Ο θόρυβος στον εργασιακό χώρο ενοχλεί τους εργαζομένους.

Έρευνες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την εσωτερική ακουστική παρά για το πόσο καθαρός είναι ο χώρος, για την καρέκλα ή για τη θερμοκρασία.

Αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερο θορυβώδης και ο εργασιακός χώρος δεν έχει ανοσία σε αυτό.

Ωστόσο, δεν ενοχλεί η ένταση καθαυτή. Μεγάλο μέρος του προβλήματος  μπορεί να αποδοθεί στην τάση για γραφεία ανοιχτού τύπου, που συγκριτικά είναι τα πιο θορυβώδη.

Ο υπερβολικός θόρυβος μπορεί να σημαίνει κάτι περισσότερο από απλό εκνευρισμό-μπορεί να βλάψει την παραγωγικότητα, την ευεξία, την ευτυχία, ακόμα και τη σωματική υγεία των εργαζομένων.

Ακολουθούν 12 τρόποι που ο θόρυβος επηρεάζει την ευεξία και την παραγωγικότητα.

Δημιουργεί στρες

Δεν είναι μόνο οι προθεσμίες και οι πολιτικές στο γραφείο που προκαλούν στρες στον εργαζόμενο. Ο θόρυβος, είναι μία αιτία στρες για το σώμα.

Δυνατοί θόρυβοι και παρατεταμένη έκθεση σε ορισμένους προκαλεί σωματικές αντιδράσεις στρες, όπως αύξηση πίεσης και παλμών.

Ακόμα και ήχοι στους οποίους είναι εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι επηρεάζουν το ρυθμό της καρδιάς (τηλέφωνα, συζητήσεις).

Έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και διαλείπουσα έκθεση σε δυνατό θόρυβο μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια υψηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες και υπέρταση.

Η παραγωγικότητα μπορεί να πέσει όταν υπάρχει θόρυβος

Οι εργαζόμενοι μπορεί να είναι έως και 66% λιγότερο παραγωγικοί όταν εκτίθενται ακόμα και σε μία κοντινή συζήτηση.

Έρευνα του British Journal of Psychology ανακάλυψε ότι είτε κάποιος διαβάζει είτε γράφει, ο θόρυβος στο περιβάλλον του σκοτώνει την παραγωγικότητα.

Με το 70% των γραφείων να είναι ανοιχτού τύπου, μπορούμε να σκεφτούμε τις επιπτώσεις στην παραγωγικότητα.

Οι συζητήσεις είναι ιδιαίτερα αποδιοργανωτικές

Από τα γραφεία ανοιχτού τύπου λείπουν διαχωριστικά και κουβούκλια.

Σύμφωνα με την Julian Treasure, επικεφαλής του The Sound Agency, αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό.

Υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι ο πιο καταστροφικός ήχος είναι αυτός των συνομιλιών άλλων ανθρώπων.

Έχουμε εύρος ήχων για περίπου 1,6 συζητήσεις. Αν ακούτε τη συζήτηση που έχουν κάποιοι, τότε αυτό σας καταλαμβάνει το 1 από το 1,6. Ακόμα και αν δεν θέλετε να την ακούσετε δεν μπορείτε να το εμποδίσετε. Αυτό σημαίνει ότι σας μένει μόνο το 0.6 για να ακούσετε την εσωτερική φωνή σας.

Κοστοβόρος επιχείρηση

Η Ε.Ε υπολογίζει το οικονομικό κόστος πάνω από 52 δισ. δολάρια το χρόνο όσον αφορά χαμένες ημέρες εργασίας, κόστος περίθαλψης, βλάβη στη μάθηση και μειωμένη παραγωγικότητα.

Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι το ετήσιο κόστος στην Ευρώπη από τα υπερβολικά επίπεδα θορύβου είναι 30 δισ. δολάρια.

Σε αυτό περιλαμβάνονται οι χαμένες ημέρες εργασίας, το κόστος περίθαλψης και η μειωμένη παραγωγικότητα.

Επίσης περιλαμβάνονται πολλές ημέρες αρρώστιας.

Το Multitasking γίνεται ακόμα πιο δύσκολο

 Όσο περισσότερο προσπαθείτε να κάνετε  multitasking, τόσο πιο πιθανό είναι να αποσπάστε από θόρυβο στο περιβάλλουν.

Όσοι το συνηθίζουν, είναι πιο πιθανό να έχουν διαταραχή προσοχής από θορύβους αλλά τους είναι και πιο δύσκολο να επιστρέψουν τη σκέψη τους στην αρχική εργασία μετά τον περισπασμό, αναφέρει ο Anthony Wagner, νευροεπιστήμονας στο Stanford University.

Η καταληπτότητα της ομιλίας δεν είναι απαραίτητα κάτι καλό

Έρευνα του University of Sydney έδειξε ότι η ιδιωτικότητα λόγου ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία των εργαζομένων σε όλα τα είδη γραφείων.

Τα γραφεία ανοιχτού τύπου είναι σχεδιασμένα για να μπορούν να συνεργάζονται οι εργαζόμενοι, να μοιράζονται και να επικοινωνούν ανοιχτά. Ωστόσο, ο σχεδιασμός μπορεί να βλάψει την απόδοση.

Έρευνα με χρήση προσομοιωτή θορύβου στο γραφείο, έδειξε πως μεγαλύτερη καταληπτότητα της ομιλίας είναι βλαπτική για την απόδοση των εργαζομένων.

Χρησιμοποιήθηκαν 3 διαφορετικές καταστάσεις γραφείων. Με κουβούκλια, ανοιχτού τύπου με παρέμβαση ηχομόνωσης και γραφεία χωρίς παρέμβαση. Η έρευνα έδειξε ότι σε χώρους με υψηλό δείκτη καταληπτότητα της ομιλίας, όπως γραφεία ανοιχτού τύπου,  πλήττεται η απόδοση.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η μνήμη και οι πολύπλοκες νοητικές λειτουργίες υπέφεραν σε περιβάλλον με δείκτη καταληπτότητας της ομιλίας άνω του 0,30, όπου είναι πιο εύκολο να ξεχωρίσεις το περιεχόμενο των συζητήσεων του περιβάλλοντος.

Τα γραφεία χωρίς επέμβαση έχουν δείκτη καταληπτότητας της ομιλίας μέχρι 0.65.

Ο θόρυβος είναι κουραστική δουλειά

Ο θόρυβος είναι παράγοντας στρες.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η έκθεση σε υπερβολικά επίπεδα θορύβου διεγείρει το νευρικό σύστημα- αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και απελευθερώνοντας ορμόνες στρες.

Ακόμα και αν προσπαθήσετε να τον μπλοκάρετε, η καθηγήτρια ψυχολογίας Airline Bronzaft, εξηγεί ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να δουλέψετε πιο σκληρά για να ολοκληρώσετε εργασίες, επειδή ενεργά προσπαθείτε να αγνοήσετε το θόρυβο.

Στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι κουραστική δουλειά.

Τα ακουστικά μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση

Μια εύκολη λύση να μπλοκάρετε ανεπιθύμητους ήχους είναι να βάλετε ακουστικά και να χαθείτε στον κόσμο σας.

Αυτό όμως ενέχει κίνδυνους. Ενώ οι επαναλαμβανόμενες εργασίες μπορούν να ωφεληθούν από την ακρόαση μουσικής, εργασίες που απαιτούν συγκράτηση πληροφοριών υποφέρουν. Αυτά δεν είναι καλά νέα για όσους ασχολούνται με δημιουργική εργασία.

Τα ακουστικά μπορούν να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής

Η μουσική είναι διαφυγή από το θόρυβο του γραφείου αλλά ενέχει και αυτή κίνδυνο για την υγεία.

Τα ακουστικά εφαρμόζονται εντός του καναλιού του αυτιού, φέρνοντας τους ήχους πιο κοντά στο μέσω ους και τον κοχλία, ενισχύοντας τα επίπεδα της μουσικής κατά 9 decibels.

Αυτή η αύξηση στα decibels μπορεί να βλάψει μικροσκοπικά, ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα στον κοχλία, που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά των ήχων στον εγκέφαλο.

Επηρεάζει την εργονομία μας

Δεν είναι μόνο η ανία που μπορεί να μας κάνει να βυθιζόμαστε στο γραφείο-ο θόρυβος έχει φανεί ότι επηρεάζει την εργονομία των εργαζομένων.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Psychology, ανακάλυψε ότι εργαζόμενοι που εκτίθεντο σε παρατεταμένο θόρυβο, συνήθως σε ανοιχτού τόπου γραφεία, ήταν λιγότερο πιθανό να κάνουν προσαρμογές στη στάση σώματος και ήταν πιο ευάλωτοι στο να βυθίζονται στο γραφείο –με κίνδυνο να εμφανίσουν μυοσκελετικές διαταραχές.

Η παρακίνηση μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά

Οι ίδιοι εργαζόμενοι ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να συγκεντρώνονται σε πολύπλοκες εργασίες μετά την έκθεση στους ίδιους ήχους.

Οι εργαζόμενοι είχαν υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα επινεφρίνης.

Είχαν επίσης δείξει επίδραση στη συμπεριφορά, όπως λιγότερες προσπάθειες να λύσουν δύσκολα προβλήματα.

Ακόμα και μέτριας έντασης θόρυβος μπορεί να βλάψει την ακοή

Η παρατεταμένη έκθεση σε μέτρια επίπεδα θορύβου μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε ακουστική βλάβη και απώλεια ακοής.

Αν πιστεύετε ότι το ακουστικό περιβάλλον στο γραφείο σας βλάπτει την παραγωγικότητα των εργαζομένων και την ευεξία τους, σκεφτείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για να μειώσετε τα επίπεδα θορύβου στο χώρο σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέο συμβούλιο ειδικών σε θέματα υγείας ιδρύει η γερμανική κυβέρνηση
Διάρρηξη στο φαρμακείο του προέδρου του ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης
2024: Έτος Στοματικής Υγείας