Μόνο το 10% του πληθυσμού είναι αριστερόχειρες. Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στους δεξιόχειρες και τους αριστερόχειρες, αλλά τα περισσότερα στοιχεία είναι αβάσιμα ή χρειάζονται περισσότερη έρευνα. Ιδού η αλήθεια.

Οι αριστερόχειρες δεν χρησιμοποιούν το λάθος χέρι

Αυτός ο μύθος ξεκινά από την έλλειψη εξοικείωσης: Μόνο περίπου το 10% του πληθυσμού χρησιμοποιεί αριστερό χέρι, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση.

Μύθος: Οι αριστερόχειρες είναι πιο δημιουργικοί

Υπάρχουν μερικά πράγματα που έχουν όλοι οι σούπερ δημιουργικοί άνθρωποι. Το να είσαι αριστερόχειρας δεν είναι ένα από αυτά. Η σχέση μεταξύ των αριστερόχειρων και της δημιουργικότητας είναι ένας μακροχρόνιος μύθος. Μια μελέτη από το 2014 αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες έρευνες που δείχνουν ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο δημιουργικοί από ό, τι οι δεξιόχειρες είναι αρκετά άτοπες.

Μύθος: Οι αριστερόχειρες είναι πιο πιθανό να είναι ηγέτες

Έξι από τους τελευταίους 12 πρόεδρους των ΗΠΑ είναι αριστερόχειρες, αλλά αυτό αποτελεί μόνο ένα σαθρό επιχείρημα. Δεν υπάρχουν δυνατά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα χέρια έχουν σχέση με τις ηγετικές ικανότητες.

Μύθος: Οι αριστερόχειρες είναι πιο έξυπνοι

«Υπάρχει μια άποψη ότι οι αριστερόχειρες άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι, αλλά αυτό δεν συμβαίνει» λέει ο Dr. Ochoa. Ωστόσο, οι αριστερόχειρες μπορεί να σκέπτονται διαφορετικά. "Ο κόσμος είναι φτιαγμένος για δεξιόχειρες, οπότε οι αριστερόχειρες αναγκάζονται να βρουν λύσεις", λέει ο Dr. Ochoa.

Μύθος: Οι αριστερόχειρες είναι εσωστρεφείς

Οι αριστερόχειρες άνθρωποι δεν τείνουν να είναι πιο εσωστρεφείς από ό, τι οι δεξιόχειρες. Ωστόσο, μια μελέτη της Νέας Ζηλανδίας του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Laterality δεν διαπίστωσε διαφορές σε κανένα από τα πέντε χαρακτηριστικά προσωπικότητας που δοκιμάστηκαν μεταξύ των δεξιόστροφων και των αριστερόχειρων. Οι ερευνητές έγραψαν: «Η πεποίθηση και το στερεότυπο ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο εσωστρεφείς από ό, τι οι δεξιόχειρες δεν αντικατοπτρίζουν τα εμπειρικά δεδομένα».

Μύθος: Οι αριστερόχειρες χρησιμοποιούν τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεξιόχειρες άνθρωποι χρησιμοποιούν το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου για να επεξεργαστούν τη γλώσσα, αυτό πρέπει να σημαίνει ότι οι αριστερόχειρες άνθρωποι σκέφτονται με τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, έτσι; Όχι απαραίτητα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology διαπίστωσε ότι δεν είναι απαραίτητο το χέρι που χρησιμοποιείτε να καθορίζει τις γνωστικές σας επιδόσεις. Οι άνθρωποι που ήταν σε θέση να αλλάζουν τις πλευρές πιο συχνά έδειξαν καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και είχαν πρόσβαση στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου περισσότερο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μόνο το αριστερό ή το δεξί τους χέρι.

Γεγονός: Τα άτομα με ορισμένες διαταραχές ψυχικής υγείας είναι πιο πιθανό να είναι αριστερόχειρες

Μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από ψυχική ασθένεια, τα άτομα με ψυχωσικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, είναι πολύ πιθανότερο να είναι αριστερόχειρες από όσους έχουν διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη ή η διπολική διαταραχή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό SAGE Open. Οι ερευνητές μελέτησαν μια μικρή ομάδα ατόμων από μια ψυχιατρική κλινική εξωτερικών ασθενών και διαπίστωσαν ότι το 40% των ατόμων με σχιζοφρένεια ή σχιζοσυναισθηματική διαταραχή ήταν αριστερόχειρες. Οι ερευνητές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ χαρακτηριστικών της ψύχωσης (όπως ψευδαισθήσεις ή παραληρηματικές ιδέες) και το χέρι. Πιστεύουν ότι η απάντηση μπορεί να βρεθεί στο μέρος του εγκεφάλου που τείνουν οι αριστερόχειρες να χρησιμοποιούν περισσότερο. Οι συγγραφείς της μελέτης ελπίζουν ότι με την εύρεση βιολογικών δεικτών όπως αυτός, θα είναι σε θέση να εντοπίσουν και να διαφοροποιήσουν τις ψυχικές διαταραχές νωρίτερα και ίσως ακόμη και να προσαρμόσουν τις θεραπείες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα