Το μποτιλιάρισμα και οι πολλές ώρες οδήγησης προκαλούν προβλήματα όχι μόνο στα νεύρα αλλά γενικότερα στη σωματική υγεία, από καρδιαγγειακά έως την παχυσαρκία.

Δεν είναι όμως μόνο οι εργαζόμενοι που οδηγούν με τις ώρες καθημερινώς. Ακόμα και οι μαμάδες που δεν εργάζονται αλλά ασχολούνται με τις ώρες με το να μεταφέρουν τα παιδιά σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες με το αυτοκίνητο είναι εκτεθειμένες στον ίδιο κίνδυνο.

Μελέτες επιβεβαιώνουν τη σχέση των πολλών ωρών οδήγησης με την αύξηση της παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, διαπιστώνουν ότι η ομηρία από το ΙΧ έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να ασκούνται λιγότερο.

Οι "απώλειες" αυτές αυξάνονται όσο μεγαλώνει η απόσταση του τόπου κατοικίας από τον τόπο εργασίας, αγορών και κοινωνικής ζωής.

Ειδικότερα, οι έρευνες διαπίστωσαν άμεση συνάρτηση της οδήγησης για πολλές ώρες και της παραμονής σε οχήματα με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών θανάτων.

Αποστάσεις άνω των 32 χιλιομέτρων από και προς την εργασία επί πέντε ημέρες την εβδομάδα σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους εμφάνισης σακχάρου και υπερχοληστερολαιμίας (αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης).

Κατάθλιψη

Συνοδεύονται επίσης από αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και κοινωνικής απομόνωσης.

Και αν πιστεύετε ότι από αυτόν τον κίνδυνο εξαιρούνται εκείνοι που χρησιμοποιούν ΜΜΜ κάνε λάθος.

Οι έρευνες έδειξαν ότι ο κίνδυνος αυτός δεν αφορά το μέσο μεταφοράς αλλά τον τρόπο μετάβασης. Όση περισσότερη ώρα διαθέτουν οι άνθρωποι για να μετακινηθούν με ΙΧ, μετρό ή λεωφορείο τόσο περισσότερα προβλήματα υγείας είχαν.

Εξάντληση

Επιπλέον, οι πιο μακρινές διαδρομές συσχετίστηκαν με αυξημένο βαθμό εξάντλησης, στρες, έλλειψης ύπνου, ημέρες απουσίας από την εργασία και μεγαλύτερη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας.

Το αντίδοτο; Είτε προσαρμόστε την καθημερινότητα ώστε να περπατάτε και να χρησιμοποιείτε όσον το δυνατόν λιγότερο τα ΜΜΜ και το ΙΧ είτε αλλάξτε σπίτι.

Αν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής προσπαθήστε να αφιερώνετε, παρά την κούραση μέρος από τον περιορισμένο εκ των πραγμάτων ελεύθερο χρόνο σας σε κάποια μορφής άσκηση. Διαφορετικά, το κόστος για το σώμα και την ψυχή θα είναι μεγάλο.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία