Οι γιατροί μερικές φορές αναφέρονται στη ζάλη μετά το φαγητό, ως μεταγευματικό ίλιγγο. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες είναι οι παρακάτω.

1. Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

Το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται συνήθως μετά από ένα γεύμα. Όταν το σάκχαρο του αίματος πέφτει μετά από ένα γεύμα και προκαλεί ζάλη μετά το φαγητό, οι γιατροί το ονομάζουν αντιδραστική υπογλυκαιμία. Τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη βιώνουν μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος μετά από ένα γεύμα, επειδή το σώμα τους παράγει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης.

Ωστόσο, άτομα χωρίς διαβήτη μπορούν επίσης να παρουσιάσουν αυτό το είδος υπογλυκαιμίας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν κάνει κάποιο χειρουργείο στο στομάχι μπορεί να αφομοιώσουν τα τρόφιμα πολύ γρήγορα, καθιστώντας πιο δύσκολο για τον οργανισμό να απορροφήσει γλυκόζη από αυτά. Σπάνιες ανεπάρκειες ορισμένων πεπτικών ενζύμων μπορούν επίσης να μειώσουν τη γλυκόζη του αίματος. Η κατανάλωση μικρότερων, πιο συχνών γευμάτων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζαλίζονται μετά το φαγητό, εξαιτίας του χαμηλού σακχάρου στο αίμα.

2. Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Μερικές φορές, η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου πέφτει ξαφνικά μετά το φαγητό. Οι γιατροί αποκαλούν αυτό το φαινόμενο μεταγευματική υπόταση. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτό το σύμπτωμα, επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση και μπλοκαρίσματα στις αρτηρίες. Αυτές οι αλλαγές καθιστούν πιο δύσκολο στο αίμα να ρέει στον εγκέφαλο όταν ρέει και στο πεπτικό σύστημα. Η μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη.

Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με νόσο του Parkinson και τα άτομα με διαταραχές του νευρικού συστήματος μπορεί επίσης να είναι πιο ευάλωτα στην μεταγευματική υπόταση. Η αιτία της πτώσης της αρτηριακής πίεσης θα καθορίσει τη θεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να βοηθήσει. Η κατανάλωση περισσότερου ύδατος πριν από τα γεύματα και η κατανάλωση συχνότερων αλλά μικρότερων γευμάτων, για παράδειγμα, έξι μικρά γεύματα αντί για τρία μεγάλα, μπορεί επίσης να βελτιώσει τα συμπτώματα.

3. Διαβητικά φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, μπορεί να προκαλέσουν ζάλη όταν μειώνουν πάρα πολύ τη γλυκόζη του αίματος. Ένα άτομο που παίρνει τα φάρμακά του πριν από ένα γεύμα μπορεί να παρατηρήσει ζάλη μετά το γεύμα καθώς το φάρμακο παράγει αποτελέσματα.

Τα άτομα με διαβήτη που εμφανίζουν τακτικά ζάλη μετά από γεύμα πρέπει να μιλήσουν στο γιατρό τους για την αλλαγή του φαρμάκου τους, τη λήψη χαμηλότερων δόσεων ή την προσαρμογή του χρονοδιαγράμματος γευμάτων τους.

4. Τρόφιμα, ποτά και αλκοόλ

Οι ευαισθησίες στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιους ανθρώπους ζαλάδα ή ναυτία. Ορισμένα φάρμακα και χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης και του οινοπνεύματος, μπορεί επίσης να προκαλέσουν ζάλη μετά από ένα γεύμα. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν συχνά ζάλη μετά το φαγητό μπορεί να θελήσουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν ένα ημερολόγιο αυτών των επεισοδίων και να σημειώσουν τι τρώνε πριν από το καθένα. Με τον καιρό, μπορεί να αντιληφθούν ότι μια συγκεκριμένη τροφή ή ομάδα τροφίμων προκαλεί ζάλη.


5. Ορθοστασία μετά το φαγητό

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάθονται να φάνε ένα γεύμα και μετά από λίγο σηκώνονται. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν είναι όρθιοι. Όταν συμβεί αυτό, το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το γεύμα, αλλά η ξαφνική αλλαγή από μια την καθιστή στην όρθια στάση.

Η ορθοστατική υπόταση είναι ο ιατρικός όρος για την πτώση της αρτηριακής πίεσης που συμβαίνει όταν ένα άτομο από την καθιστή στάση βρίσκεται απότομα στην όρθια. Ορισμένες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

  • διαταραχές του νευρικού συστήματος
  • αφυδάτωση
  • χαμηλό σάκχαρο στο αίμα
  • καρδιακά προβλήματα που δυσκολεύουν την καρδιά να αντλεί αρκετό αίμα όταν ένα άτομο στέκεται
  • φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης
  • εγκυμοσύνη
  • υπερβολική έκθεση στη θερμότητα
  • λοίμωξη ή πυρετός
  • Διαβήτης
  • αποκλεισμένα αιμοφόρα αγγεία
  • αναιμία

Σε άτομα που αντιμετωπίζουν μόνο περιστασιακή πτώση της πίεσης του αίματος, η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει. Διαφορετικά, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει σοβαρή υποκείμενη ιατρική κατάσταση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]