Αξιολογήστε τον πόνο σας

Σταματήστε ένα λεπτό για να παρατηρήσετε τα συμπτώματά σας: Ο δεξιός κοιλιακός πόνος μπορεί να είναι ασαφής και οι λεπτομέρειες θα σας βοηθήσουν να βρείτε τη σωστή διάγνωση, λέει η Mia Finkelston, MD, οικογενειακός γιατρός στο Leonardtown, MD. Πόσο καιρό υπάρχει ο πόνος εκεί; Πότε άρχισε; Είναι επίμονος ή έρχεται και φεύγει; Σας ξυπνάει; Μήπως αλλάζει με τη δραστηριότητα; Τι σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα;

Μην πανικοβληθείτε

Ο πόνος οπουδήποτε μπορεί να σας βάλει σε ένα φαύλο κύκλο σκέψεων, αλλά να είστε σίγουροι: "Οι περισσότερες αιτίες είναι καλοήθεις και προσωρινές, όπως: τράβηγμα των μυών, αέρια ή δυσπεψία", λέει η Δρ Finkelston. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας εάν ανησυχείτε. Στο μεταξύ, πάρτε μια βαθιά αναπνοή και προσπαθήστε να μην υπερβάλλετε.

Θα μπορούσαν να είναι ... αέρια

Το στομάχι σας είναι ακριβώς πάνω από τον αφαλό, οπότε συνήθως ο πόνος των αερίων εστιάζεται στα αριστερά. Μερικές φορές, όμως, θα χτυπήσει και δεξιά, λέει η Δρ. Finkelston. Έχετε αλλάξει τη διατροφή σας; Τρώγατε πολλά τρόφιμα που μπορούν να σας προκαλέσουν αέρια, όπως τα σταυροειδή λαχανικά (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδια) ή φασόλια; Τα αέρια θα φύγουν με τον χρόνο. Δοκιμάστε να κάνετε μια βόλτα για να…ξαλαφρώσετε.

Θα μπορούσε να είναι ... δυσπεψία

Τι φάγατε; Όταν η δυσπεψία χτυπά, μπορεί να αισθανθείτε κάψιμο στο πάνω μέρος της κοιλιάς, και αυτό μπορεί να εντοπιστεί στη δεξιά πλευρά σας. Η ίδια η δυσπεψία δεν είναι σοβαρή και μπορεί να προκύψει αν τρώτε πολύ γρήγορα, καταναλώνετε αλκοόλ ή καφέ ή τρώτε όξινα τρόφιμα όπως οι ντομάτες. Αυτός ο τύπος πόνου θα πρέπει να φύγει μόνος του. Αν συνεχίσει να επανεμφανίζεται σε διάστημα δύο εβδομάδων, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Θα μπορούσε να είναι ... ένας μυϊκός σπασμός

Μπορεί να φταίει η άσκηση cardio: "Η εκτέλεση ασκήσεων ταχύτερα από το κανονικό ενεργοποιεί το διάφραγμά σας περισσότερο από ό, τι έχετε συνηθίσει", λέει η Δρ. Finkelston. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε ανακούφιση όταν τεντώνετε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας, όσο πιο μακριά γίνεται από την εστία του πόνου, λέει. Για να το αποφύγετε, την επόμενη φορά κάντε τζόγκινγκ για να βοηθήσετε το αναπνευστικό σας σύστημα να «τεντωθεί», προσθέτει η Finkelston.

Θα μπορούσε να είναι ... μια κήλη

Εάν σηκώνετε βάρη στο γυμναστήριο (ή βαριά πράγματα στη δουλειά και στο σπίτι), μπορεί να έχετε αναπτύξει  κήλη - μια κατάσταση στην οποία ο ιστός ή ένα όργανο προεξέχει μέσα από το τοίχωμα ενός μυός. Οι κήλες μπορούν επίσης να προέλθουν από το γεγονός ότι είστε υπέρβαροι, και κάποιες κήλες έχουν ακόμα και κληρονομική συνιστώσα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο όταν σηκώνετε κάτι, έναν ακαθόριστο πόνο στην περιοχή και οι άντρες μπορεί να παρατηρούν μια διόγκωση στη βουβωνική χώρα. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Θα μπορούσε να είναι ... σκωληκοειδίτιδα

Όταν έχετε κοιλιακό άλγος από τη δεξιά πλευρά, αυτό είναι μακράν το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα σκωληκοειδίτιδας, καθώς ο πόνος βρίσκεται στην ακριβή θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Εάν πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα: «Ο πόνος συνήθως ξεκινάει από τον αφαλό και μετά αρχίζει να μετακινείται στο κάτω δεξιό τεταρτημόριο», λέει η Δρ. Finkelston. Σημειώνει ότι μπορεί να παρατηρήσετε πως αισθάνεστε πιο άβολα και θέλετε να κάθεστε ή να στέκεστε σε όρθια θέση στο κρεβάτι. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. "Δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσατε να κάνετε για να το αποφύγετε. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που παθαίνει κάποιος σκωληκοειδίτιδα», λέει. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. γιατί αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκύψει τεράστιο πρόβλημα.

Θα μπορούσε να είναι ... μια κύστη στις ωοθήκες

Οι γυναίκες έχουν από μία ωοθήκη σε κάθε πλευρά της μήτρας. Μερικές φορές οι κύστεις, οι οποίες είναι σάκοι γεμάτοι με υγρό, ίσως και να σχηματιστούν σε μια από τις δύο ωοθήκες. Τις περισσότερες φορές μια κύστη ωοθηκών φεύγει από μόνη της και οι γυναίκες σπάνια τις παρατηρούν, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Ωστόσο, οι κύστεις μπορεί να είναι αρκετά μεγάλες για να προκαλέσουν πόνο, και αν η κύστη βρίσκεται στη δεξιά ωοθήκη, εκεί είναι που θα αισθανθείτε τον πόνο. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν ο πόνος είναι ξαφνικός ή σοβαρός ή εάν εμφανίσετε πυρετό ή έμετο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα