Η βαρεμάρα συνήθως προκύπτει όταν τίποτα στο περιβάλλον σας δεν κεντρίζει το ενδιαφέρον ή την προσοχή σας. Η πλήξη μπορεί να ξεκινήσει στο μυαλό σας, αλλά μπορεί γρήγορα να επηρεάσει το σώμα και τα συναισθήματά σας. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθετε ανήσυχος ή κουρασμένος και η διάθεσή σας να πέσει.

Η πλήξη είναι ένα από τα πράγματα που οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ φοβούνται περισσότερο και προσπαθούν σε μεγάλο βαθμό για να το αποφύγουν. Πόσα από αυτά έχετε κάνει;

  • Έχετε κλείσει το τηλέφωνο εάν σας έχουν βάλει σε αναμονή  ακόμα κι αν είστε κοντά στο να επιλύσετε ένα σημαντικό ζήτημα.
  • έχετε φάει κάτι, ακόμα κι αν δεν είστε πεινασμένοι.
  • έχετε μιλήσει με ένα άτομο που δεν σας αρέσει τόσο πολύ, απλά γιατί ήταν διαθέσιμο για συνομιλία.
  • έχετε καθυστερήσει να πέσετε στο κρεβάτι έως ότου είστε εντελώς εξαντλημένοι, ούτως ώστε να αποφύγετε την πλήξη που επέρχεται μέχρι να κοιμηθείτε.
  • έχετε ξεσπάσει σε κάποιον τηλεφωνητή ή σε κάποιον που αγαπάτε.
  • έχετε λειτουργήσει με δυνητικά επικίνδυνο τρόπο. Για παράδειγμα: έχετε προσπεράσει έναν αργό οδηγό, ακόμη και αν η προσπέραση είναι απολύτως ασφαλής γιατί η οδήγηση πίσω από αυτόν είναι βαρετή.

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ ψάχνουν πάντα κάτι νέο που θα τους διεγείρει την προσοχή, γιατί όταν ενδιαφέρονται για κάτι, οι εκτελεστικές λειτουργίες του ενεργοποιούνται και ο εγκέφαλος λειτουργεί καλά.
Όταν μια δουλειά είναι βαρετή, δεν είναι μόνο πολύ δύσκολο να αφοσιωθείτε, υπάρχουν και άλλες αρνητικές συνέπειες. Για παράδειγμα, νιώθετε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κοιμάστε στη μέση μιας δραστηριότητας, ακόμη και αν κοιμηθήκατε αρκετά το προηγούμενο βράδυ. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται κατάθλιψη εάν το περιβάλλον τους δεν είναι “ερεθιστικό”.

Πώς θα αποφύγετε την πλήξη

Εξερευνήστε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας τρόπους για να αποφύγετε την πλήξη. Η αποφυγή της πλήξης περιλαμβάνει τη δοκιμή νέων δοκιμασιών, με το να περνάτε χρόνο με τους ανθρώπους, δραστηριότητες αδρεναλίνης, ανάληψη κινδύνων, επίλυση προβλημάτων κλπ.

Ανακαλύψτε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να προσεγγίζετε τα καθήκοντα της δουλειάς σας, τα χόμπι σας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο φέρνετε εις πέρας κοινωνικά και καθημερινά καθήκοντα της ζωής. όπως οι οικιακές εργασίες.

-Να είστε έτοιμοι:

Η ζωή είναι γεμάτη καθυστερήσεις, έτσι έχετε μια ποικιλία δραστηριοτήτων εύκαιρη. Για παράδειγμα, εάν πετάτε, πάρτε ένα περιοδικό που είναι οπτικό ή ένα βιβλίο στο οποίο μπορείτε να αφοσιωθείτε. Μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη πχ. ελπίζοντας ότι θα υπάρχει μια καλή ταινία να παρακολουθήσετε.

-Χρησιμοποιήστε ένα χρονοδιακόπτη:

Η χρήση ενός χρονοδιακόπτη μπορεί να κάνει ακόμα και τα πιο βαρετά πράγματα ενδιαφέροντα, καθώς δημιουργεί μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης και ενθουσιασμού. Παίξτε παιχνίδια με τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, δείτε αν μπορείτε να κάνετε τρεις δουλειές του σπιτιού σε 15 λεπτά.


- Ισορροπία: Είναι καλό να έχετε την αυτογνωσία ότι δεν σας αρέσει να αισθάνεστε βαριεστημένοι και έτσι μπορείτε να κάνετε ό, τι είναι στο χέρι σας για να το αποφύγετε. Ωστόσο, μην ανησυχείτε υπερβολικά ότι θα βαρεθείτε τόσο που δε θα κάνετε τίποτα για να το αποφύγετε. Έτσι συμβαίνουν τα ατυχήματα. Εάν έχετε βαρεθεί, είναι ενθαρρυντικό να ξέρετε ότι μπορείτε να καθίσετε χωρίς να κάνετε τίποτα για λίγα λεπτά. Ο διαλογισμός και η άσκηση είναι δύο καθημερινές συνήθειες που σας βοηθούν να υπομείνετε απρόσμενα βαρετά μέρη της ημέρας σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ