Πόσα πράγματα θα έπρεπε ένα παιδί να κουβαλάει στο σχολικό του σακίδιο;  Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Για πρώτη φορά, οι ειδικοί έχουν υπολογίσει πόσο θα πρέπει να ζυγίζει ιδανικά το σακίδιο ενός παιδιού. Αποδεικνύεται ότι βασίζεται στο σωματικό του βάρος. Οι ερευνητές λένε ότι οι μαθητές πρέπει να έχουν μέγιστο βάρος 10 τοις εκατό του συνολικού βάρους τους. Τα συμπεράσματά τους βασίζονται σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 49 παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου στην Ισπανία. Αν τα μεγαλύτερα παιδιά σας σας έχουν βαρύτερη τσάντα εξαιτίας των εργασιών, των μουσικών οργάνων, καλλιτεχνικού εξοπλισμού ή των δραστηριοτήτων μετά τη σχολική φοίτηση, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε τις τσάντες-τρόλεϊ. Αυτές οι τσάντες είναι συνηθισμένες στην Ισπανία, όπου το 40% των μαθητών τις χρησιμοποιούν. Το μέγιστο φορτίο ενός σακιδίου-τρόλεϊ πρέπει να είναι περίπου 20 τοις εκατό του συνολικού βάρους του παιδιού σας.

"Για παράδειγμα, ένα κορίτσι ή ένα αγόρι του οποίου το βάρος είναι 50 κιλά, το μέγιστο συνιστώμενο βάρος για τα σακίδια τους θα πρέπει να είναι 5 κιλά και για τρόλεϊ μικρότερο από 10 κιλά", δήλωσε η Eva Orantes González, PhD, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία και συγγραφέας της μελέτης.

Το πρόβλημα με τα βαριά σακίδια

Πολλοί άνθρωποι ίσως θυμούνται να μεταφέρουν τα υπερβολικά βαριά σακίδια τους από και προς το σχολείο. Δεν ήταν καλό για εκείνους τότε, και δεν είναι καλό για τα παιδιά τώρα. "Η χρήση βαρέων σακιδίων μερικές φορές σχετίζεται με πόνο στην πλάτη ή δυσφορία στον λαιμό και τον ώμο, ακόμη και αλλαγή της αντίληψης βαρύτητας και αυξημένη κόπωση", δήλωσε η González στην Healthline. Σύμφωνα με τον Dr. Bradley Weinberger, παιδίατρο στην κλινική Cleveland στο Οχάιο, ένα παιδί που φέρει ένα υπερβολικά βαρύ σακίδιο, μπορεί να έχει τις ακόλουθες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού όπως:

  • αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πόνο στο λαιμό και την πλάτη εξαιτίας μεταβολών στη στάση της στάσης και της κίνησης
  • μυϊκή πληγή από τους ιμάντες
  • αρνητικές επιπτώσεις στην ισορροπία, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο πτώσεων ή άλλων τραυματισμών

Τι γίνεται με τα σακίδια-τρόλεϊ;

"Οι χρήστες σακιδίων - τρόλεϊ φαίνεται να νιώθουν καλύτερα με την αντίληψη του βάρους, της κόπωσης και του πόνου στην πλάτη", δήλωσε η González. Ο Kulik μίλησε επίσης υπέρ των σακιδίων - τρόλεϊ λέγοντας ότι "βλέπει μόνο πλεονεκτήματα" με αυτή την εναλλακτική λύση. Ωστόσο, η Taylor Lyn Hanberry, μητέρα δύο παιδιών, δεν είναι πεπεισμένη ότι τα τρόλεϊ είναι η απάντηση στις παραδοσιακές ανησυχίες για το βάρος των σακιδίων.

"Ειλικρινά, μάλλον δεν θα προτιμήσω για το παιδί ένα σακίδιο - τρόλεϊ, καθως έχω δει τον σχολικό εκφοβισμό που βιώνουν τα παιδιά που το χρησιμοποιούν και συνέχισε: "δεν πρόκειται να επιβαρύνω το παιδί μου με ένα τέτοιο πρόβλημα, αν μπορώ να το βοηθήσω".

Υπάρχουν επίσης και οι καιρικές συνθήκες, όπως το χιόνι και οι βαριές βροχοπτώσεις. Εάν η τσάντα-τρόλεϊ δεν ταιριάζει στις ανάγκες του παιδιού σας, ο Weinberger προτείνει ότι "οι γονείς θα βρουν ένα σακίδιο υψηλής ποιότητας, χαμηλού βάρους με τους σωστούς ιμάντες". Και οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μειώσουν το βάρος του σακιδίου τους. Πώς όμως;

"Επιλέξτε ένα ελαφρύ σακίδι. Αν το άδειο σακίδιο είναι ήδη βαρύ, προσπαθήστε να βρείτε ένα άλλο ελαφρύτερο, "δήλωσε η González. Πρότεινε επίσης τις ακόλουθες στρατηγικές:

  • Πακετάρετε μόνο τα απαραίτητα σχολικά είδη στο σακίδιο.
  • Χρησιμοποιήστε τους φοριαμούς στο ισόγειο των σχολείων –εφόσον υπάρχουν.
  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικούς πόρους στο σπίτι για να αποφύγετε τη μεταφορά βιβλίων στο σχολείο.
  • Το παιδί να χρησιμοποιεί και τους δύο ιμάντες του σακιδίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;