Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη, λένε. Και έχουν δίκιο. Είναι πάρα πολύ εύκολο να αρχίσουμε να παρατηρούμε συμπτώματα υπερκόπωσης, με τα φορτωμένα προγράμματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη δουλειά. Και δεν σταματάμε μόνο στον υπολογισμό των εργατοωρών. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνεισφέρουν· το ταξίδι από και προς την δουλειά, οι εξωτερικές ευθύνες, το εργασιακό περιβάλλον, το αν νιώθουμε πως εκτιμώνται και αναγνωρίζονται οι κόποι μας—ο οργανισμός μας μερικές φορές μας λέει πως πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα. Ας δούμε, όμως, πώς…

Στρέφεστε στο αλκοόλ

Αν δουλεύετε περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, οι πιθανότητες να καταναλώνετε μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ αυξάνονται. Και, όπως ξέρουμε, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά – και πολύ επικίνδυνα – προβλήματα.

Παραγωγικότητα μηδέν

Αν νιώθετε ότι εργάζεστε περισσότερες ώρες, παράγοντας λιγότερο έργο, τότε χρειάζεστε διάλειμμα. Μια έρευνα του Stanford αποκάλυψε πως οι άνθρωποι που δουλεύουν 70 ώρες την εβδομάδα δεν παρήγαν περισσότερο έργο από όσους εργάζονταν 56 ώρες. Είναι απλό, δεν είμαστε φτιαγμένοι για να είμαστε παραγωγικοί κάθε στιγμή της ημέρας.

Πρωινή υπνηλία

Όσο πιο αργά μένετε ξύπνιοι, τόσο λιγότερο θα κοιμηθείτε, και τόσο πιο κουρασμένοι θα είστε το πρωί. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή δεν σας είναι εύκολο να “αφήσετε την δουλειά στο γραφείο”, μεταφέροντας το άγχος σας και στο σπίτι- κάτι που δεν σας αφήνει να χαλαρώσετε. Αν δεν κοιμάστε καλά και αρκετά, βάζετε τον εαυτό σας σε τεράστιο κίνδυνο.

Νιώθετε θλίψη

Αν περνάτε την εβδομάδα νιώθοντας μελαγχολία, περιμένοντας πώς και πώς το Σαββατοκύριακο, τότε είναι πολύ πιθανό η δουλειά να έχει επηρεάσει την ψυχική σας υγεία. Όσο περισσότερες είναι οι ώρες εργασίας σας καθημερινά – ειδικά αν ξεπερνούν τις δέκα – τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος κατάθλιψης.

Προβλήματα στην καρδιά

Μπορεί να μην το παρατηρήσετε τόσο γρήγορα όσο τα υπόλοιπα συμπτώματα, αλλά ο οργανισμός σας γεμίζει καθημερινά με κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, αν δεν κάνετε απαραίτητα διαλείμματα από την δουλειά. Η κορτιζόλη, σε μεγάλες συγκεντρώσεις, δημιουργεί προβλήματα για την καρδιά και αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, στεφανιαίας νόσου, διαβήτη τύπου 2, ακόμα και καρκίνου.

Πόνοι στη μέση και στο λαιμό

Όσες περισσότερες ώρες είστε καθισμένοι, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσετε πόνους στη μέση. Στις γυναίκες, ο σωματικός πόνος που συσχετίζεται με το στρες χτυπάει κυρίως την περιοχή του αυχένα. Αυτοί οι πόνοι οφείλονται σε ένταση των μυών.

Οι σχέσεις σας έχουν προβλήματα

Ρομαντικές ή φιλικές, αλλά ακόμα και οι οικογενειακές σας σχέσεις αρχίζουν να αποκτούν προβλήματα, καθώς το στρες, η κούραση και – πιθανότατα – η κατάθλιψη που σχετίζεται με τη δουλειά σας έχει κάνει να μην μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στα αγαπημένα σας άτομα. Προσπαθήστε να αφήνετε το στρες της δουλειάς στονχώρο της δουλειάς. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να φοβάστε να μοιράζεστε τις ανησυχίες σας με τα πρόσωπα που βρίσκονται δίπλα σας, καθώς από αυτά θα λάβετε την περισσότερη υποστήριξη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''