Πολλές φορές δεν θα νιώσουμε καλά. Κάποια συμπτώματα που θα αισθανθούμε είναι αρκετά τυπικά, και εύκολα να τα προσδιορίσουμε αν, για παράδειγμα, τρέχει η μύτη μας, μάλλον κρυολογήσαμε. Υπάρχουν όμως και άλλες φορές, που τα συμπτώματα θέλουν να μας πουν κάτι διαφορετικό και πολύ σοβαρό. Ποια είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε;

Πόνος στο στήθος

Αν νιώσουμε έντονη πίεση ή σφίξιμο στο στήθος, πρέπει να ζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια, ειδικά αν αυτή η πίεση συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, ιδρώτα, δυσκολίες στην αναπνοή ή μούδιασμα στο χέρι. Μπορεί να είναι σημάδι επερχόμενης καρδιακής προσβολής. Μια άλλη πιθανότητα είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που δεν είναι επικίνδυνη, αλλά μπορεί να γίνει χρόνιο πρόβλημα.

Προβλήματα στην αναπνοή

Αν νιώσετε ξαφνικά ότι αναπνέετε πιο γρήγορα και κοφτά από το φυσιολογικό, χωρίς κάποια πιθανή εξήγηση, και ειδικά αν γίνεται χειρότερο όταν ξαπλώνετε, ή αν σας κόβεται η ανάσα, μπορεί να υπάρχει κάποιος θρόμβος στους πνεύμονες ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Άλλες πιθανότητες είναι το άσθμα, η βρογχίτιδα, η πνευμονία ή ότι βρίσκεστε κάτω από τεράστιο στρες.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Αν χάσετε περισσότερο από το 5% του σωματικού σας βάρους, χωρίς να προσπαθείτε να αδυνατίσετε, μέσα σε έξι μήνες ή λιγότερο, υπάρχει πιθανότητα καρκίνου. Πολλά είδη καρκίνου χαρακτηρίζονται από έντονη απώλεια βάρους. Άλλες πιθανότητες είναι ο διαβήτης, ή κατάθλιψη.

Ανεξήγητη αιμορραγία

Για παράδειγμα, αιμορραγία από τον πρωκτό, ή μαύρα κόπρανα, ή εμετός μαζί με αίμα. Η αιμορραγία από τον πρωκτό μπορεί να οφείλεται σε έλκος ή σε καρκίνο του παχέος εντέρου. O εμετός με αίμα μπορεί να προκληθεί από καρκίνους του στομάχου, των πνευμόνων ή του οισοφάγου, αλλά και από βρογχίτιδα ή πνευμονία.

Υψηλός πυρετός που επιμένει

Αν το θερμόμετρο δείξει οτιδήποτε πάνω από 39,4 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να ζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ο πυρετός είναι ένας τρόπος του οργανισμού να αμυνθεί απέναντι σε μια μόλυνση, αλλά όταν είναι τόσο υψηλός, μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής ασθένειας, από ουρολοίμωξη και πνευμονία, μέχρι και μηνιγγίτιδα. Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Ξαφνική αίσθηση ότι είμαστε μπερδεμένοι

Εναλλακτικά, ανεξήγητες αλλαγές στην προσωπικότητα, επιθετικότητα και αδυναμία να συγκεντρωθούμε. Στην χειρότερη περίπτωση, μπορεί να είναι όγκος ή αιμορραγία στον εγκέφαλο. Άλλες πιθανότητες είναι ένα εγκεφαλικό ειδικά αν συνδυάζεται με μούδιασμα στο πρόσωπο, στα χέρια ή στα πόδια και προβλήματα στην ομιλία.

Πρήξιμο στα πόδια

Το πρήξιμο στα πόδια, ειδικά αν επιμένει για αρκετό καιρό, μπορεί να σηματοδοτεί αρκετά προβλήματα, με πιο ανησυχητικό την καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιά μπορεί να μην λειτουργεί ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα η περιορισμένη κυκλοφορία του αίματος να προκαλέσει συσσώρευση αίματος και υγρών στα άκρα. Άλλη πιθανότητα είναι ο υποθυρεοειδισμός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης