Η διαχείριση του πόνου δεν είναι ασφαλώς εύκολη υπόθεση. Ωστόσο μπορεί να αντιμετωπισθεί μεθοδικά και στοχευμένα με τους κάτωθι τρόπους:  

Να ασκείστε

Απλά πράγματα όπως η τακτική άσκηση μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Δοκιμάστε το περπάτημα, το αερόμπικ στο νερό ή τη γιόγκα. Μπορούν να διευκολύνουν τον πόνο στις αρθρώσεις και να βοηθήσουν με ισορροπία, ευελιξία και δύναμη. Στόχος είναι τα 30 λεπτά 3 ή 4 ημέρες την εβδομάδα, ακόμη και αν πρόκειται για κάποια ελαφρά άσκηση όπως το stretching ή κηπουρική. Μιλήστε με τον γιατρό σας ή τον φυσιοθεραπευτή σας.

Κοιμηθείτε

Όταν απολαμβάνετε έναν καλό ύπνο, αισθάνεστε καλύτερα και το σώμα σας μπορεί να καταπολεμήσει τον πόνο πιο εύκολα. Όταν δεν το κάνετε, ο πόνος σας μπορεί να είναι χειρότερος. Μια ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει: Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε τις ίδιες ώρες. Μην διαβάσετε ή παρακολουθήσετε τηλεόραση στο κρεβάτι. Έχετε μια ήσυχη, άνετη κρεβατοκάμαρα που σας βοηθά να κοιμάστε. Εάν ο πόνος σας σας κρατά ξύπνιους, μιλήστε με το γιατρό σας για τα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν.

Ζητήστε βοήθεια στη δουλειά

Κάποιες μέρες, ο πόνος σας μπορεί να κάνει τη δουλειά σας πιο δύσκολη. Ο εργοδότης σας καλό είναι να κάνει αλλαγές για να σας διευκολύνει. Ίσως να μπορείτε να εργαστείτε από το σπίτι κάποιες μέρες ή να κάνετε μακρύτερα διαλείμματα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να έχετε ένα πιο άνετο γραφείο ή καρέκλα.

Πάρτε τα φάρμακά σας

Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει φάρμακα για να βοηθήσει με τον πόνο και ίσως και για να κοιμηθείτε επίσης. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι κάνουν και πόσο θα έπρεπε να πάρετε. Εάν έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες ή δεν θέλετε να κάνετε τα πράγματα που συνήθως θέλετε να κάνετε, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Προετοιμαστείτε για τις στιγμές που ο πόνος είναι υψηλός

Ίσως αυτό σημαίνει να αλλάξετε το επίπεδο δραστηριότητάς σας ή το φάρμακο σας ή να χρησιμοποιήσετε κομπρέσες. Διατηρήστε μια λίστα με αυτά που εντείνουν την κατάστασή σας και ρωτήστε το γιατρό σας για συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα διαχειριστείτε όταν συμβαίνουν.

Χαλαρώστε

Είναι εύκολο να στρεσάρεστε όταν ασχολείστε με χρόνιο πόνο. Βρείτε τρόπους για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αποβάλει το στρες. Αργή, βαθιά αναπνοή, διαλογισμός, καθοδηγούμενη απεικόνιση και ύπνωση μπορεί να σας βοηθήσουν. Ρωτήστε το γιατρό σας πώς μπορούν να εργαστούν για εσάς.

Συζητήστε με την οικογένεια και τους φίλους

Βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας και οι φίλοι σας γνωρίζουν πώς αισθάνεστε. Μπορεί να είστε λυπημένος, θυμωμένος ή απογοητευμένος για το πόσο ο πόνος έχει αλλάξει τη ζωή σας. Μοιραστείτε αυτά τα συναισθήματα και ενημερώστε τους ανθρώπους πώς μπορούν να βοηθήσουν.

Τρώτε υγιεινά

Αυτό που τρώτε επηρεάζει και το πώς αισθάνεστε. Έτσι μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να καταπολεμήσει τον πόνο σας. Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Πίνετε άφθονο νερό. Ο γιατρός σας ή ένας διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ένα μενού υγιεινών γευμάτων.

Βρείτε μια ομάδα υποστήριξης

Είναι ωραίο να μιλάτε με την οικογένεια και τους φίλους σας, αλλά μπορεί να βοηθήσει να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης με ανθρώπους που έχουν επίσης χρόνιο πόνο. Αναζητήστε μια ομάδα που βοηθά τα μέλη να βρουν καλές μεθόδους αντιμετώπισης.

Κόψτε το κάπνισμα

Οι καπνιστές είναι πολύ πιο πιθανό να νιώθουν πόνο στην πλάτη, καθώς και πόνο στις αρθρώσεις και πόνο στο στομάχι. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να σας κάνει πολύ πιο ευαίσθητο στον πόνο εν γένει επειδή μπορεί να επηρεάσει το πώς θεραπεύεται το σώμα σας. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για διακοπή του καπνίσματος, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Ορίστε ρεαλιστικούς στόχους

Κατανοήστε τα πράγματα που θα θέλατε να κάνετε, που γνωρίζετε ότι μπορείτε να πετύχετε. Εργαστείτε αργά για να τα επιτύχετε. Μην ανησυχείτε αν προκύψουν αποτυχίες. Θα επανέλθετε όταν έχετε περισσότερη ενέργεια.

Βρείτε πράγματα που θέλετε να κάνετε

Κρατήστε το μυαλό σας μακριά από τον πόνο με δραστηριότητες που είναι ευχάριστοι περισπασμοί. Μπορείτε να δοκιμάσετε πράγματα όπως ζωγραφική ή απλές χειροτεχνίες. Ή μπορείτε να ζητήσετε από τους φίλους να παίξουν παιχνίδια με κάρτες ή να δοκιμάσουν τις ικανότητές σας με σταυρόλεξο ή στο παζλ. Αν σας αρέσει να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, ίσως η κηπουρική να είναι για σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: νόμιμη η μερική χρήση κάνναβης από 1η Απριλίου
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία