Γνωρίζουμε ότι πολλές καθημερινές μας συνήθειες είναι καταστροφικές για την υγεία μας. Για παράδειγμα, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μήπως όμως κάνουμε και άλλα πράγματα που βλάπτουν την υγεία μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε;

Ξαναζούμε τις κακές στιγμές

Από το να σκεφτούμε απλά κάτι άσχημο που συνέβη, μέχρι να αρχίσουμε να φτιάχνουμε εναλλακτικά σενάρια στο κεφάλι μας για το τι έπρεπε να είχαμε πει διαφορετικά, αυτή η συμπεριφορά προκαλεί περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

Γκρινιάζουμε (υπερβολικά)

Το να μιλάμε για τα προβλήματά μας στους φίλους μας είναι ένας καλός τρόπος να διώχνουμε από πάνω μας τα αρνητικά συναισθήματα που εσωτερικεύουμε, αλλά πολλές φορές, αν αυτό γίνεται ανεξέλεγκτα και καταλήγουμε να γκρινιάζουμε – χωρίς, δηλαδή, να επιθυμούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας – τότε η αρνητικότητά μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Η υπερβολική αυτοκριτική

Όλοι πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, και να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε άσχημα στον εαυτό μας κάθε φορά που κάτι πάει στραβά. Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί, όπως η αυτοκριτική αλλά και το αυτοσαρκαστικό χιούμορ, πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο, διαφορετικά προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό.

Η εξάρτηση από τα social media

Αν περνάμε ένα τεράστιο μέρος της μέρας μας κάνοντας scroll στο feed μας στο Facebook, τότε είναι πολύ πιθανό να αρχίσουμε να νιώθουμε απομόνωση—τραγική ειρωνεία, αν αναλογιστούμε ότι ονομάζονται κοινωνικά δίκτυα.

Το αλόγιστο ξόδεμα

Όσο περισσότερα χρήματα ξοδεύουμε, τόσο περισσότερο στρες θα νιώθουμε, όπως είναι λογικό. Συνεπώς, προσπαθήστε να είστε εγκρατείς και να μην κάνετε παρορμητικές αγορές.

Η τηλεόραση

Αν καθόμαστε όλη την ημέρα μπροστά από την τηλεόραση (ή τον υπολογιστή), οι επιπτώσεις στην υγεία μας θα είναι τρομακτικές. Η καθιστική ζωή, μας βλάπτει περισσότερο από όσο μπορούμε να φανταστούμε, συνεπώς μην ξεχνάτε να κάνετε τακτικά διαλείμματα και μερικές φορές να κλείνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές και να βγαίνετε μια βόλτα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο