Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά με άλλους. Ωστόσο, τα συμπτώματα ποικίλλουν πολύ μεταξύ των ατόμων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι περίπου ένα στα 59 παιδιά έχουν διαγνωσθεί μία φορά με αυτισμό.

Εκτιμούν επίσης ότι τα αγόρια είναι "τέσσερις φορές πιο πιθανό" να διαγνωσθούν σε σχέση με τα κορίτσια. Οι γιατροί μπορεί να είναι πιθανό να «υποτιμούν» τον αυτισμό στα κορίτσια επειδή μπορεί να μην ταιριάζουν στην παραδοσιακή άποψη ενός ατόμου με αυτισμό ή επειδή κρύβουν τα συμπτώματά τους.

Τα συμπτώματα του αυτισμού στα κορίτσια

Τα συμπτώματα του αυτισμού τείνουν να είναι τα ίδια για τα αγόρια και τα κορίτσια, αλλά οι γιατροί είναι πιθανότερο να τα παραβλέψουν στα κορίτσια. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και τα συμπτώματα ποικίλλουν μεταξύ τους.

Ο αυτισμός καλύπτει ένα τόσο ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και η διαταραχή του φάσματος αυτισμού (ASD) είναι πλέον ο πιο αποδεκτός όρος.

Πολλά παιδιά με αυτισμό δυσκολεύονται με την κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Μερικά παραδείγματα κοινών συμπτωμάτων περιλαμβάνουν:

-δεν ανταποκρίνονται στο όνομά τους στο πρώτο έτος της ηλικίας τους

-δεν επιθυμούν αγκαλιές

-δεν ακολουθούν οδηγίες

-δεν κοιτούν εκεί που τους δείχνει κάποιος

-χάνουν ορισμένες δεξιότητες, όπως το να μην μπορούν να επαναλάβουν μια λέξη 

-δυσκολεύονται να εξηγήσουν τι θέλουν ή χρειάζονται

-δυσκολία στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αισθάνονται άλλοι άνθρωποι

-αποφεύγουν την επαφή με τα μάτια

Άλλα βασικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς αυτισμού είναι οι αυστηρές ρουτίνες και οι επαναλαμβανόμενες ενέργειες. Μερικά κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

-δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις αλλαγές στη ρουτίνα τους

-είναι ασυνήθιστα συνδεδεμένα με αντικείμενα ή παιχνίδια

-ταλαντεύονται από τη μια πλευρά στην άλλη

-ξοδεύουν πολύ χρόνο στην οργάνωση αντικειμένων

-επαναλαμβάνουν ορισμένες λέξεις, φράσεις ή ήχους

-έχουν μια περίεργη ανταπόκριση σε ορισμένες μυρωδιές, γεύσεις ή ήχους

Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται στη βρεφική ηλικία ή στην πρώιμη παιδική ηλικία, αν και οι γονείς μπορεί και να μην τα αναγνωρίσουν. Άλλα συμπτώματα μπορεί να μην γίνουν εμφανή μέχρι να το παιδί να ενηλικιωθεί.

Γιατί οι γιατροί μπορεί να μη διαγνώσουν τον αυτισμό στα κορίτσια

Ο αυτισμός είναι συχνότερος στα αγόρια παρά στα κορίτσια. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι γονείς και οι γιατροί ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν συμπτώματα αυτισμού σε κορίτσια.

Τα στερεότυπα σχετικά με την τυπική συμπεριφορά των ανδρών και των γυναικών μπορούν να προκαλέσουν την αμέλεια των γονιών σε σχέση με τα συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους τα κορίτσια ως φυσικά πιο ήσυχα ή περισσότερο διατεθειμένα να παίξουν μόνα τους. Ωστόσο, η περιορισμένη ομιλία και η ανάγκη να περάσουν χρόνο μόνα τους, μπορεί να είναι και τα δύο συμπτώματα του αυτισμού.

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένα συμπτώματα αυτισμού είναι πιο κοινά στα αγόρια από ό, τι στα κορίτσια. Για παράδειγμα, οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και η δυσκολία με τον έλεγχο των παρορμήσεων τους, μπορεί να είναι συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα σε αγόρια με αυτισμό σε σχέση με τα κορίτσια με αυτισμό. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εντοπιστούν ευκολότερα από ό, τι οι δυσκολίες επικοινωνίας ή κοινωνικοποίησης.

Τα κορίτσια μπορεί να διαχειριστούν τα συμπτώματα του αυτισμού διαφορετικά σε σχέση με τα αγόρια. Τα κορίτσια ενδέχεται να κρύψουν τα συμπτώματά τους ή να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια στη μάθηση κοινωνικών κανόνων. Τα κορίτσια έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσουν φιλίες από ό, τι τα αγόρια. Αυτό μπορεί να «κρύψει» τον αυτισμό, επειδή πολλοί άνθρωποι βλέπουν τη δυσκολία κοινωνικοποίησης ως ένα από τα βασικά συμπτώματα.

Μια κοινή λανθασμένη διάγνωση του αυτισμού είναι ένα θέμα ψυχικής υγείας. Προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν επίσης να εμφανιστούν παράλληλα με τον αυτισμό. Οι ανησυχίες, η κατάθλιψη και οι διαταραχές της προσωπικότητας μπορεί να είναι μερικά συγγενή συμπτώματα με του αυτισμού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εσφαλμένη διάγνωση.

Ο αυτισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος σε μερικούς ανθρώπους. Τα κορίτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιδράσουν στο στρες με τρόπους που οι άνθρωποι μπορεί να μην το παρατηρήσουν αμέσως, όπως ο αυτοτραυματισμός. Τα αγόρια ενδέχεται  να αντιδράσουν στο άγχος με συμπεριφορά προς τα έξω - για παράδειγμα να νευριάσουν ή να πράξουν παρορμητικά. Αυτή η συμπεριφορά είναι πιο ορατή και ενδέχεται να βοηθήσει στη διάγνωση του αυτισμού νωρίτερα.

Τα κορίτσια μπορεί να έχουν περισσότερη αυτογνωσία και συνείδηση ώστε να ταιριάξουν στα κοινωνικά πρότυπα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι σε θέση να κρύψουν τα συμπτώματα του αυτισμού κατά την παιδική ηλικία.

Καθώς τα κορίτσια μεγαλώνουν και οι κοινωνικοί κανόνες και φιλίες γίνονται πιο περίπλοκα, μπορεί να τους φανεί πιο δύσκολο να συνδεθούν με άλλους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να μην διαγνωσθούν με αυτισμό μέχρι και τα εφηβικά τους χρόνια.

Μια γενική έλλειψη κατανόησης σχετικά με τον αυτισμό μπορεί να σημαίνει ότι οι επαγγελματίες υγείας, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς ή οι γιατροί μπορεί να παραβλέψουν τα συμπτώματα στα κορίτσια.

Ορισμένες έρευνες από το 2016 υποδηλώνουν ότι τα στερεότυπα για τον αυτισμό μπορούν να οδηγήσουν σε μια μεταγενέστερη διάγνωση στα αυτιστικά κορίτσια. Αυτά τα στερεότυπα περιλαμβάνουν υποθέσεις ότι όλοι οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν έντονο ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και την επιστήμη και ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν φιλίες.

Ωστόσο, αυτή η έρευνα χρησιμοποίησε μία ομάδα μονάχα 14 κοριτσιών, επομένως το αποτέλεσμα μπορεί να μην αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης ανέπτυξαν δοκιμές προσυμπτωματικού ελέγχου για τον αυτισμό χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο περιπτωσιολογικές μελέτες. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτές οι δοκιμές χάνουν τα συμπτώματα που είναι πιο συνηθισμένα στα κορίτσια.

Περισσότερη έρευνα για το πώς τα συμπτώματα του αυτισμού μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των δύο φύλων θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των μεθόδων διάγνωσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;