Δυσφορία μπορούν να προκαλέσουν ορισμένες πολύ συχνές παθήσεις του πεπτικού, όπως είναι οι ραγάδες πρωκτού, καθώς προκαλούν πόνο, κνησμό και αιμορραγία, συμπτώματα που εύκολα, όμως, μπορείτε να καταπραΰνετε για να κάθεστε και πάλι άνετα.

Υπάρχει ένας αριθμός από πεπτικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν κοινά συμπτώματα με την πρωκτική ραγάδα, μεταξύ αυτών και οι αιμορροΐδες. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από μια μικρή σχισμή στο λεπτό εξωτερικό δέρμα του πρωκτού, που παρά το μέγεθός της είναι εξαιρετικά επώδυνη. Κύρια αιτία πρόκλησής της είναι τα σκληρά κόπρανα, και σπανιότερα η σοβαρή διάρροια.

Θεραπεύοντας αυτές τις δύο παθήσεις, θα ανακουφιστείτε από τον πόνο και τον κνησμό. Η συνεργασία με τον γιατρό σας στην κατάρτιση ενός διαιτολογίου, με την παράλληλη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής (όταν είναι απαραίτητο), ή/και φαρμακευτικών σκευασμάτων σε συνδυασμό με ορισμένες απλές πρακτικές συμβουλές θεραπεύουν τις περισσότερες περιπτώσεις.

Τα συμπληρώματα φυτικών ινών δεν πρέπει να λαμβάνονται ανεξέλεγκτα, παρά μόνο στη συνιστώμενη δοσολογία, καθώς μπορούν να προκαλέσουν σε ορισμένους ανθρώπους τυμπανισμό. Εάν βέβαια το αίτιο πρόκλησης της ραγάδας είναι η διάρροια μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιδιαρροϊκά σκευάσματα.

Υπάρχουν μερικές πρακτικές που ανακουφίζουν γρήγορα από τη δυσφορία. Αυτές είναι:

Αποφύγετε την υγρασία

Επειδή η υγρασία αποτελεί παράγοντα ερεθισμού του λεπτού δέρματος της περιοχής του πρωκτού, η επιλογή φαρδιών ρούχων και βαμβακερών εσωρούχων αποτελεί την ενδεδειγμένη πρακτική προκειμένου να επιτρέπεται στον αέρα να κυκλοφορεί και να διατηρείται στεγνή η περιοχή.

Αποφύγετε τη χρήση χαρτιού

Αντ’ αυτού, δοκιμάστε υγρά μαντηλάκια που ολισθαίνουν στο δέρμα, απορρίπτοντας όμως όσα περιέχουν οινόπνευμα, διότι μπορεί να ξηράνουν το δέρμα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Αποφύγετε νέο τραυματισμό

Ακόμα κι αν έχει επουλωθεί η πρωκτική ραγάδα, ένα νέο επεισόδιο δυσκοιλιότητας ή έντονης διάρροιας μπορεί να προκαλέσει εκ νέου άνοιγμα. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στους τραυματισμούς που μπορεί να προέλθουν από ιατρικές πράξεις. 

Καθαριότητα

Είναι σημαντικό να διατηρείτε καθαρή την περιοχή, αλλά καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση σαπουνιών που μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω το ευαίσθητο δέρμα. Το χλιαρό νερό μπορεί να ανακουφίσει όταν υπάρχει ερεθισμός, αλλά αφήστε την περιοχή να στεγνώσει χωρίς σκούπισμα. Μπορείτε να ταμπονάρετε απαλά με μια καθαρή πετσέτα, αλλά σε καμία περίπτωση μην σκουπίζετε την περιοχή τρίβοντας το δέρμα.

Αλοιφές

Μπορείτε επίσης να εφαρμόστε μια κρέμα ή αλοιφή που δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ, καθώς η προστασία του ευαίσθητου, ερεθισμένου δέρματος μπορεί να διευκολύνει την ενόχληση και τον κνησμό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αλοιφές που περιέχουν υδροκορτιζόνη, οι οποίες ανακουφίζουν από τον κνησμό, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό σας.

Παυσίπονα

Με τη λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου μπορείτε να απαλλαγείτε από τον πόνο και τη δυσφορία.

Όλες αυτές οι πρακτικές προσφέρουν γρήγορη αλλά προσωρινή ανακούφιση. Το σημαντικό είναι η θεραπεία της αιτίας πρόκλησης της πρωκτικής ραγάδας και επειδή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η δυσκοιλιότητα είναι ο συχνότερος λόγος εμφάνισής της, εκτός από τη σωστή διατροφή δεν πρέπει να παραλείπεται η λήψη αρκετών υγρών και η ένταξη της σωματικής άσκησης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Σε γενικές γραμμές οι περισσότερες ραγάδες θε ραπεύονται γρήγορα χωρίς να υπάρχει ανάγκη παρέμβασης, με απλές πρακτικές. Εάν όμως καταστεί χρόνια μια ραγάδα ενδεχομένως να απαιτήσει χειρουργική παρέμβαση, η οποία πραγματοποιείται σε 20-30 λεπτά, χωρίς να υπάρχει ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο στις περισσότερες περιπτώσεις, με τη χρήση Laser ή R-F που επιτυγχάνουν επούλωση χωρίς υποτροπές.