Όλες οι ασθένειες έχουν τα συμπτώματά τους. Πόνο, πυρετό, εξανθήματα, εμετό. Υπάρχουν όμως και ύπουλες ασθένειες. Αυτές δεν έχουν συμπτώματα για να μας προειδοποιήσουν και τις αφήνουμε πολλές φορές μέχρι να είναι πολύ αργά. Ποιες είναι όμως οι επικίνδυνες ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στον θάνατο επειδή δεν μας προειδοποιούν εγκαίρως; 

Καρδιαγγειακή νόσος

‘Ολοι γνωρίζουμε κάποιον που υποφέρει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι παράγοντες κινδύνου είναι υψηλή πίεση, άγχος, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, κάπνισμα. Όταν φτάσει να δώσει συμπτώματα, πόνο και βάρος στο στήθος, παράλυση, αδυναμία είναι πλέον αργά. Η ιατρική κοινότητα έχει πολλούς τρόπους να την αντιμετωπίσει αλλά η πρόληψη είναι πάντα ο καλύτερος. Σταματήστε το κάπνισμα, ξεκινήστε άσκηση, τρώτε υγιεινά!

Σακχαρώδης διαβήτης

Εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ινσουλίνη για το μεταβολισμό των ζαχάρων (διαβήτης τύπου 1) ή όταν ενώ παράγεται ινσουλίνη, δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει σωστά για τις μεταβολικές ανάγκες του (διαβήτης τύπου 2). 246 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ΣΔ. Κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια νοσούν και καταλήγουν από τις επιπλοκές του. Ετησίως, στην Ελλάδα προστίθενται 40.000 νέες περιπτώσεις. Επειδή στην έναρξή του είναι συχνά αθόρυβος, ασθενείς νοσούν με διαβήτη για πέντε χρόνια χωρίς διάγνωση. Εξέταση αίματος για γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τον εντοπίζει πρώιμα.

Νεοπλασματική νόσος

Ο καρκίνος είναι μια ομάδα από σιωπηρούς δολοφόνους. Οι θάνατοι από νεοπλασματική νόσο υπολογίζονται σε 6 εκατομμύρια παγκοσμίως. Η αδυναμία της ιατρικής κοινότητας να τον εντοπίσει έγκαιρα και να τον καταπολεμήσει αποτελεσματικά, τον καθιστούν μια διαβόητη ασθένεια. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνων και ενώ στο δέρμα ή στο μάτι μπορεί να δώσουν συμπτώματα, άλλες μορφές εντοπίζονται σε προχωρημένο στάδιο. Το κάπνισμα συνδέεται με πολλές μορφές καρκίνου και ευθύνεται για το 87% των καρκίνων του πνεύμονα.

Οστεοπόρωση

Κάνει τα οστά πιο αδύναμα και εύθραυστα. Η οστεοπόρωση είναι μια ύπουλη ασθένεια, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δίνει κανένα σύμπτωμα και ανακαλύπτουμε την ύπαρξή της τυχαία. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να δημιουργούνται κατάγματα στα οστά, στο ισχίο, στον καρπό και στους σπονδύλους. Προληπτικά πρέπει να γίνεται η μέτρηση της οστικής μάζας.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Είναι διόγκωση σε αδύνατες περιοχές του τοιχώματος ενός αγγείου. Όταν αυτό συμβαίνει στην κοιλιακή αορτή, τότε ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Το ανεύρυσμα δεν έχει απολύτως κανένα σύμπτωμα μέχρι να ραγεί, οπότε και είναι αργά. Συνδέεται με το κάπνισμα και η Αμερικανική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής συνιστά κάθε χρόνο υπέρηχο για έλεγχο σε όποιον έχει ιστορικό καπνίσματος.

Υπνική Άπνοια

Σε αυτή την πάθηση ο αεραγωγός κλείνει κατά τον ύπνο, και υπάρχουν διαστήματα που ο ασθενής μένει χωρίς ανάσα. Αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και αιφνίδιο θάνατο. Συνδέεται με παχυσαρκία. Τα αμβληχρά συμπτώματα της υπνικής άπνοιας είναι ηχηρό ροχαλητό, πρωινή κεφαλαλγία (πονοκέφαλος), εξάντληση, κακός ύπνος για αυτό και είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Η μελέτη ύπνου είναι η διαγνωστική εξέταση εκλογής.

Ηπατίτιδα C

Προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας. Μεταδίδεται αιματογενώς (δηλαδή από μετάγγιση αίματος ή αν τρυπηθούμε με μολυσμένες επιφάνειες και ενδοφλέβια χρήση). Ο ιός ταυτοποιήθηκε το 1989, και οι ΗΠΑ καθιέρωσαν τον έλεγχο των μεταγγίσεων για ηπατίτιδα C το 1992. Αποτέλεσμα αυτού, ασθενείς που έχουν λάβει προϊόντα αίματος προ της δεκαετίας του 90, να έχουν πιθανότητα μόλυνσης με τον ιό. Υπολογίζονται 150 -200 εκατομμύρια φορείς παγκοσμίως. Είναι παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση ηπατοκυτταρικού καρκίνου και κίρρωσης του ήπατος. Η διάγνωση της ηπατίτιδας C γίνεται με εξέταση αίματος.

Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Μπορεί να προσβάλει άνδρες και γυναίκες και δεν εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Λόγω του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οι γυναίκες εξετάζονται για αυτόν τον ιό. Πλέον υπάρχει εμβόλιο που συνιστά η Αμερικανική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής στους εφήβους.

Σπίλοι

Πρέπει να γίνεται έλεγχος σπίλων με τη βοήθεια δερματολόγου και χαρτογράφησης. Αν μεγαλώνουν, αλλάζουν χρώμα και υφή, είναι ακόμα πιο ύποπτοι. Έρευνες έχουν δείξει πως αυτοί που έχουν έναν άτυπο σπίλο στο σώμα τους, είναι δύο φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος.

Αγχώδης συνδρομή

Το άγχος και ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι η πιο διαδεδομένη παθογένεια. Ευθύνεται για υψηλή πίεση, παθήσεις της ψυχικής σφαίρας, κατάθλιψη, ημικρανίες κα. Είναι μεταδοτικό, γιατί στην οικογένεια, την εργασία και την κοινωνική ζωή, επηρεαζόμαστε από το άγχος των άλλων. Οδηγεί όχι μόνο σε ιατρικές παθήσεις αλλά και σε βία, επιθετικότητα, μισαλλοδοξία παγκοσμίως. Τα καλά νέα; Η διαχείριση του άγχους και του σύγχρονου τρόπου ζωής είναι φθηνή και εύκολη. Κοινωνικοποίηση, φιλίες, άθληση, χόμπυ, πάντα βοηθούν στην αποσυμφόρηση της καθημερινότητας.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο μικροσκόπιο του ECDC κρούσματα γρίπης πτηνών σε εργαζόμενους πτηνοτροφείου στην Αγγλία
Δότης μυελού των οστών χαρίζει ζωή σε λήπτη από τη Γερμανία
Οφθαλμικές σταγόνες επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας σε παιδιά [μελέτη]