Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα, πριν γίνουν μαμάδες είναι ήδη εργαζόμενες με αξιόλογες καριέρες και απολαβές. 'Ετσι, ενώ η μητρότητα αναμφίβολα φέρνει προσωπική ολοκλήρωση και οικογενειακή ευτυχία, η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φάση της ζωής τους πριν επιστρέψουν ξανά στην εργασία τους.

Η εργαζόμενη γυναίκα πρέπει να αντεπεξέλθει τόσο στις επαγγελματικές όσο και στις οικογενειακές απαιτήσεις με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα. Οι γυναίκες αισθάνονται πίεση για να επανέλθουν, να ανακάμψουν από τη δοκιμασία της εγκυμοσύνης, του τοκετού, του θηλασμού και της φροντίδας του νεογέννητου, ώστε να εμφανιστούν στον εργασιακό χώρο με την ίδια αμείωτη ενέργεια.

Και με την εμφάνισή τους τι γίνεται; Η 'μαγική' επαναφορά των διάσημων μαμάδων της show biz συχνά δεν κρύβει τίποτε παραπάνω από σωστή και μετρημένη διατροφή, πολλή άσκηση, και λίγη βοήθεια από ... το νυστέρι και τις θεραπείες του πλαστικού χειρουργού.

Παρά το ότι ορισμένοι θεωρούν υπερβολή το να υποβληθεί μια υγιής γυναίκα σε χειρουργική επέμβαση για να διορθώσει τις ατέλειες του σώματός της μετά την εγκυμοσύνη, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι καμία γυναίκα δεν πρέπει να θυσιάζει τη σεξουαλικότητά της.

Η απογοήτευση πολλών γυναικών για το σώμα τους συχνά ξεφεύγει από τα όρια του λογικού και φτάνει να είναι ακόμα και αφορμή εκδήλωσης της κατάθλιψης που μπορεί να ακολουθήσει μια εγκυμοσύνη. Τότε φυσικά η γυναίκα χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού για την ψυχολογική της στήριξη.

Εάν, όμως, η έκφραση της επιθυμίας της γυναίκας να επαναφέρει το σώμα της βρίσκεται στα φυσιολογικά πλαίσια της γενικότερης φροντίδας της υγείας και της εμφάνισής της, τότε ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Παραπανίσια κιλά, χαλάρωση των μυών και του δέρματος της κοιλιάς με συσσώρευση λίπους, πεσμένο και 'άδειο' στήθος μετά τον θηλασμό, χαλάρωση του κόλπου κ.λ.π είναι τα κυριότερα από τα 'απομεινάρια' μιας εγκυμοσύνης. Φυσικό είναι ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η μεταβολή του σώματος της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη τόσο πιο δύσκολη θα είναι και η επαναφορά του.

Ο πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι το χάσιμο του περιττού βάρους και μετά η σταδιακή επαναφορά του σχήματος και των αναλογιών του σώματος με τακτική γυμναστική. Συχνά βέβαια το χάσιμο βάρους αποδεικνύεται ο πιο εύκολος στόχος.

Η αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος και των ραγάδων της κοιλιάς, του πεσμένου και αδειασμένου στήθους και της χαλάρωσης του κόλπου απαιτεί την παρέμβαση του πλαστικού χειρουργού και γίνεται τελικά μόνο χειρουργικά.

Το Mommy Makeover αποτελεί συνδυασμό επεμβάσεων που βοηθούν τις γυναίκες να ξανακερδίσουν το σχήμα του σώματός τους μετά την εγκυμοσύνη. Περιλαμβάνει Κοιλιοπλαστική για την αφαίρεση του λίπους και δέρματος από την περιοχή της χαλαρής κοιλιάς, Λιπογλυπτική για την αφαίρεση του τοπικού λίπους από τους γλουτούς και τη μέση, Ανόρθωση ή/και αυξητική μαστών για την αποκατάσταση του σχήματος και όγκου του στήθους, LVR για σύσφιξη του κόλπου και θεραπεἰες με λἐιζερ Fraxel για το μέλασμα.

Το πακέτο αυτό δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος και συνεπώς απευθύνεται σε γυναίκες που δεν είναι παχύσαρκες, δεν πάσχουν από υπέρταση και οι οποίες δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα με δίαιτα και γυμναστική.

Κοιλιοπλαστική

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, τα τοιχώματα της κοιλιάς τεντώνονται, το δέρμα λεπταίνει και οι μύες εξασθενούν και ανοίγουν μη μπορώντας να συγκρατήσουν πλέον τα όργανα της κοιλιάς στη θέση τους.

'Ετσι, δημιουργείται το 'σαμαράκι' που εξέχει στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Κατά την κοιλιοπλαστική γίνεται μια τομή πάνω από την ηβική περιοχή από όπου αφαιρείται το συσσωρευμένο λίπος, και συγκρατώνται κατά μήκος της μέσης γραμμής οι ανοιγμένοι και χαλαρωμένοι ορθοί κοιλιακοί μύες και αφαιρείται το περίσσευμα δέρματος.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και η αποθεραπεία διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες.

Λιπογλυπτική

Η εγκυμοσύνη συχνά επιδεινώνει διάφορα προβλήματα που προϋπάρχουν, όπως τα ψωμάκια στο πλάι της κοιλιάς και των γλουτών. Η λιποαναρρόφηση και η λιπογλυπτική, δεν είναι μέθοδοι αδυνατίσματος αλλά στοχεύουν στην απομάκρυνση επίμονων 'αποθηκών' λίπους που αντιστέκονται στη γυμναστική και τη σωστή διατροφή.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία ή με μέθη και τοπική αναισθησία και διαρκεί από μιάμιση έως τρείς ώρες. Η εξέλιξη των τεχνικών ελαχιστοποιεί το μελάνιασμα και την απώλεια αίματος, μειώνοντας τόσο τον χειρουργικό χρόνο όσο και το χρόνο αποθεραπείας.

Με χρήση λεπτών κανουλών απομακρύνεται το λίπος αφού πρώτα ρευστοποιηθεί με χρήση laser, υπερήχων ή με την έγχυση ειδικών σκευασμάτων.

Ανόρθωση μαστών

Οι αυξομειώσεις βάρους σε διαδοχικές εγκυμοσύνες αλλά και ο θηλασμός συχνά έχουν σαν αποτελέσμα τη χαλάρωση του δέρματος των μαστών αλλά και την απώλεια όγκου του μαζικού αδένα. Η μαστοπηξία, όπως αλλιώς λέγεται η ανόρθωση μαστών, αφαιρεί το περίσσευμα δέρματος ανορθώνοντας τους μαστούς και επαναφέροντας τις θηλές στη σωστή θέση τους.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και η αποθεραπεία διαρκεί περίπου μια εβδομάδα.

Αυξητική μαστών

Το γεμάτο, σφικτό και στητό στήθος είναι επιθυμία κάθε γυναίκας. Συχνά μετά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό το στήθος χαλαρώνει και 'αδειάζει' μικραίνοντας έως και 2 νούμερα. Η αυξητική μαστών γίνεται με τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης κάτω από τον μύ του στήθους.

(Δείτε περισσσότερες πληροφορίες για τους διάφορους τύπους ενθεμάτων στην ιστοσελίδα www.ebellonias.gr).

LVR/DLV

Συχνά γυναίκες που έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, εμφανίζουν συμπτώματα κολπικής χαλάρωσης που στερεί τόσο από τις ίδιες όσο και από τους συντρόφους τους την ευχαρίστηση της σεξουαλικής επαφής. Το LVR (Laser Vaginal Rejuvenation) αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα αυτό.

Η χρήση των Laser, από εξειδικευμένο γυναικολόγο στην επέμβαση αυτή, μειώνει τόσο τον χειρουργικό χρόνο όσο και τον χρόνο αποθεραπείας. Η επέμβαση συνδυάζεται και με το DLV (Designer Laser Vaginoplasty) που στοχεύει στην αποκατάσταση των αναλογιών και του σχήματος των χαλαρών ή δύσμορφων έξω γυναικείων γεννητικών οργάνων.

(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.lvr.gr).

Θεραπείες για το Μέλασμα

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν στο πρὀσωπό τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σκούρους λεκέδες στην περιοχή γύρω από τα μάγουλα, τη μύτη και το πάνω χείλος. Οι λεκέδες συχνά επιδεινώνονται από χρήση διαφόρων καλλυντικών και από την έκθεση στον ήλιο.

'Οταν το μέλασμα δεν υποχωρήσει, όπως συνήθως γίνεται μετά τον τοκετό, τότε η λύση μπορεί να βρεθεί σε ειδικά πρωτόκολλα ανάπλασης του δέρματος που περιλαμβάνουν ειδικά φαρμακευτικά καλλυντικά με αναστολείς παραγωγής μελανίνης.

Τα πρωτόκολλα αυτά με συχνή αξιολόγηση από τον ειδικό έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Για πιο άμεσα αποτελέσματα τα πρωτόκολλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν και με θεραπεἰες με το πρωτοποριακό λέιζερ Fraxel, το οποίο έχει την έγκριση του Αμερικανικού FDA για τη θεραπεία του μελάσματος και δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.

(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.fraxel.gr).

Οι παραπάνω επεμβάσεις και θεραπείες μπορεί να δράσουν επικουρικά στη φυσική επαναφορά του γυναικείου σώματος μετά την εγκυμοσύνη, είτε αμέσως, δηλαδή εντός του πρώτου χρόνου μετά τον τοκετό, είτε σε δεύτερο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η σύγχρονη πλαστική χειρουργική με νέες τεχνικές, υλικά και υψηλή τεχνολογία είναι στη διάθεση της γυναίκας που θέλει να ζήσει τις χαρές της μητρότητας διατηρώντας όμως ταυτόχρονα και την επιθυμητή εμφάνισή της.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;