Προβλήματα με την ισορροπία

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες (CID) κάνουν τον οργανισμό να επιτίθεται στον εαυτό του. Στην πολλαπλή σκλήρυνση, για παράδειγμα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στο νευρικό. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τα νευρικά σήματα να "ταξιδέψουν" Μπορεί να αισθανθείτε ζάλη ή ότι χάνετε την ισορροπία σας, ειδικά όταν περπατάτε.

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σας. Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ελέγχει η ινσουλίνη αυτά τα επίπεδα, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές γιατί.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία σας. Θα το καταλάβετε αν νιώθετε μυρμήγκιασμα στα πόδια, ή μπορεί μεσ’ τη μέρα να είστε πιο διψασμένοι και κουρασμένοι. Ωστόσο, μπορεί και να μην έχετε συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τι συμβαίνει.

Μυϊκή αδυναμία

Μερικές φορές το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται αναίτια και προκαλεί φλεγμονή στους μυς σας (ο γιατρός σας μπορεί να το ονομάσει μυοσίτιδα). Τότε αρχίζουν να διαλύονται οι μυϊκές ίνες και νιώθετε πιο αδύναμοι. Συνήθως αυτό συμβαίνει στον κορμό, στους ώμους και στους γοφούς σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να δυσκολευτείτε να κάνετε απλά πράγματα όπως να περπατήσετε και να κολυμπήσετε.

Διάρροια

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου έχει δύο κύριες μορφές: την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn. Και στις δύο περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά υπερβολικά και προκαλεί φλεγμονή στο παχύ και το λεπτό έντερο.

Πόνος στην πλάτη

Στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η χρόνια φλεγμονή προσβάλλει συνήθως τη σπονδυλική στήλη. Μερικές φορές, χτυπά στους γοφούς, στον λαιμό, στα γόνατα ή στο στήθος σας. Μπορεί να νιώσετε πόνο και δυσκαμψία στη μέση. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάστασή σας.

Είστε πάντα κουρασμένοι

Είναι ένα από τα τυπικά σημάδια της μακροχρόνιας φλεγμονής και ένα κοινό σημάδι φλεγμονωδών ασθενειών όπως η ινομυαλγία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν αισθάνεστε ξαφνικά κουρασμένοι. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μιας υποκείμενης ασθένειας. Μπορεί επίσης να θεραπευτεί.

Εξάνθημα Livedo Reticularis

Αυτό το μωβ, μαρμάρινο εξάνθημα μοιάζει με δαντέλα. Οι φλεγμονώδεις καταστάσεις (όπως το σύνδρομο λύκου και αντιφωσφολιπιδίου) μπορούν να το προκαλέσουν. Συνήθως εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια σας. Συζητήστε το με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οζίδια ή πληγές.

Σκλήρυνση των αρτηριών (αρτηριοσκλήρωση)

Εάν παίρνετε σωματικό λίπος ή καπνίζετε, ο οργανισμός σας θα αντιδράσει με φλεγμονή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λιπαρών πλακών στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών σας. Γνωστή ως αρτηριοσκλήρωση, είναι η κύρια αιτία καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πήξη του αίματος

Η φλεγμονή από τραύμα, χειρουργική επέμβαση ή ασθένειες όπως το σύνδρομο αντιφωσφολιπιδίων και το IBD μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πήξη του αίματος σας (που ονομάζεται υπερπηκτικότητα). Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή πνευμονική εμβολή. Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί η υπερπηκτικότητα, χρειάζεται χρόνο.

Ξηροφθαλμία

Είναι ένα κοινό σύμπτωμα φλεγμονής. Μία πάθηση, το σύνδρομο Sjogren, επηρεάζει τους σιελογόνους και δακρυγόνους αδένες σας. Μπορεί να νιώσετε κάψιμο στα μάτια σας, πρήξιμο στους σιελογόνους αδένες σας και ξηρότητα στη μύτη και το λαιμό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για τα συμπτώματά σας.

Ζητήματα εγκεφάλου

Η μνήμη και η ικανότητά σας να σκεφτείτε μπορεί να επηρεαστούν αν ο οργανισμός σας εμφανίζει σημάδια φλεγμονής. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τη σύνδεση. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι η φλεγμονή μπορεί να συμβάλει στη νόσο του Αλτσχάιμερ και σε άλλες καταστάσεις που προκαλούν άνοια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή και να βοηθά στη διατήρηση της μνήμης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας