Το νερό είναι επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά. Στην πραγματικότητα, όσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι το νερό, τόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ασχέτως από το πού το βρίσκουμε. μπανιέρα, πισίνα, ποτάμι, λίμνη, θάλασσα, δεξαμενή κοκ.

Οι γονείς για να αποφευχθεί κάποια τραγωδία θα πρέπει να θυμούνται πάντα ότι ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από μια ίντσα νερό.

Ο καλύτερος τρόπος για να το προστατεύσουμε είναι να απομακρύνουμε ακόμα και την πιο μικρή πηγή νερού από τα μέρη όπου το παιδί μας κινείται ή παίζει και εάν αυτό είναι αδύνατον θα πρέπει να μην το αφήνουμε ποτέ χωρίς επιτήρηση.

Υπάρχει κίνδυνος για το παιδί στη μπανιέρα;

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε, όταν κάνουμε μπάνιο στο παιδί μας, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην το αφήνουμε ποτέ μόνο, ούτε για ένα λεπτό.

Αν το τηλέφωνο χτυπά και πρέπει οπωσδήποτε να απαντήσουμε τότε τυλίξτε το παιδί με μια πετσέτα και πάρτε το μαζί σας.

  • Καλύψτε το δάπεδο της μπανιέρας με κάποιο αντιολισθητικό υλικό για την αποφυγή ατυχημάτων και αν το παιδί δεν μπορεί να καθίσει μόνο του υποστηρίζετε συνεχώς την πλάτη και τον αυχένα του
  • Μην αφήνετε το παιδί σας να καταπίνει το νερό της μπανιέρας ή να βυθίζει το κεφάλι του σε αυτό. Το σαμπουάν και το σαπούνι μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια και το εντερικό σύστημα
  • Κλείνετε πάντα την πόρτα της τουαλέτας και κρατάτε το καπάκι της λεκάνης κλειστό

Πότε είναι ασφαλές να αρχίσω να κολυμπώ μαζί με το παιδί μου;

Ίσως θα πρέπει να περιμένετε έως ότου το παιδί μπορεί να στηρίζει μόνο του το κεφάλι του ψηλά (συνήθως 4-5 μηνών).

Πέρα από αυτό όμως θα πρέπει να τηρείτε τις παρακάτω 7 συμβουλές:
  • Σιγουρευτείτε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι μεταξύ 26-29 βαθμούς Κέλσιου
  • Αν έχετε επισκεφθεί κάποια πισίνα βεβαιωθείτε ότι το νερό ανακυκλώνεται και χλωριώνεται σωστά
  • Μην βάζετε το κεφάλι ενός μωρού κάτω των 6 μηνών κάτω από την επιφάνεια του νερού. Παρ'όλο που τα βρέφη ενστικτωδώς κρατούν την αναπνοή τους κάτω από το νερό, συνεχίζουν να καταπίνουν
  • Παρακολουθήστε ένα σεμινάριο ΚΑΡΠΑ για βρέφη & παιδιά
  • Αν έχετε μια πλαστική παιδική πισίνα σπίτι σας στεγνώστε και τοποθετήστε την σε ανάποδα μετά από κάθε χρήση.
  • Αν έχετε μια κανονική πισίνα στο σπίτι σας τοποθετήστε μια τηλεφωνική συσκευή κοντά & κάποιο φράχτη τουλάχιστον 2 μέτρα ύψος, κλειδώστε την είσοδο μετά από κάθε χρήση ενώ μην αφήνετε παιχνίδια στην επιφάνεια του νερού και στους γύρω χώρους
  • Ελέγξτε αν στη λουτρική εγκατάσταση που επιλέξατε υπάρχει ναυαγοσώστης ή επαρκή σωστικά μέσα

Πότε μπορώ να στείλω το παιδί μου στο κολυμβητήριο;

Υπάρχουν πολλά κολυμβητήρια που δέχονται παιδιά από πολύ μικρή ηλικία καθ'ολη τη διάρκεια του έτους. Μην πιέσετε το παιδί σας να παρακολουθήσει τέτοια μαθήματα αν δεν το επιθυμεί και διασκεδάζει γιατί η παιδαγωγική αρχή εδώ βασίζεται στο παιχνίδι και μέσα από αυτό το παιδί εξοικειώνεται με το νερό και τους κινδύνους του.

Προτιμότερη ηλικία είναι τα 3 έτη μιας και τότε μπορεί να συνεργαστεί με τον προπονητή και τα άλλα παιδιά.

Ρωτήστε επίσης μήπως την ίδια ώρα παραδίδονται και μαθήματα ενηλίκων γιατί έτσι θα μπορείτε και εσείς να αθληθείτε και ταυτόχρονα να βελτιώσετε την κολυμβητική σας ικανότητα, ώστε να μπορείτε να ανταποκριθείτε σε κάθε περιστατικό.

Υπάρχουν ειδικά σεμινάρια ναυαγοσωστικής για παιδιά;

Φυσικά και υπάρχουν! Μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποια αναγνωρισμένη ναυαγοσωστική σχολή η οποία υποστηρίζει προγράμματα για παιδιά.

Μια από αυτές είναι και η Lifeguard Hellas Τηλ 210-9530177, όπου τα παιδιά από την ηλικία των 7 ετών και άνω μαθαίνουν βασικούς κανόνες ασφάλειας, τρόπους αυτοδιάσωσης, πρώτες βοήθειες για παιδιά και βελτιώνουν την κολυμβητική τους ικανότητα πάντα με την επίβλεψη και επιμέλεια ειδικών εκπαιδευτών.

Η ίδια σχολή προσφέρει και μαθήματα ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών σε γονείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]