Είναι γνωστό ότι ο σωστός τρόπος ζωής μπορεί να αποτρέψει τις χρόνιες ασθένειες, αλλά και να ενισχύσει την ψυχική υγεία. Ωστόσο με τόσα hoaxes που κυκλοφορούν, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια σε ποιες συνήθειες αξίζει να επενδύσουμε αν θέλουμε να έχουμε ένα καλό υπόλοιπο ζωής.

1. Πίνετε περισσότερο νερό

Όταν γεννιόμαστε, σχεδόν το 97% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Ως ενήλικες, το ποσοστό αυτό πέφτει ελαφρώς, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου στο 75%. Η συντριπτική πλειονότητα των κυττάρων του εγκεφάλου μας είναι απλώς νερό και ακόμη και τα δόντια μας έχουν 10% περιεκτικότητα σε νερό. Κάθε μεμονωμένη κυτταρική λειτουργία στον οργανισμό μας συνδέεται με κάποιον τρόπο με τα επίπεδα υγρών μας: το ανοσοποιητικό σύστημα που καταπολεμά τον καρκίνο απαιτεί νερό για να αποβάλει τις ουσίες που δεν χρειάζονται τα κύτταρα και να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και ζωτικά αμινοξέα σε αυτά. Τα υγιή κύτταρα λειτουργούν απορροφώντας θρεπτικά συστατικά από το νερό και ακόμη και το 2% της αφυδάτωσης του σώματος λέγεται ότι προκαλεί μείωση των ενεργειακών επιπέδων κατά το ένα πέμπτο! Δώστε προσοχή και παρατηρήστε τη δίψα σας – πίνετε νερό όποτε νιώθετε έστω και λίγο διψασμένοι.

2. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Παρόλο που δεν υπάρχει απλή απάντηση σχετικά με το πόσο ακριβώς πρέπει να κοιμόμαστε, οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να στοχεύουν μεταξύ 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός σας "αυτοθεραπεύεται" και ενισχύεται τόσο σωματικά όσο και διανοητικά, γι’ αυτό μια καλή ρουτίνα ύπνου είναι σημαντική για την καλή υγεία.

3. Κάντε ισορροπημένη διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη ή περίπλοκη - το κλειδί είναι να τρώτε τον σωστό αριθμό θερμίδων ανάλογα με το πόσο δραστήριος-α είστε. Εάν τρώτε ή πίνετε πάρα πολύ, θα παίρνετε βάρος. Εάν τρώτε και πίνετε πολύ λίγο, θα χάσετε βάρος. Ο μέσος άνδρας χρειάζεται περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα και η μέση γυναίκα χρειάζεται 2.000. Φάτε μια μεγάλη γκάμα τροφίμων για να διασφαλίσετε ότι κάνετε ισορροπημένη διατροφή.

4. Ασκηθείτε

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε ένα υγιές βάρος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να περνάτε ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο: δοκιμάστε να κατεβείτε από το λεωφορείο μία στάση πριν από αυτή που κατεβαίνετε και περπατήστε την υπόλοιπη διαδρομή ή να προτιμήστε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα. Απλώς βρείτε κάτι που να σας αρέσει - είτε κάνετε ποδηλασία, τρέξιμο ή χορό- εστιάστε εκεί.

5. Σταματήστε το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος είναι πιθανώς το καλύτερο πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας. Περίπου οι μισοί από τους καπνιστές πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Εάν είστε μακροχρόνιος καπνιστής, κατά μέσο όρο, το προσδόκιμο ζωής σας είναι περίπου 10 χρόνια μικρότερο από έναν μη καπνιστή και μόνο περίπου οι μισοί μακροχρόνιοι καπνιστές ζουν μετά τα 70. Όσο νεότεροι είστε όταν ξεκινάτε το κάπνισμα, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα πεθάνετε νωρίς από το κάπνισμα. Οι καπνιστές που σταμάτησαν πριν από την ηλικία των 45 ετών έχουν προσδόκιμο ζωής αντίστοιχο με των ανθρώπων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

6. Πάρτε τα φάρμακά σας σωστά

Η μη συμμόρφωση στις οδηγίες του γιατρού σχετικά με τη σωστή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 50 τοις εκατό των ασθενών δεν συμμορφώνονται με τη μακροχρόνια φαρμακευτική θεραπεία, οδηγώντας σε κακό έλεγχο των ιατρικών τους καταστάσεων και όλων των σχετικών κινδύνων που συνοδεύονται με αυτές.

7. Πλύνετε τα χέρια σας

Το πλύσιμο των χεριών σας είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές τακτικές που μπορείτε να ακολουθείτε για δημόσια υγεία – δεύτερη μετά τον εμβολιασμό όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στη μείωση των λοιμώξεων. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και σαπούνι για να πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά το μαγείρεμα, πριν και μετά τη χρήση τουαλέτας, μετά το φύσημα της μύτης σας, μετά το βήξιμο ή φτάρνισμα στα χέρια σας, μετά τον το πέταμα των απορριμμάτων, όταν φροντίζετε ένα άρρωστο άτομο ή όταν τοποθετείτε ή βγάζετε τους φακούς επαφής.

8. Προστατευτείτε από τον ήλιο

Οι άνθρωποι συσχετίζουν το βαθύ μαύρισμα με την καλή υγεία, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα σημάδι σοβαρής βλάβης του δέρματος. Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος στο Ηνωμένο Βασίλειο - ειδικά στους νέους - δείχνει το τίμημα του μαυρίσματος. Η χρήση σολάριουμ αυξάνει περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο.

9. Χαλαρώστε

Όλοι ενίοτε έχουμε άγχος, αλλά το χρόνιο άγχος δεν είναι μόνο κακό για την υγεία σας γενικά, μπορεί να σας αποτρέψει από το να χαλαρώσετε ακόμη και όταν ας δίνεται η ευκαιρία. Η χρήση τεχνικών χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες καθώς και στην εξουδετέρωση των στρεσογόνων καταστάσεων, επιτρέποντάς σας να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να αδειάσετε το κεφάλι σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;