Μην αγχώνεστε επειδή το παιδί σας δεν έφαγε το φαγητό που του δώσατε στο σχολείο. Μερικές φορές τα παιδιά που λαμβάνουν φάρμακα για τη ΔΕΠΥ δεν πεινάνε. Δεν γίνεται να είστε 100% σίγουροι ότι το παιδί έφαγε το κολατσιό του στο σχολείο, υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Καλό πρωινό

Το παιδί σας τρώει ελαφριά; Δώστε του υψηλής θερμιδικής αξίας φαγητό πριν πάρει τα φάρμακά του το πρωί. Δεν του αρέσει το μπέικον και τα αυγά; Προσφέρετέ του ένα κομμάτι πίτσας και μια μερίδα φρούτων για πρωινό. Τα παιδιά χρειάζονται θερμίδες στη διατροφή τους για να έχουν ενέργεια μέσα στη μέρα και να παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

Πολλά σνακ

Όταν το σάκχαρο του αίματος πέφτει, μπορεί ένα παιδί με ΔΕΠΥ να μην καταφέρνει καθόλου να εστιάσει κάπου. Ένα smoothie είναι ό,τι πρέπει για σνακ. Η πρωτεΐνη θα τον βοηθήσει στη συγκέντρωση και μπορεί να εμποδίσει την αλλαγή της διάθεσης. Προσθέστε φρούτα και λιναρόσπορους, που έχουν υγιεινά ωμέγα-3, για επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Τα καρύδια - που είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνες και θερμίδες - είναι επίσης ένα καλό σνακ.

Κάντε το φαγητό διασκεδαστικό

Μερικά παιδιά με ΔΕΠΥ δεν τρώνε αρκετά γιατί βαριούνται εύκολα. Δώστε τους ένα πιάτο που τραβάει την προσοχή τους. Δώστε σχήμα και χρώμα στα σάντουιτς. Προσφέρετε σάλτσες και dressings για να κάνετε το γεύμα πιο ενδιαφέρον. Μπορεί επίσης να βοηθήσει αν αφήσετε το παιδί σας να έρθει μαζί σας στο σούπερ μάρκετ και να το αφήσετε να επιλέξει μερικά πράγματα.

Μερίδες τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας

Εάν τα φάρμακα κόβουν την όρεξη του παιδιού σας, δώστε πρώτα το αγαπημένο του φαγητό- θα είναι πιο πιθανό να φάει. Ξεκινήστε με τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως κρέας και σπόρους. Οι μικρές μερίδες ίσως του φανούν πιο διασκεδαστικές. Όταν σερβίρετε λαχανικά, προσθέστε τυρί ή ελαιόλαδο για να αυξήσετε τον αριθμό των θερμίδων.

Είτε το παιδί σας δεν τρώει καθόλου, είτε τρώει λόγω πλήξης, ένας διατροφολόγος ή παιδίατρος μπορεί να σας βοηθήσει.

Δημιουργήστε μια ήρεμη ατμόσφαιρα στο δείπνο

Το παιδί σας φεύγει από το τραπέζι μετά από λίγες πιρουνιές; Αλλάξτε τα δεδομένα. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε τα πράγματα. Αφήστε το παιδί να καθήσει δίπλα σας. Χαμηλώστε τα φώτα ή παίξτε χαλαρή μουσική. Μην έχετε κοντά καθρέφτες ή παράθυρα που μπορεί να το αποπροσανατολίσουν. Κάντε του ερωτήσεις σχετικά με το τι έκανε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Να είστε ευέλικτοι με τα γεύματα

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να μην είναι πεινασμένα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συνεργαστείτε μαζί τους. Δοκιμάστε να μετακινήσετε το δείπνο της οικογένειας αργότερα Ή, ταΐζετε τα παιδιά που δεν είναι πεινασμένα ένα ελαφρύ γεύμα και προσφέρουν σνακ αργότερα το βράδυ. Αφήστε τα μη φθαρτά τρόφιμα στο πάγκο, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να βόσκουν καθώς τα φάρμακά τους φθείρονται και η πείνα επιστρέφει.

Πρέπει να απαγορεύσετε τα πρόσθετα τροφίμων;

Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά εάν τα πρόσθετα τροφίμων επηρεάζουν τα συμπτώματα ΔΕΠΥ. Εάν θέλετε να αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα, δεν είναι κακό. Δοκιμάστε το για μερικούς μήνες για να δείτε αν βοηθάει.

Τι θα λέγατε για ειδικές δίαιτες όπως μία διατροφή χωρίς γλουτένη; Ό,τι και αν κάνετε, συζητήστε το πρώτα με τον παιδίατρό σας.

Πορτοκάλι και χάπια ΔΕΠΥ

Προσέξτε με τα όξινα ποτά, όπως τον χυμό πορτοκαλιού ή τον χυμό γκρέιπφρουτ. Μερικοί χυμοί εσπεριδοειδών μπορεί να παρεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ.

Τι να κάνετε αν είναι πολύ επιλεκτικό

Εάν το παιδί σας δεν θέλει ένα νέο φαγητό, μην το βάζετε κάτω. Μπορεί να χρειαστούν 10 ή περισσότερες φορές για να μπει στη διαδικασία να το δοκιμάσει. Σερβίρετε στο πιάτο του μαζί με το καινούριο φαγητό, τουλάχιστον ένα ακόμη που να του αρέσει.

Δεν είναι πάντα εύκολο τα παιδιά με ΔΕΠΥ να τρώνε. Αν κυνηγάτε το παιδί σας να τελειώσει ένα γεύμα ή να φάει όταν λέει ότι δεν πεινάει, θα σας γυρίσει μπούμεραγγκ. Πηγαίνετε με τα νερά του. Προσφέρετε του θρεπτικές επιλογές. Αφήστε το παιδί σας να τρώει όταν πεινάει, για να είστε όλοι υγιείς και ευτυχισμένοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα