Σχεδόν 140.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου στην Αμερική. Η αιμορραγία στον ορθό είναι το πιο προφανές σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα, πιο ήπια. Εάν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Έχετε αναιμία

Η αναιμία μπορεί κάποιες φορές να συμβαίνει λόγω εσωτερικής αιμορραγίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες, οι οποίες έχουν περάσει εμμηνόπαυση. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ασθενείς να αιμορραγούν εσωτερικά για περίπου έξι μήνες πριν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα στον ορθό, λέει η Patricia Raymond, MD, γαστρεντερολόγος στην Virginia Beach, VA και συνεργάτης του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας. Εάν παρατηρήσετε κάποια σημάδια αναιμίας, όπως κόπωση, χλωμάδα δέρματος ή ζάλη, επισκεφτείτε έναν γιατρό. αυτά μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου

Δύσπνοια

Μια άλλη παρενέργεια της εσωτερικής αιμορραγίας είναι η δύσπνοια. Εάν δεν αιμορραγείτε υπερβολικά ο οργανισμός σας βάζει περισσότερο πλάσμα στο αίμα χωρίς να παράγει περισσότερο σίδηρο ή ερυθρά αιμοσφαίρια, λέει ο Δρ. Raymond. Αυτό μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, γι’ αυτό μπορεί να παρατηρήσετε δύσπνοια, ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αισθάνεστε φούσκωμα

"Αν έχετε αρχίσει να παρατηρείτε ότι το παχύ σας έντερο βρίσκει εμπόδια, μπορεί να εμφανίσετε φούσκωμα", λέει ο Randall F. Holcombe, MD, διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Χαβάης στη Χονολουλού, HI. Εάν αισθάνεστε λίγο πρησμένος, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να φταίνε, αλλά εάν τα συμπτώματα του στομάχου παραμένουν, δείτε το γιατρό σας.

Έχετε σοβαρή δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα δεν είναι ανησυχητικό σημάδι γενικά, αλλά αν γίνει σοβαρή και επίμονη, θα μπορούσε να είναι ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου. "Δυσκοιλιότητα σημαίνει ότι κάτι εμποδίζει το παχύ έντερο, κι αν κάτι στέκεται για καιρό εμπόδιο, τότε πρέπει να το ελέγξετε", λέει ο Δρ. Holcombe.

Ελέγξετε τις κενώσεις σας

Δώστε προσοχή σε αυτό που βλέπετε στη λεκάνη, ακόμα κι αν δεν βλέπετε αίμα. Εάν τα κόπρανα σας είναι πολύ λεπτά, αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει λόγω περιορισμού στο κόλον που προκαλείται από πολύποδες, λέει ο Δρ. Raymond. Η επίμονη διάρροια μπορεί επίσης να είναι ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι κενώσεις σας έχουν περίεργο χρώμα

Η αιμορραγία από το ορθό είναι συνήθως κόκκινη. Αλλά τα σκουρόχρωμα κόπρανα είναι επίσης ένα σημάδι που δείχνει ότι ίσως και να υπάρχει αίμα, και, ενώ μπορεί να προκληθεί από κάτι λιγότερο σοβαρό, όπως ένα έλκος, αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου, λέει ο Δρ. Holcombe.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας