Ξηρό δέρμα η χείλη

Αυτό είναι ένα συχνό προειδοποιητικό σημάδι αφυδάτωσης. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει ένα σοβαρότερο πρόβλημα που επηρεάζει τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων όπως ο υποθυρεοειδισμός (που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή επίπεδα ορμόνη θυρεοειδούς ) ή τον διαβήτη, λέει η Roshini Raj, MD, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής της NYU. Άλλα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν: αίσθημα κρύου, αύξηση βάρους και κόπωση. Τα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν ακραία δίψα, συχνουρία και θολή όραση. Το σύμπτωμα μπορεί επίσης να συνδέεται με έκζεμα, ψωρίαση, δερματίτιδα ή αλλεργική αντίδραση φαρμάκου.

Υπερβολική τριχοφυία στο πρόσωπο

Οι ανεπιθύμητες τρίχες, ιδιαίτερα κατά μήκος της γνάθου, του πηγουνιού και του άνω χείλους, θα μπορούσαν να είναι ένα σύμπτωμα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών- μια ανισορροπία ορμονών στην οποία τα αντρικά επίπεδα ορμονών είναι αυξημένα. Μην υποθέσετε αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά: Η υπερβολική τριχοφυία στο πρόσωπό σας θα μπορούσε απλώς να είναι ένα χαρακτηριστικό που κληρονομήσατε.

Μαλακά, κίτρινα σημεία στα βλέφαρα

Οι ασθενείς με αυτές τις αλλοιώσεις της χοληστερόλης, που ονομάζονται ξανθελάσματα, μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια μελέτη του 2016  διαπίστωσε ότι τα άτομα με ξανθελάσματα είχαν υψηλότερα ΔΜΣ και συνολικά επίπεδα χοληστερόλης, θέτοντάς τα έτσι σε μεγάλο κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο.

Σακούλες και πρήξιμο στα μάτια

Τα κουρασμένα μάτια είναι ένδειξη χρόνιων αλλεργιών, οι οποίες διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλούν δάκρυα. Στο ευαίσθητο δέρμα κάτω από τα μάτια σας, αυτό δημιουργεί πρήξιμο και μια σκούρα μωβ-μπλε απόχρωση, λέει ο Δρ Raj. Άλλοι πιθανοί ένοχοι είναι ο υποθυρεοειδισμός και η υπνική άπνοια.

Ασυμμετρία προσώπου

Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια  εγκεφαλικού επεισοδίου, λέει η Leana Wen, MD, ιατρός επειγόντων στο Πανεπιστήμιο George Washington. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι η μία πλευρά του προσώπου σας είναι μουδιασμένη ή αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να χαμογελάσετε πλήρως. Ή ίσως έχετε πρόβλημα στην ομιλία. Η ασυμμετρία μπορεί επίσης να οφείλεται στην παράλυση Bell αλλά πάντοτε πρέπει να αποκλείετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο πριν διερευνήσετε άλλες αιτίες. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί επίσης να έχει σαν σύμπτωμα την διπλωπία και την ασίθηση αδυναμίας στα χέρια ή τα πόδια σας. Ποτέ μην αγνοείτε αυτά τα παράξενα συμπτώματα που μπορεί να σηματοδοτούν μια σοβαρή ασθένεια.

Αποχρωματισμένη επιδερμίδα

Ακόμα και οι μικρές αλλαγές μπορεί να δείχνουν ότι κάτι πάει στραβά. Η παχυσαρκία μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας. Ένας κίτρινος τόνος μπορεί να υποδεικνύει ηπατική νόσο. Μια γαλαζωπή απόχρωση στα χείλη ή στα νύχια μπορεί να υποδεικνύει κάποια ασθένεια της καρδιάς ή των πνευμόνων, λέει ο Mallika Marshall, MD, παιδίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Εξανθήματα και κηλίδες

Ορισμένα προβλήματα με το πεπτικό σύστημα μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα, λέει ο Δρ. Raj. Οι κνησμώδεις συστάδες κόκκινων εξογκωμάτων μπορεί να υποδηλώνουν κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το σώμα αντιδρά στη γλουτένη. Ένα εξάνθημα σχήματος πεταλούδας στα ζυγωματικά και πάνω από τη γέφυρα της μύτης μπορεί να είναι ένα σημάδι λύκου, μιας αυτοάνοσης ασθένειας. Οι αλλεργίες, το έκζεμα και η ροδόχρους ακμή, καθώς και ορισμένες λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν εξανθήματα στο πρόσωπο.

Απώλεια βλεφαρίδων

Η απώλεια των βλεφαρίδων ή των φρυδιών σας μπορεί να είναι ένα σημάδι της αλωπεκίας, μιας αυτοάνοσης κατάστασης που προσβάλλει τους θύλακες των τριχών. "Η ασθένεια μπορεί να περιορίζεται σε ορισμένα μέρη του σώματος ή επιτίθεται σε ολόκληρο το σώμα", λέει ο Benjamin Bert, MD, οφθαλμίατρος στο MemorialCare Orange Coast Medical Center.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD