Η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι επικίνδυνη, γιατί κάνει τα μικρόβια ανθεκτικά. Παράλληλα αποτελεί απειλή για το περιβάλλον του φορέα τους, διότι μπορεί να τα μεταδώσει σε όσους βρίσκονται και κινούνται γύρω του. Το ζέον ερώτημα επομένως είναι η χρήση των αντιβιοτικών. Δηλαδή το πότε κάποιος χρειάζεται αντιβιοτικό και πότε δεν χρειάζεται.

Σίγουρα ο πιο κατάλληλος να δώσει απάντηση είναι ο γιατρός.Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τον πιέζετε για να σας χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό ούτε να αυτοσχεδιάζετε αγνοώντας ή προσαρμόζωντας τις υποδείξεις του. Δηλαδή δεν χρειάζεται να τον υποκαταστήσετε. Για παράδειγμα, αν έχει κανείς πονόλαιμο, δεν χρειάζεται απαραίτητα η λήψη αντιβιοτικού για να τον καταπολεμήσει. Σημειώνεται ότι μόλις το 5% των ενηλίκων και λιγότερο από το 15% των παιδιών με φαρυγγίτιδα ή αμυγδαλίτιδα, έχει στρεπτόκοκκο στο λαιμό που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται αντιβιοτικό.

Επίσης αν κάποιος έχει συνάχι, πόνο στα κόκαλα, αίσθημα κόπωσης και πυρετό, πολλές φορές δεν χρειάζεται αντιβιοτικό. Όλα αυτά είναι συμπτώματα κρυολογήματος – και το κρυολόγημα οφείλεται σε ιούς, άρα δεν το πιάνουν τα αντιβιοτικά. Ακόμα και αν η ρινική καταρροή είναι κολλώδης ή κιτρινωπή ή άλλου χρώματος, δεν χρειάζεται αντιβιοτικό.Το ίδιο ισχύει και αν έχει κανείς βρογχίτιδα. Για την αντιμετώπισή της, συνήθως δεν χρειάζεται αντιβιοτικό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται σε ιό, συνεπώς τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα. Σίγουρα, όμως, απαιτείται εξέταση από γιατρό.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που όταν αισθανθούν ένα πόνο στο αυτί τρέχουν στο φαρμακείο. Και όμως, στις περιπτώσεις αυτές, συνήθως δεν απαιτείται αντιβιοτικό. Αν πρόκειται για πολύ μικρό παιδί, ο μόνος αρμόδιος είναι ο παιδίατρος ο οποίος θα αποφασίσει αφού το εξετάσει πρώτα για την κατάλληλη αγωγή.

Αν έχει διάρροια, δεν χρειάζεται αντιβιοτικό, διότι οι περισσότερες διάρροιες οφείλονται σε ιούς. Ακόμα και διάρροιες που οφείλονται σε βακτήρια μπορεί να περάσουν από μόνες τους- και έτσι ούτε σε αυτές είναι αναγκαίο το αντιβιοτικό.

Και φυσικά η λήψη αντιβιοτικών έχει τους κανόνες της. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να παίρνετε αντιβιοτικά μόνο εάν σας τα έχει χορηγήσει ο γιατρός. Αυτός θα αποφασίσει τόσο για την δοσολογία όσο και για τη διάρκεια. Και τέλος, σημαντικό για την αποτελεσματικότητα είναι να μην παραλείπετε δόσεις του αντιβιοτικού.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο