Πολλά μπορεί να συμβούν με τον ερχομό ενός παιδιού. Οι αλλαγές που συντελούνται είναι καταλυτικές. Πολλά επίσης και τα προβλήματα. Εντούτοις υπάρχουν λύσεις για να κρατηθεί το ζευγάρι σε καλή διάθεση.

Οι ανάγκες σας μετράνε

Ένα μωρό φέρνει περισσότερη χαρά και περισσότερο άγχος από ό, τι θα νιώσετε σχεδόν σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής σας. Είναι εύκολο να πέσετε. Οι ανάγκες του μωρού σας φαίνονται ατελείωτες - και εξαρτάται από εσάς πώς θα το αντιμετωπίσετε. Αλλά για να γίνετε καλοί γονείς, πρέπει να φροντίσετε και τον εαυτό σας.

Τρώτε καλά

Η καλή διατροφή κρατά την ενέργεια σας ψηλά και ενισχύει τη διάθεσή σας. Αποκτήστε αρκετή πρωτεΐνη, σίδηρο και ωμέγα-3, και χαλαρώστε με τη ζάχαρη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν θηλάζετε και το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον καύσιμα. Πριν έρθει το μωρό, προμηθευτείτε πολλά υγιεινά σνακ και γεμίστε τον καταψύκτη με τα αγαπημένα σας φαγητά για καλό φαγητό. Στη συνέχεια, επωφεληθείτε πλήρως από ό,τι υγιεινό ντελίβερι υπάρχει (ή κατ’ οίκον σουπερμάρκετ).

Ασκηθείτε τακτικά

Αυξάνει τη διάθεσή σας, σας κρατά υγιή, σας δίνει περισσότερη ενέργεια και καλύτερο ύπνο και σας βοηθά να διαχειριστείτε το βάρος σας - όλα όσα χρειάζεται ένας νέος γονέας. Οπότε πάρτε το καροτσάκι και κάντε μια μεγάλη βόλτα ή πηγαίνετε στο στατικό ποδήλατο όσο κοιμάται το μωρό. Δείτε αν το γυμναστήριο σας προσφέρει παιδική φροντίδα ή βρείτε έναν τρόπο άσκησης με το μωρό σας, όπως μαθήματα γιόγκα ή baby swim.

Σκεφτείτε και λίγο τον ύπνο σας

Είναι δύσκολο να κοιμηθείτε τους πρώτους μήνες, οπότε αρπάξτε όποια ευκαιρία μπορείτε. Αντισταθείτε στην επιθυμία να κάνετε δουλειές όταν το μωρό σας κοιμάται. Αντ 'αυτού, κάντε δώρο στον εαυτό σας έναν υπνάκο ή απλά ξεκουραστείτε. Όταν οι φίλοι και η οικογένεια έρχονται να επισκεφθούν, δώστε τους το μωρό και πηγαίνετε να ξαπλώσετε. Τη νύχτα, διαιρέστε τα καθήκοντα του μωρού με τον σύντροφό σας, ώστε και οι δυο σας να μπορούν να κοιμηθούν μερικές ώρες.

Μείνετε αγαπημένοι

Όταν είστε και οι δύο αγχωμένοι, μπορεί  να ξεχάσετε ότι εσείς και ο σύντροφός σας είστε μαζί. Πάρτε χρόνο για να εστιάσετε ο ένας στον άλλο και να διατηρήσετε την οικογενειακή σας βάση ισχυρή. Μοιραστείτε τις καλύτερες στιγμές της ημέρας σας και μιλήστε για τις ανησυχίες σας. Βρείτε κάποιον να προσέξει το μωρό, ώστε να μπορείτε να βγείτε από το σπίτι μαζί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Μην παραμελείτε την οικειότητα: Ακόμα και οι αγκαλιές και ένα μασάζ θα σας βοηθήσουν να μείνετε δεμένοι.

Βρείτε χρόνο για εσάς

Ξεχάστε την προκατάληψη που λέει ότι είναι εγωιστικό να φυλάξεις χρόνο για τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό για την ψυχική σας υγεία. Περάστε λίγο χρόνο κάθε μέρα κάνοντας κάτι που σας αρέσει. Διαβάστε ένα περιοδικό ή σκρολάρετε λίγο στα κοινωνικά μέσα, ενώ απολαμβάνετε τον καφέ σας ή κάτι που σας αρέσει. Θα νιώσετε αναζωογονημένοι και θα γίνετε αμέσως καλύτεροι γονείς με περισσότερη όρεξη.

Απολαύστε υπαίθριες δραστηριότητες

Ίσως να εκπλαγείτε από το πόσο ο φρέσκος αέρας και ηλιοφάνεια μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σας. Πάρτε το μωρό σας και κατευθυνθείτε στο πάρκο. Μπορεί να μην χρειαστεί να πάτε πουθενά. Καθήστε απλώς στη βεράντα, σε μία κουνιστή καρέκλα.

Ανανεώστε το πνεύμα σας

Τι σας φέρνει εσωτερική γαλήνη; Ασκείστε αυτό που σας την προκαλεί κάθε μέρα, είτε πρόκειται για διαλογισμό, προσευχή, ή απλώς να κλείσετε τα μάτια σας. Ξεκινήστε να γράφετε σε ένα ημερολόγιο, όπου θα καταγράφετε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά σας καθώς περνάτε αυτή τη σημαντική αλλαγή της ζωής.

Διατηρήστε τις Φιλίες σας

Βοηθά να θυμάστε ότι είχατε ζωή πριν έρθει το μωρό σας. Κρατήστε επαφή με τους φίλους σας, ακόμη και αν οι σχέσεις πρέπει να αλλάξουν λίγο. Ίσως έχετε χρόνο για ένα γρήγορο καφέ αντί για μεζεδοπωλείο και κρασιά, ή να μιλήσετε μέσω μηνυμάτων αντί μέσω τηλεφώνου. Οι φίλοι σας είναι μεγάλη πηγή υποστήριξης και προσαρμογής.

Αφήστε τους άλλους να βοηθήσουν

Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να το παίξετε ανεξάρτητοι. Η οικογένεια και οι φίλοι σας νοιάζονται για εσάς και θέλουν να είναι χρήσιμοι - θα επιστρέψετε την χάρη όταν είναι η σειρά τους. Όταν κάποιος προσφέρει, να είστε συγκεκριμένοι για το τι χρειάζεστε. Δώστε τους την λίστα σουπερμάρκετ ή ό,τι άλλο θέλετε. Δώστε τους τα άπλυτα για να τα πλύνουν ή τα καθαρά για να τα διπλώσουν. Και θυμηθείτε, δεν είναι κακό αν δεν κάνουν τα πράγματα ακριβώς όπως θα τα κάνατε.

Νιώθετε κατάθλιψη μετά τον τοκετό;

Τα συναισθήματά σας μπορεί να ταλαντεύονται τις πρώτες μέρες που θα φέρετε το μωρό σας στο σπίτι. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να κλαίτε ή θα έχετε πρόβλημα με το φαγητό ή τον ύπνο. Είναι φυσιολογικό και συνήθως λειτουργεί μέσα σε λίγες μέρες. Αλλά εάν αισθάνεστε τόσο άσχημα που δεν μπορείτε να λειτουργήσετε ή δεν μπορείτε να κουνηθείτε μετά από μερικές εβδομάδες, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας.

Πότε να λάβετε βοήθεια

Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό επηρεάζει 1 στις 9 γυναίκες, και οι νέοι μπαμπάδες μπορούν να πάθουν επίσης κατάθλιψη. Συζητήστε με το γιατρό σας αν:

  • Αισθανθείτε λυπημένοι, ανησυχείτε ή θυμώνετε για περισσότερο από δύο εβδομάδες
  • Δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για το μωρό
  • Νιώσετε άχρηστοι ή απελπισμένοι
  • Σκέφτεστε να βλάψετε τον εαυτό σας ή το μωρό

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα