Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να τρεφόμαστε σωστά και να γυμναζόμαστε τακτικά, ώστε να προσέχουμε για την καλή μας υγεία. Κι όμως, δεν είναι πάντα αυτό αρκετό. Πολλές φορές μπορεί να προκαλούμε κακό στον οργανισμό μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ορισμένες καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να μας αρρωστήσουν, αλλά ποιες είναι αυτές;

Το σφουγγάρι της κουζίνας

Σφουγγάρι, βετέξ, ό,τι κι αν χρησιμοποιείτε για να καθαρίσετε την κουζίνα σας, μάλλον το κάνετε – και το κάνουμε – λάθος. Επειδή αυτό το χρήσιμο εργαλείο χρησιμοποιείται για να καθαρίσει τόσες πολλές επιφάνειες, αν δεν το απολυμαίνουμε σωστά, απλά απλώνουμε ακόμα περισσότερα μικρόβια στον χώρο μας. Προτού χρησιμοποιήσετε το σφουγγάρι, απολυμάνετέ το με ένα διάλυμα χλωρίνης, και πάντα να το αφήνετε να στεγνώνει, καθώς η ξηρότητα σκοτώνει τα μικρόβια.

Η ηλεκτρική σκούπα

Οι περισσότερες ηλεκτρικές σκούπες είναι φτιαγμένες ώστε να απορροφούν και να συγκρατούν τις μεγάλες μάζες σκόνης, όπως εκείνες που βρίσκουμε συχνά κάτω από το κρεβάτι μας. Τα περισσότερα αλλεργιογόνα, όμως, βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε μικρότερες ποσότητες σκόνης, που μπορεί να ξεφεύγουν από το πορώδες φίλτρο της σκούπας. Επενδύστε σε μια ηλεκτρική σκούπα με καλό φίλτρο, ώστε να είστε σίγουροι πως δεν μολύνετε τον αέρα του σπιτιού σας.

Δεν προσέχουμε το κρεβάτι μας

Συγκεκριμένα, το στρώμα και τα μαξιλάρια μας. Τα νεκρά κύτταρα και ο ιδρώτας συσσωρεύονται πάνω στο κρεβάτι μας μέρα με την μέρα, προκαλώντας την ανάπτυξη και την εγκατάσταση ακάρεων. Ένα στρώμα πρακτικά διπλασιάζει το βάρος του κάθε δέκα χρόνια, λόγω της συσσώρευσης τριχών, ιδρώτα, νεκρών κυττάρων, μικροοργανισμών, ακάρεων και χημικών. Αλλάζετε τακτικά τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας, και αερίστε τα μαξιλάρια σας συχνά.

Ανοίγουμε τα παράθυρα

Αυτό από την μία πλευρά είναι αναγκαίο, γιατί το σπίτι μας πρέπει να αεριστεί, αλλά αν πάσχουμε από αλλεργίες, οι μικροοργανισμοί που εισβάλλουν στο σπίτι μας μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά μας. Ταυτόχρονα, σε όσο μεγαλύτερη πόλη μένουμε, τόσο περισσότερο υπάρχει και ο παράγοντας της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Χρησιμοποιήστε κλιματιστικό, το οποίο θα καθαρίζετε τακτικά και θα του αλλάζετε το φίλτρο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Καθόμαστε μπροστά από την τηλεόραση

Ειδικά αν συνδυάσουμε το κάθισμα αυτό με την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ, έχουμε την σίγουρη συνταγή για να πάρουμε αρκετά κιλά, βάζοντας την υγεία μας σε κίνδυνο. Η καθιστική ζωή είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους του δυτικού πολιτισμού, και για αυτόν τον λόγο κλείνουμε την τηλεόραση (ή το λάπτοπ), αφήνουμε τα πατατάκια στην άκρη και βγαίνουμε για μια σύντομη βόλτα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια