέγιστο κλάμα" είναι περίπου 46 εβδομάδες μετά την κύηση. Μετά από 3 μήνες, η καταιγίδα δακρύων έχει περάσει, συνήθως.

Τα νεογνά έχουν στήθος

Στην αρχή, όταν γεννιούνται τα μωρά, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια μπορεί να έχουν μικρά στήθη. Αυτά μπορεί ακόμη και να εκκρίνουν γάλα! Δημιουργούνται επειδή τα μωρά απορροφούν οιστρογόνα από τη μαμά και συνήθως φεύγουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Τα κοριτσάκια θα μπορούσαν επίσης να έχουν μια μικρή περίοδο ή κολπική απαλλαγή που διαρκεί λίγες μέρες.

Τους αρέσει να γυρνάνε δεξιά

Μόνο το 15% των νεογέννητων προτιμούν να γυρίσουν το κεφάλι τους αριστερά όταν είναι ξαπλωμένα ανάσκελα. Φαίνεται να σχετίζεται με ένα γονίδιο, όπως το να έχει κανείς λακκάκια. Αυτό διαρκεί για μερικούς μήνες και μπορεί να εξηγεί γιατί και περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες.

Έχουν περισσότερα (συγκεκριμένα) εγκεφαλικά κύτταρα

.Αν και ο εγκέφαλος ενός μωρού θα μεγαλώσει - υπερδιπλασιάζοντας το μέγεθος του πρώτου έτους - έχει ήδη τα περισσότερα νευρικά κύτταρα που φέρουν ηλεκτρικά μηνύματα. Πολλοί από αυτούς τους νευρώνες δεν θα αντικατασταθούν καθώς πεθαίνουν, έτσι οι ενήλικες έχουν λιγότερους από αυτούς. Οι συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων "περιορίζονται" καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, γεγονός που τα βοηθά να εστιάζουν, αλλά και να περιορίζουν τη δημιουργικότητα.

Τα αγοράκια-βρέφη παίρνουν στύσεις

Συχνά συμβαίνει λίγο πριν από την ούρηση. (Δείτε το σαν προειδοποίηση για να πάρετε τα απαραίτητα κατά τη διάρκεια της αλλαγής της πάνας!) Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί, αλλά δεν είναι λόγος ανησυχίας ή ντροπής. Ίσως το είδατε και σε κάποιο υπερηχογράφημα, πριν γεννηθεί. Το πέος του μπορεί να φαίνεται μεγάλο κατά τη γέννηση, και αυτό είναι φυσιολογικό. Οι ορμόνες και η μητέρα του παίζουν ρόλο, καθώς και μώλωπες ή κάποιο οίδημα από τη διαδικασία της γέννησης.

Μπορούν να τρομάξουν τον εαυτό τους

Δεν χρειάζεται πολύ για να τρομάξει ένα νεογέννητο: έντονος θόρυβος, έντονο άρωμα, έντονο φως, ξαφνική κίνηση, ακόμα και οι δικές του κραυγές. Θα ξέρεις ότι συνέβη όταν σηκώνει τα χέρια του στα πλάγια, με ανοιχτές παλάμες και στη συνέχεια γυρνάει το σώμα του. Αυτό το αντανακλαστικό θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί ως προειδοποιητικό μήνυμα ότι ένας νεαρός πίθηκος ήταν εκτός ισορροπίας, οπότε η μαμά θα μπορούσε να αποτρέψει μια πτώση.

Μερικά σημάδια που δημιουργήθηκαν στη γέννηση, θα εξαφανιστούν.

Η ροζ ή κόκκινη περιοχή συχνά στο μέτωπο, στα βλέφαρα, στη γέφυρα της μύτης ή στο πίσω μέρος του λαιμού και τα μογγολικά σημεία (επίπεδα, μπλε επιθέματα που μοιάζουν με λεκέδες μελάνης στην πλάτη ή πιο χαμηλά) συνήθως εξασθενούν μέσα σε λίγα χρόνια. Δεν ξέρουμε τι τα προκαλεί. Ένα λαμπερό κόκκινο σημάδι προέρχεται από τα ταχέως αναπτυσσόμενα αιμοφόρα αγγεία. Αυτά τα σημάδια εμφανίζονται σε εύρος αρκετών εβδομάδων και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να φύγουν.