Ο αριθμός των ανθρώπων που  πεθαίνουν παγκοσμίως, λόγω εργασίας κατά την διάρκεια ημερών καύσωνα αναμένεται να αυξηθεί δραματικά κατά τα επόμενα έτη λόγω επικράτησης ακραίων καιρικών φαινομένων. Υπάρχουν ευρείες κατηγορίες εργαζομένων που πλήττονται, όπως οι εργαζόμενοι στην γεωργία, σε χυτήρια σιδήρου και χάλυβα, σε εργοστάσια παραγωγής κεραμικών, σε λεβητοστάσια, σε αρτοποιεία, σε ταβέρνες, στο πεδίο των κατασκευών.

Κατά την διάρκεια της εργασίας αυξάνεται η εσωτερική παραγωγή θερμότητας λόγω  του παραγόμενου έργου και  η αυξημένη εφίδρωση συχνά ανεπαρκεί για να διατηρήσει την θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.  Ο εργαζόμενος αρχίζει να εμφανίζει ένα ή περισσότερα από τα κάτωθι συμπτώματα:

·       Ναυτία

·       Έμετο.

·       Πονοκέφαλο.

·       Ζάλη.

·       Κούραση.

·       Ζεστό δέρμα.

·       Ταχεία καρδιακή συχνότητα.

·       Ξηρό δέρμα.

·       Πλούσια εφίδρωση.

·       Κράμπες

·       Επώδυνες μυϊκές συσπάσεις

·       Επηρεασμένη συνείδηση

·       Θολή όραση

·       Διαστροφή συμπεριφοράς.

Όταν οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί του ανθρώπινου σώματος εξαντληθούν, πυρετός εμφανίζεται, αναπτύσσεται θερμοπληξία που οδηγεί σε σοβαρή εγκεφαλική, καρδιαγγειακή, ηπατική ή νεφρική βλάβη.

Μέτρα πρόληψης

Μέτρα πρόληψης που πρέπει να τηρούν οι εργαζόμενοι κατά την διάρκεια ημερών με υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι:

•        Επαρκής ξεκούραση: Αποφύγετε την επίπονη εργασία κατά την διάρκεια ημερών με καύσωνα. Εξάλλου η παραγωγικότητα της εργασίας κατά την διάρκεια υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών αναμένεται χαμηλή. Αυξήστε τα διαλείμματα τροποποιώντας το ωράριο εργασίας σας. Μην εργάζεστε κατά το μεσημέρι. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες και καλά συντηρημένα κλιματιστικά συστήματα.

•        Μέτρα σκίασης: Φορέστε καπέλο και ανοιχτόχρωμα ρούχα, χρησιμοποιήστε αντηλιακά και σκίαστρα. 

·       Καλή ενυδάτωση: Εάν είστε υγιής, πίνετε 1 φλιτζάνι νερό κάθε 15-20 λεπτά και όποτε διψάτε. Γενικά, η πρόσληψη υγρών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6 φλιτζάνια ανά ώρα, εφόσον είστε υγιής και δεν διψάτε. Κατά τη διάρκεια παρατεταμένης εφίδρωσης που διαρκεί αρκετές ώρες, πίνετε ποτά με ηλεκτρολύτες (χορηγούνται μετά από ιατρική εξέταση του ενδιαφερόμενου).Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ποτά με υψηλή καφεΐνη ή ζάχαρη.

·       Αναδιάταξη και εκπαίδευση ομάδων εργασίας: Μην εργάζεστε μόνοι σας αλλά σε ομάδες με καθορισμό υπεύθυνου εργασίας. Επιδιώξτε τη μετάθεσή σας κατά τις ημέρες υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών  σε περίπτωση χρόνιας ασθένειας. Παρατηρείτε στενά τους συντρόφους σας και επί εμφάνισης ζάλης πονοκέφαλου διαταραχής στη συμπεριφορά τους ενημερώνετε άμεσα τους υπεύθυνους εργασίας. 

·       Επανακαθορισμός φαρμακευτικής αγωγής σε περίπτωση πασχόντων από χρόνιο νόσημα. Οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από χρόνια σοβαρά νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη και οι άνθρωποι που λαμβάνουν  αντιχολινεργικά φάρμακα, ανιισταμινικά  φάρμακα, φαινοθειαζίνες, αντικαταθλιπτικά, αγγειοσυσπαστικά, β αδρενεργικούς αναστολείς, ναρκωτικά, αλκοόλ, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά την διάρκεια υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών.

 

Ο καθορισμός υπευθύνων άμεσης παρέμβασης είναι σημαντική στους εργασιακούς χώρους.

·       Συνιστάται μεταφορά πασχόντων  σε δροσερό μέρος.

·       Δροσίζετε τον πάσχοντα με βρεγμένα πανιά.

·       Χαλαρώνετε την ζώνη και αφαιρείτε τα ρούχα του.

·       Διαλύετε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δίνετε στο θύμα να πίνει αργά-αργά. Μην δίνετε υγρά εάν ο ασθενής κάνει εμετό ή εάν έχει υπνηλία ή μειωμένη εγρήγορση.

Η άμεση ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου