Όταν επισκέπτεστε έναν γιατρό για οποιαδήποτε ασθένεια, το πρώτο πράγμα που σας ζητά είναι να «δείξετε τη γλώσσα σας». Η γλώσσα δεν μας βοηθά μόνο να τρώμε και να μιλάμε, αλλά αποτελεί επίσης ένδειξη της υγείας μας.

Τα ειδικά χαρακτηριστικά της γλώσσας μπορούν να επισημάνουν μια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας. Το χρώμα και η υφή της γλώσσας μπορεί να είναι μια σαφής εικόνα της συνολικής σας υγείας. Σύμφωνα με μελέτες, εξετάζοντας την επιφάνεια και την κατάσταση της γλώσσας, μπορεί κανείς να διαγνώσει περίπου 14 σχετικές με την υγεία καταστάσεις και ασθένειες. Ο Δρ. Arpit Jain, Σύμβουλος, Εσωτερικής Ιατρικής, στο Ινστιτούτο Υγείας Άρτεμις, λέει: "Η γλώσσα μπορεί να είναι η αρχή μίας άλλης κατάστασης, όπως βήχα, πυρετού, ίκτερου, πονοκέφαλου ή εντερικών διαταραχών και βοηθά τους γιατρούς να κάνουν τη διάγνωσή τους".

Αλλαγές χρώματος

Τα διαφορετικά χρώματα της γλώσσας και τι λένε για την υγεία:

Βαθύ κόκκινο: Αυτό δείχνει την έλλειψη θρεπτικών συστατικών στο σώμα, όπως η βιταμίνη Β και ο σίδηρος. Είναι επίσης ένα σημάδι παιδικής ασθένειας.

Ανοιχτόχρωμη: Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας στερείται αιμοσφαιρίνης, οδηγώντας σε κόπωση και λήθαργο. Επίσης, μια ανοιχτόχρωμη γλώσσα δηλώνει αναιμία. 

Μωβ ή μπλε: Μπορεί να σημαίνει ότι τα υγρά και το αίμα δεν κυκλοφορούν σωστά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το χρώμα γλώσσας μπορεί να είναι συνέπεια κατάθλιψης. Εκείνοι που πάσχουν από υψηλή χοληστερόλη και καρδιακά προβλήματα έχουν επίσης μωβ γλώσσα. Για να το ελέγξετε, κόψτε όλα τα κρύα τρόφιμα, όπως το λεμόνι, το πεπόνι και προσθέστε περισσότερα καυτερά συστατικά στη διατροφή σας, όπως το σκόρδο και το τζίντζερ.

Μαύρη και τραχιά: Είναι μια υπερανάπτυξη στρωμάτων που παγιδεύουν βακτήρια και άλλα μικρόβια στο στόμα. Οι αιτίες περιλαμβάνουν κακή στοματική υγιεινή και υπερβολική χρήση καπνού, αντιβιοτικών ή φαρμάκων στομάχου. Η θεραπεία προστάζει βούρτσισμα και νήμα σε καθημερινή βάση.

 Αλλαγές στην επιφάνεια

Θα αισθανθείτε αρκετά μικρά οζίδια στη γλώσσα, τα οποία είναι λίγο ασαφή και τραχιά. Μια αλλαγή σε αυτόν τον τύπο επιφάνειας δεν είναι μια επικίνδυνη κατάσταση υγείας αλλά μπορεί να οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Ακολουθούν οι τύποι επιφάνειας της ανθρώπινης γλώσσας που είναι συμπτώματα άλλων προβλημάτων υγείας:

Λεία: Μια ομαλή και μάλλον απαλή γλώσσα μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας ανεπάρκειας σιδήρου και ακόμη να δείχνει έλλειψη βιταμίνης Β στο σώμα. Η βιταμίνη Β είναι απαραίτητη για να μετατρέψει τα τρόφιμα σε ενέργεια.

«Μπαλώματα»: Εκτός από το γεγονός ότι είναι μια ένδειξη της έλλειψης βιταμίνης Β, τα «μπαλώματα» στην επιφάνεια της γλώσσας μπορεί επίσης να οφείλεται σε ερεθισμό από την υπερβολική αλκοόλη.

Τσαλακωμένη: Συνήθως η τσαλακωμένη επιφάνεια της γλώσσας είναι επίσης ένας λόγος πίσω από την αίσθηση καψίματος στη γλώσσα λόγω διατροφής που περιέχει καυτερά φαγητά.

Πληγές στη γλώσσα 

Είναι άσχημο να δαγκώνεις τη γλώσσα σου και να σου αφήνει πληγή. Η πληγή όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υποδεικνύει κάτι άλλο:

Κάτω από τη γλώσσα: Βρίσκονται στην επιφάνεια της κάτω πλευράς της γλώσσας και μοιάζουν με ένα στρογγυλό, κόκκινο περίγραμμα και ένα κίτρινο ή λευκό κέντρο.

Λευκή ή γκρίζα βλάβη: Η λευκή ή η γκρίζα βλάβη φαίνεται σαν σκληρή επιφάνεια που την  αισθάνεστε παχιά και ξεκινάει από τη γλώσσα. Μπορεί να πρόκειται για λευκοπλακία, μια διαταραχή των βλεννογόνων που προκαλείται από ερεθισμό στις οδοντοστοιχίες και μπορεί να οφείλεται στο κάπνισμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο