Γεωργία Χρούσου, Παιδοοφθαλμίατρος, Διευθύντρια Οφθαλμολογικού Τμήματος Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Georgetown, ΗΠΑ

 

Φωτοκερατίτιδα

Ο ήλιος με τις UV ακτίνες του αλλά και η αντανάκλαση από το νερό της θάλασσας δημιουργούν φωτοκερατίτιδα, προσωρινό δηλαδή έγκαυμα του κερατοειδούς, ίδιο με εκείνο που δημιουργείται με εκτεταμένη έκθεση στο χιόνι. Στην αρχή δεν αισθάνεται κανείς κάτ,ι αλλά μετά από 1-2 ώρες αρχίζει πόνος σαν να έχει άμμο στα μάτια, φωτοφοβία, μαζί με ερυθρότητα των ματιών και δακρύρροια.

Τεχνητά δάκρυα και υγραντική αλοιφή βοηθούν να ξεπεραστεί το πρόβλημα μέσα σε 1-2 ημέρες. Γυαλιά ηλίου φυσικά είναι ο τρόπος να προφυλαχθεί κάποιος από αυτήν την επιπλοκή του ήλιου. Τα βρέφη θα πρέπει να φορούν χαμηλό καπελάκι και η έκθεσή τους στον ήλιο να είναι περιορισμένη. Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα σε όλους και για την αποφυγή των γνωστών, χρόνιων επιπτώσεων των UV ακτίνων στον αμφιβληστροειδή.

Ξηροφθαλμία

Η έκθεση των ματιών στο νερό της θάλασσας με τη μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι ή στο χλωριωμένο νερό της πισίνας, καθώς και η έκθεσή τους στο air-condition και τους ανεμιστήρες, δημιουργεί συνθήκες φλεγμονής και ξηροφθαλμίας. Ίδια εικόνα με την φωτοκερατίτιδα αλλά σε μικρότερο βαθμό. Τεχνητά δάκρυα βοηθούν. Γυαλιά κολύμβησης για παιδιά με ευαίσθητα μάτια.

Επιπεφυκίτιδες

Στις πισίνες αλλά και στη θάλασσα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να έρθουν τα μάτια σε επαφή με μικρόβια και να αναπτυχθεί λοίμωξη. Επιπλέον, τα παιδιά έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, παίζουν με την άμμο και το χώμα και ο κίνδυνος λοίμωξης επαυξάνεται. Τα μάτια είναι κόκκινα και υπάρχουν βλεννοπυώδεις εκκρίσεις. Χρειάζεται καθαρισμός με τεχνητά δάκρυα και αντιβιωτική αλοιφή 3 φορές την ημέρα για 5-7 ημέρες.

Αλλεργίες

Δεν είναι μόνο η άνοιξη που δημιουργεί αλλεργίες στα μάτια. Το καλοκαίρι είναι εξίσου ένοχο για αλλεργίες από περιβαλλοντικά αίτια. Σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε και τις αλλεργίες στα κουνούπια που δημιουργούν ερύθημα και οίδημα των βλεφάρων, συχνά σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να ανοίξουν. Αντιϊσταμινικές σταγόνες και τεχνητά δάκρυα είναι οι πρώτες ενέργειες και σε περίπτωση οξείας αλλεργικής εικόνας σταγόνες στεροειδούς κολλύριου για μερικές ημέρες (όχι πλέον των 10 ημερών).

Το καλοκαίρι είναι εδώ για να το απολαύσουμε και η  πιο καλή συμβουλή για τα μάτια μας είναι: Γυαλιά ηλίου, καπέλο και αποφυγή αντιηλιακού κοντά στα βλέφαρα!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα