Η σύγχρονη, απελευθερωμένη γυναίκα έχει έντονη την επιθυμία για σφριγηλό, πλούσιο στήθος. Ειδικά λίγο πριν το καλοκαίρι όλο και περισσότερες δραστήριες, φιλόδοξες γυναίκες, σωματικά εμφανίσιμες και κοινωνικά αποδεκτές, προσέρχονται για βοήθεια στα ιατρεία των πλαστικών χειρουργών.

Το μέγεθος των μαστών αυξάνεται με ενθέματα σιλικόνης, που είτε είναι γεμισμένα με πυκνόρρευστη σιλικόνη κατά την κατασκευή τους, είτε γεμίζονται με φυσιολογικό ορό από τον πλαστικό χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Τα ενθέματα είναι μικροί σάκοι από σιλικόνη με λεία ή τραχεία επιφάνεια, που κατασκευάζονται σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα για να ταιριάζουν σε κάθε ανατομική περίπτωση.

Τα “ενθέματα” ή πιο απλά “προσθήκες”, τοποθετούνται στο σώμα με μια μικρή τομή 2,5 - 4 εκατοστών. Ο πλαστικός χειρουργός συστήνει τον κατάλληλο τρόπο για να είναι όσο το δυνατό λιγότερο ορατή η τομή. Συνήθως, ως καταλληλότερο σημείο τοποθέτησης είναι η πτυχή της μασχάλης.

Άλλοι τρόποι είναι από περιοχή της θηλής ή την υπομαστική πτυχή.

Η προσθήκη δεν επηρεάζει τη λειτουργία του μαστικού αδένα. Έτσι στις γυναίκες που τα ενθέματα σιλικόνης τοποθετήθηκαν με αυτόν τον τρόπο, ο αδένας παραμένει κυριολεκτικά απείραχτος, μπορεί άνετα να θηλάσουν και να κάνουν οποιαδήποτε ιατρική εξέταση.

Η προσθήκη μεγαλώνει, ανασηκώνει και στήνει το μικρό πεσμένο μαστό. Στους πολύ πεσμένους μαστούς χρειάζεται να γίνει ταυτόχρονα και ανόρθωσή τους, αφαιρώντας το χαλαρό δέρμα που περισσεύει.

Πριν από την επέμβαση πραγματοποιείται εξέταση του μαστού καθώς και οι απαραίτητες προεγχειρητικές εξετάσεις. Ο τύπος της τομής, και το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος του μαστού, συζητείται με τον γιατρό.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με ειδική ελαφρά αναισθησία. Οι τομές κλείνουν με εσωτερικές ραφές και προστατεύονται με ειδική κολλητική ταινία. Δεν απαιτείται νοσηλεία, και έτσι η χειρουργημένη μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι μετά από ολιγόωρη ανάρρωση.

Για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση πρέπει να αποφεύγονται οι βαριές χειρωνακτικές δραστηριότητες, τα σπορ, η υπερβολική ηλιοθεραπεία οι βίαιες κινήσεις ή μαλάξεις και μακροπρόθεσμα, η συρμάτινη υποστήριξη στα σουτιέν.

Οι μαστοί που μεγαλώνουν με την μέθοδο αυτή έχουν φυσική εμφάνιση. Σε μερικές περιπτώσεις ο οργανισμός μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στην εμφύτευση της προσθήκης, σχηματίζοντας μία εσωτερική ουλή.

Αυτό δεν επηρεάζει την υγεία του μαστικού αδένα, αλλά ο μαστός φαίνεται σκληρός. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί νωρίς με κατάλληλη αγωγή, ή αργότερα με αφαίρεση της εσωτερικής αυτής ουλής.

Η προσθήκη ενθέματος σιλικόνης εφαρμόζεται και για την αποκατάσταση των μαστών μετά από μαστεκτομή. Επανειλημμένες επιστημονικές έρευνες σύμφωνα με γνωματεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ασφάλεια Ιατρικών Συσκευών (EQUAM) αναφέρουν ότι δεν έχει αναφερθεί ΚΑΜΙΑ περίπτωση εμφάνισης καρκίνου ή άλλης νόσου εξαιτίας της προσθήκης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο