Η ρινοπλαστική είναι η πιο απαιτητική επέμβαση στο πρόσωπο, μιας και η μύτη είναι ένας τρισδιάστατος σχηματισμός με σοβαρό λειτουργικό ρόλο, ενώ υπάρχουν πολλές παραλλαγές και κατηγορίες δυσμορφιών. 

Για να έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα, χρειάζεται μελέτη του κάθε περιστατικού, βάσει των αναλογιών του προσώπου αλλά και τη σχέση της μύτης με το μέτωπο, το άνω χείλος και το επίπεδο των ζυγωματικών.

Τι είναι κορυφή μύτης

Ρινική κορυφή ορίζεται το κατώτερο ένα τρίτο της μύτης. Αυτή περιλαμβάνει το κορυφαίο κεντρικό λοβίο, τα πλάγια τμήματα (πτερύγια) και τη στυλίδα. Τα παραπάνω τμήματα είναι χόνδρινα. Όμως, η θέση και το σχήμα κορυφής εξαρτάται και από τον οστέινο σκελτό τής άνω γνάθου και της ρινικής άκανθας (μια οστέινη προεξοχή στη βάση της μύτης). Πολύ μεγάλη σημασία έχει, επίσης, το χόνδρινο διάφραγμα που βρίσκεται κάτω από την κορυφή και τη στηρίζει.

Γιατί μερικές μύτες είναι τόσο γαμψές

Το πρόβλημα της πτωτικής κορυφής μπορεί να είναι εγγενές χαρακτηριστικό. Επίσης, οποιοδήποτε τραύμα ή ιατρογενής καταστροφή και αφαίρεση του τελικού διαφράγματος οδηγεί σε έλλειψη στήριξης της κορυφής. 

Έτσι, έχουμε μειωμένο ύψος και στροφή της κορυφής προς τα κάτω, ενώ η στυλίδα υποχωρεί προς τα μέσα. Η μύτη χάνει τη στήριξή της, μοιάζει πιο μακριά και η απόσταση της κορυφής από τα χείλη είναι μικρή.

Τα βήματα της επέμβασης

Για να γίνει διόρθωση, χρειάζεται να μελετήσουμε τη δυναμική της κορυφής σε κάθε περιστατικό: το σχήμα, το μήκος και τη φορά των κάτω πλαγίων χόνδρων, το πλάτος και την απόσταση των δύο πτερυγίων, το ύψος και τη θέση της στυλίδος και τέλος τη στήριξη της κορυφής της μύτης. 

(Εφαρμόζοντας πίεση στην κορυφή της μύτης, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, βλέπουμε πόσο εύκολα αυτή υποχωρεί).

Η επαναφορά του ύψους και της κλίσης της μύτης γίνεται με επέμβαση αποκλειστικά στους χόνδρους, η οποία είναι τελείως ανώδυνη και αποτελεσματική. Οι χόνδροι προσεγγίζονται με μικρές κρυφές τομές, αποκαλύπτονται και πολλές φορές ελευθερώνονται τελείως από την προηγούμενη θέση τους.

Έτσι, αλλάζουν οι γωνίες και οι κλίσεις τους, δίνοντας την ανύψωση και την επιθυμητή προβολή στη κορυφή. Το μέγεθος των χόνδρων μειώνεται ελάχιστα ή καθόλου. Και αυτό γιατί βασικός κανόνας της μοντέρνας ρινοχειρουργικής είναι να μην μειώνεται όγκος από τους χόνδρους της μύτης, ώστε να μην κολλούν τα τοιχώματα στην εισπνοή κα να μην υπάρχουν αδύνατα σημεία και βαθουλώματα.

Στην τεχνική αυτή περιλαμβάνονται τσακίσματα των χόνδρων για σμίλευση της κορυφής, λεπτές ραφές και μοσχεύματα από τον ίδιο ασθενή.

΄Ετσι, έχουμε πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα ακόμη κι αν δεν χρειαστεί να πειράξουμε το κόκκαλο της ράχης. Εξ’ άλλου, όταν η κορυφή τοποθετηθεί στο σωστό ύψος, ο ήβος δεν φαίνεται όπως πριν. Μια ελάχιστη μείωση αυτού θα γίνει όπου είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό και αυτή η τεχνική δεν δημιουργεί μώλωπες μετεγχειρητικά.

Αποτελέσματα

Η πρόοδος της επιστήμης και της λειτουργικής ρινοπλαστικής δίνει πλέον λύσεις σε όλους τους τύπους των προβλημάτων.
Τα βήματα της επέμβασης είναι απλά και σίγουρα όταν εκτελούνται απο εξειδικευμένο ρινοχειρουργό που έχει εμπειρία στις νέες τεχνικές.
Τα αποτελέσματα είναι φυσικά, όλο το πρόσωπο αναδεικνύεται και εξασφαλίζεται η λειτουργία της μύτης και η ελεύθερη αναπνοή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!