Οι παραξενιές και οι ιδιαιτερότητές μας είναι που μας κάνουν μοναδικούς. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τις προσωπικότητες, αλλά και για τα σώματα. Είτε το ένα μας χέρι θα είναι λίγο πιο μεγάλο από το άλλο, είτε το ένα στήθος... Και αυτό συμβαίνει σε όλους σχεδόν, οπότε το πρώτο βήμα είναι να μην ανησυχούμε.

Κάποιες φορές, μπορεί η αλλαγή να είναι τόσο μεγάλη, που να υπάρχει πρόβλημα για το άτομο, όπως πολλές γυναίκες κάνουν επεμβάσεις για να "εξισώσουν" τα στήθη τους. Βέβαια, οι μεγάλες αλλαγές σε άλλα σημεία του σώματος, όπως στα άκρα, μπορεί να σημαίνουν ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό από πίσω. Ας δούμε μερικές αιτίες.

Ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης

Η ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης (IUGR) επηρεάζει περίπου 5% των εγκύων και μετά τον πρόωρο τοκετό, είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος λόγος θανάτου αγέννητων μωρών. Γίνεται ένα βρέφος να γεννηθεί μικρότερο από ό,τι θα έπρεπε, αλλά αυτό δεν είναι πάντα πρόβλημα - η IUGR αναφέρεται μόνο σε περιπτώσεις που συμβαίνει λόγω ασθένειας. Όταν προκύπτει ασυμμετρία λόγω IUGR, το μωρό δεν δέχεται αρκετό οξυγόνο μέσω του πλακούντα, και μπορεί να συμβαίνει από διάφορες αιτίες, όπως κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά αλλά και υπέρταση ή γενετικές διαταραχές. Επίσης, η ασυμμετρία εδώ δεν έχει να κάνει πάντα με το σώμα, αλλά με το πώς μοιράζεται η λιγοστή ενέργεια στο έμβρυο: Περισσότερη στα ζωτικά όργανα, λιγότερη στους μυϊκούς ιστούς και στο λίπος.

Το ένα στήθος πιο μεγάλο από το άλλο

Αυτή είναι μια απορία που απασχολεί πάρα πολλές γυναίκες. Είναι πολύ συνηθισμένο το ένα στήθος να είναι ελαφρώς πιο διαφορετικό από το άλλο, και υπάρχουν μέθοδοι να φτιαχτεί μέσω της πλαστικής χειρουργικής, αλλά φυσικά είναι καλύτερο η γυναίκα να περιμένει να τελειώσει η διαδικασία της ανάπτυξής της, καθώς αυτού του είδους οι ασυμμετρίες μπορεί να φαίνονται πολύ πιο έντονα στην εφηβεία. Μελέτες που έχουν προσπαθήσει να βρουν συσχετισμό ανάμεσα στα ανόμοια στήθη και σε κίνδυνο καρκίνου του μαστού δεν έχουν δώσει ικανοποιητικά ευρήματα για αποτελέσματα, συνεπώς απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Τι συμβαίνει με τα χέρια;

Υπάρχει η πιθανότητα τα χέρια σας να είναι το ένα πιο μεγάλο από το άλλο, σε βαθμό που να γίνεται αισθητό, αλλά είναι σπάνιο. Αυτό οφείλεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται ημιϋπερτροφία, ή σε τοπικό γιγαντισμό. Αυτό μπορεί να συμβεί όχι μόνο στο χέρι, αλλά και στο πόδι, και σε ολόκληρο το άκρο. Μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών γενετικών προβλημάτων, συνεπώς ο γιατρός πρέπει να τα ελέγξει όλα. Η διαφορά μεγέθους που απαιτείται για να διαγνωστεί ημιϋπερτροφία μπορεί να φτάσει τόσο χαμηλά, όσο το 5%, συνήθως όμως οι γονείς απευθύνονται σε γιατρό σε πιο εμφανείς περιπτώσεις. Επίσης, στα άκρα μπορεί να είναι άνισοι οι μύες μεταξύ τους, και αυτό να έχει να κάνει με το ποια πλευρά του σώματός μας χρησιμοποιούμε περισσότερο - αυτό δεν είναι παθολογικό πρόβλημα, απλώς απόκριση του σώματος στο περιβάλλον μας.

Εν κατακλείδι, οι διαφορές στο σώμα είναι κάτι φυσιολογικό, που τις περισσότερες φορές δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Οι περιπτώσεις που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα είναι σπάνιες, και απαιτούν παρακολούθηση από γιατρό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα