Νεφρά

Οι πέτρες μεγαλώνουν όταν ανόργανες ουσίες, συνήθως ασβέστιο, συσσωρεύονται στο ουροποιητικό σας σύστημα. Προκαλούν πόνο, ειδικά στην πλάτη σας κοντά στους γοφούς και τα πλευρά σας, κι αν γίνουν αρκετά μεγάλες μπορούν να εμποδίσουν τη ροή των ούρων σας. Ίσως και να δείτε αίμα ή ακόμα και κομμάτι πέτρας στα ούρα σας. Κάποιες φορές χρειάζεται, όταν οι πέτρες είναι μεγάλες, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Λαιμός

Οι αμυγδαλές σας βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού σας και σας βοηθούν να φιλτράρετε τα μικρόβια. Τροφές και νεκρά κύτταρα μπορούν να «κάτσουν» εκεί και να γίνουν αμυγδαλίτισα (tonsillitis). Τα συμπτώματα είναι: πονόλαιμος, κακοσμία του στόματος και διογκωμένες αμυγδαλές με λευκές κηλίδες. Μπορείτε να βουρτσίζετε τις πέτρες απαλά με την οδοντόβουρτσα ή να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο. Αν αυτό δεν κάνει δουλειά, μιλήστε στο γιατρό σας.

Κύστη

Μπορεί να σχηματιστούν πέτρες επειδή δεν ουρείτε σωστά. Ή επειδή τα ούρα σας είναι πολύ υψηλά σε μερικά μέταλλα και πολύ χαμηλά σε άλλα. Αυτές οι πέτρες σχηματίζονται μόνες τους ή μετά αν μία πέτρα από τα νεφρά γλιστρά προς την ουροδόχο κύστη και μεγαλώνει. Μπορεί να δείτε αίμα στα ούρα ή να νιώσετε πόνος την κοιλιά όταν ουρείτε. Ο γιατρός σας θα μπορούσε να το χειριστεί με χειρουργική επέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή.

Χοληδόχος κύστη

Αυτό το μικρό όργανο στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας περιέχει ένα χωνευτικό υγρό το οποίο ονομάζεται χολή. Η χοληστερόλη και η χολερυθρίνη μπορούν να οδηγήσουν σε χολόλιθους. Ορισμένες φορές είναι πολύ μικροί για να προκαλέσουν πόνο. Στην περίπτωση χολολιθίασης μπορεί να χρειαστεί εγχείρηση.

Προστάτης

Τον έχουν οι άνδρες και είναι ένας μικρός αδένας κοντά στην ουροδόχο κύστη που κάνει το υγρό να προστατεύει το σπέρμα. Οι πέτρες που σχηματίζονται εδώ είναι περίπου στο μέγεθος του σησαμιού, και είναι πιο συχνές στους μεσήλικες. Συνήθως δεν θα χρειαστείτε θεραπεία επειδή συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, μερικές φορές μολύνονται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον προστάτη σας και να προκαλέσει προβλήματα στην ουροδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να απαιτεί αντιβιοτικά ή άλλη θεραπεία.

Στόμα

Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί, αλλά πέτρες μπορούν να εμφανιστούν στο στόμα σας. Μπορούν να είναι επώδυνες και να διογκωθούν. Μπορούν να εμποδίσουν τους σωλήνες που εκκρίνουν σάλιο όταν τρώτε. Συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό. Εάν πίνετε περισσότερο νερό, κάνετε μαλάξεις ή φάτε κάτι ξινό, μπορεί να φύγουν. Εάν όχι, ο γιατρός σας μπορεί να τις αφαιρέσει.

Πάγκρεας

Το πάγκρεας παράγει τις ορμόνες που βοηθούν στην πέψη των τροφίμων και διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σταθερό. Οι πέτρες μπορούν να περάσουν από τη χοληδόχο κύστη μέσω των χολικών πόρων στο πάγκρεας και να το φουσκώσουν. Μπορεί να κάνετε πυρετό, ταχυπαλμίες, ναυτία και πόνο στην κοιλιά η οποία χειροτερεύει μετά τα γεύματα και χτυπάει και στην πλάτη. Αν η πέτρα δεν φύγει μόνη της, ο γιατρός σας μπορεί να την αφαιρέσει. Μερικές φορές μπορεί επίσης να αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη σας, την πηγή του προβλήματος.

Μύτη

Αυτή η σπάνια πέτρα ξεκινά όταν ένα κομμάτι κουμπιού, γόμας, σπόρου, ξύλου ή κάτι παρόμοιο κολλήσει στη μύτη σας, συχνά σε παιδική ηλικία. Με τα χρόνια, μπορεί να προσελκύσει μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο και να μεγαλώσει. Τελικά, μπορεί να παρατηρήσετε πόνο ή δύσοσμη βλέννα που βγαίνει μόνο από το ένα ρουθούνι. Ο γιατρός σας το βρίσκει κοιτώντας ψηλά τη μύτη σας με ένα ειδικό εργαλείο και πιθανόν να βγάλει τη μάζα με χειρουργική επέμβαση.

Φλέβες

Όταν οι φλέβες σας δεν αναπτύσσονται κανονικά, μπορεί να προκαλέσουν κάποια προβλήματα. Μπορεί να νιώσετε πόνο ή να αποχρωματιστεί το δέρμα σας, ειδικά γύρω από το στόμα, τα χείλη, το μάγουλο, το κεφάλι και τον λαιμό. Οι πέτρες φλεβών μπορεί να προκύψουν επειδή το αίμα κινείται πιο αργά στις περιοχές αυτές και τελικά γίνεται θρόμβος και σκληραίνει. Ο γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων σας και μπορεί να αναζητήσει υποκείμενα προβλήματα με τις φλέβες σας.

Κοιλιά

Οι πέτρες δημιουργούνται σπάνια στο πεπτικό σας σύστημα. Ασθένειες όπως η εκκολπωματίτιδα ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου θα μπορούσαν να τις προκαλέσουν. Επομένως γίνονται αλλαγές στο στομάχι και τα έντερα λόγω ασθένειας, γενετικής ή προηγουμένων χειρουργικών επεμβάσεων. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας απαλλάξει από αυτά με μια επέμβαση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;