Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος στο ύπαιθρο μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και των επιπέδων ενέργειας, καθώς επίσης να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα και να ανακάμψετε ταχύτερα εάν αρρωστήσετε. Αλλά δεν χρειάζεστε μελέτες για να σας πουν ότι ο χρόνος στο ύπαιθρο βοηθά και την ψυχική και την σωματική σας υγεία.

Βοηθά να ασκείστε

Ο περίπατος καθιστά πιο εύκολο να ασκηθείτε, καθώς έτσι δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό. Απλώς βγείτε και περπατήστε. Μπορείτε να κάνετε επίσης ασκήσεις στο τοπικό πάρκο, αν έχει όργανα γυμναστικής.

Σας βοηθά να πάρετε βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τα οστά σας, τα κύτταρα του αίματος και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Βοηθά επίσης τον οργανισμό σας να απορροφήσει περισσότερα από ορισμένα μέταλλα, όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος. Ο οργανισμός σας χρειάζεται το φως του ήλιου για να την παράξει.

Μειώνει το άγχος

Ακόμη και ένα απλό φυτό στο δωμάτιο ή εικόνες της φύσης, μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε λιγότερο άγχος ή θυμό. Αλλά είναι προτιμότερο να βγείτε έξω. Η άσκηση είναι καλή και για το άγχος. Αλλά είναι ακόμα καλύτερη αν ασκείστε έξω, σε σύγκριση με μέσα σε ένα γυμναστήριο. Το ηλιακό φως βοηθά να διατηρήσετε τα επίπεδα σεροτονίνης σας ψηλά. Αυτό σημαίνει περισσότερη ενέργεια, θετική διάθεση και καλύτερη συγκέντρωση.

Κοινωνικοποιείστε 

Όταν βγαίνετε έξω από το σπίτι σας, δεν βλέπετε μόνο φύση. Η ανθρώπινη επαφή και η αίσθηση του ανήκειν σε μία κοινότητα είναι σημαντικά για την ψυχική σας υγεία. Σχεδιάστε μια διαδρομή με τα πόδια στο σπίτι ενός φίλου σας, και στη συνέχεια στο πάρκο για να ασκηθείτε. Πιείτε και έναν καφέ στην καφετέρια της γειτονιάς. Μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο καλύτερα θα νιώσετε.

Βελτιώνει τον ύπνο σας

Η ύπαιθρος βοηθά να ρυθμίσετε τον κύκλο ύπνου σας. Τα κύτταρα στα μάτια σας χρειάζονται αρκετό φως για να κάνουν το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας να λειτουργεί σωστά. Το πρωινό φως του ήλιου φαίνεται να βοηθά τους ανθρώπους να κοιμηθούν τη νύχτα. Αυτό μπορεί να είναι πιο σημαντικό καθώς γερνάτε. Όσο μεγαλώνετε, τα μάτια σας είναι λιγότερο ικανά να απορροφούν το φως και είναι πιο πιθανό να έχετε προβλήματα με τον ύπνο.

Σας βοηθά να αισθανθείτε καλύτερα για τον εαυτό σας

Μόλις 5 λεπτά υπαίθριας δραστηριότητας μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν είστε κοντά  σε νερό ή σε πράσινο χώρο. Και δεν είναι απαραίτητο να είναι η άσκηση υψηλής έντασης. Μια πιο χαλαρή δραστηριότητα, όπως μια βόλτα με ποδήλατο φαίνεται να λειτουργεί ακόμα καλύτερα.

Βελτιώνει τη συγκέντρωσή σας

Μελέτες δείχνουν ότι δεν είναι μόνο η δραστηριότητα, αλλά και το πράσινο της υπαίθρου. Σε μια μελέτη, τα παιδιά με ΔΕΠΥ ήταν σε θέση να συγκεντρωθούν καλύτερα σε μια εργασία μετά από μια βόλτα στο πάρκο από ό, τι μετά από μια βόλτα μέσα σε μια αστική περιοχή.

Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα

Η παραγωγή βιταμίνης D εξαιτίας του περισσότερου ηλιακού φωτός είναι ήδη καλή για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αλλά το ύπαιθρο φαίνεται να βοηθά και με άλλους τρόπους. Πολλά φυτά εκλύουν ουσίες στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων πτητικών οργανικών ουσιών με αντισηπτική δράση, που φαίνεται να ενισχύουν την ανοσολογική λειτουργία. Το ηλιακό φως φαίνεται επίσης να ενεργοποιεί ειδικά κύτταρα στο ανοσοποιητικό σας σύστημα που ονομάζονται κύτταρα Τ τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

Ενισχύει τη δημιουργικότητά σας

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος στη φύση μπορεί να ενισχύσει τις δημιουργικές ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο εξωτερικός κόσμος προσελκύει την προσοχή σας με πιο ήσυχο τρόπο, ώστε να συγκεντρώνεστε πιο εύκολα. Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε έξω, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος.

Σας βοηθά να διατηρείτε υγιές βάρος

Ο χρόνος στην ύπαιθρο θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο δραστήριοι και να κοιμάστε καλύτερα. Αυτά σας βοηθούν να καίτε θερμίδες. Αν ξεκινάτε και από νωρίς, θα έχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο κάψιμο λίπους. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή το φως συμβάλλει στην ισορροπία του ύπνου και της χρήσης ενέργειας.

Τι να προσέξετε

Προστατεύστε τον εαυτό σας από τον ήλιο με μακριά μανίκια, γυαλιά ηλίου και καπέλο. Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό με SPF 15 ή μεγαλύτερο, ακόμα και όταν έχει συννεφιά. Προσπαθήστε να ενημερώνετε κάποιον δικό σας σχετικά με το πού πηγαίνετε, ειδικά αν πηγαίνετε μόνοι σας σε μια απομακρυσμένη περιοχή. Πάρτε ένα αντιανεμικό αν ο καιρός είναι άστατος και φορτίστε το τηλέφωνό σας σε περίπτωση που χρειαστείτε ένα χάρτη ή να καλέσετε κάποιον. Θυμηθείτε ότι το τηλέφωνό σας μπορεί να μην λειτουργεί σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στο δάσος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου