Το Κέντρο Πρόληψης του Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Harvard κατέληξε σε μερικές απλές συμβουλές πρόληψης, έχοντας ως δεδομένο ότι 50% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν με πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εμείς! Ακολουθώντας τα παρακάτω βελτιώνετε την υγεία τη δική σας και της οικογένειάς σας μειώνοντας τον κίνδυνο όχι μόνο καρκίνου αλλά και καρδιακών νοσημάτων και διαβήτη. 

  1. Τρώτε υγιεινά
    Η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, του μαστού, των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του ορθού, του στομάχου και του παγκρέατος.
  2. Φυσική άσκηση τουλάχιστον 30΄ κάθε μέρα
    Η φυσική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και ίσως του μαστού. 
  3. Λιγότερο από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα
    Μειώνεται έτσι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του ορθού, του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου. 
  4. Διατηρείτε το σωστό σωματικό βάρος
    Ετσι μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του ορθού, της μήτρας και του μαστού. 
  5. Μην καπνίζετε
    Η χρήση καπνού συνδέεται με καρκίνο των πνευμόνων, του φάρυγγα, του παγκρέατος, των νεφρών, της κύστης, του τραχήλου, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του ορθού. 
  6. Προστατευτείται από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
    Μερικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συνδέονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του πρωκτού και του ήπατος. 
  7. Προστατευτείται από τον ήλιο
    Η ηλιακή ακτινοβολία συνδέεται με τον καρκίνο του δέρματος

Προληπτικός έλεγχος:
Τα τέστ προληπτικού ελέγχου μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο έγκαιρα, δηλ. όταν είναι ακόμα καλά αντιμετωπίσιμος. Σε κάποιες περιπτώσεις ένας έλεγχος μπορεί ακόμα και να προλάβει την εκδήλωση καρκίνου. Μιλήστε με τους ειδικούς ιατρούς για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024