Εάν σκέφτεστε να υποβληθείτε σε χειρουργική προσώπου
Οι πλαστικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν εμφυτεύματα προσώπου για να βελτιώσουν και να τονώσουν τις γραμμές του προσώπου. Συχνά, αυτά τα εμφυτεύματα δίνουν στο πρόσωπο μία καλύτερη ισορροπία και πιο αρμονικά χαρακτηριστικά και έτσι θα αισθάνεστε καλύτερα για την εμφάνισή σας.
Κυκλοφορούν πολλά εμφυτεύματα κατασκευασμένα από διάφορα υλικά. Μπορούν να ενισχύσουν τη γραμμή του σαγονιού ή να ισορροπήσουν το πηγούνι και τα μάγουλα με το υπόλοιπο πρόσωπο.
Αυτό το έντυπο περιγράφει ορισμένα από τα εμφυτεύματα προσώπου που κυκλοφορούν, όπως και τις τεχνικές για τη χρήση τους. Διαβάζοντάς το θα ενημερωθείτε για τις επεμβάσεις, αλλά δεν θα μάθετε όλες τις λεπτομέρειες που μπορεί να αφορούν τις προσωπικές σας ανάγκες.
Εάν θεωρήσετε ότι μπορεί να ωφεληθείτε από μία ή περισσότερες από τις επεμβάσεις που περιγράφονται σε αυτό το έντυπο, ζητείστε περισσότερες πληροφορίες από τον πλαστικό χειρουργό σας.
Η χειρουργική προσώπου γίνεται συνήθως για να δώσει ισορροπία στο πρόσωπο, ενισχύοντας το πηγούνι, τα μάγουλα ή το σαγόνι.

Τι να περιμένετε από τα εμφυτεύματα προσώπου
Τα εμφυτεύματα προσώπου μπορούν να τονώσουν την εμφάνισή σας και την αυτοπεποίθησή σας. Εάν αναζητάτε τη βελτίωση και όχι την τελειότητα στην εμφάνισή σας και έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες, θα δείτε ότι το εμφύτευμα προσώπου είναι η σωστή επιλογή για εσάς.
Οι πλαστικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν συχνά τέτοια εμφυτεύματα για να δώσουν καλύτερη ισορροπία στα χαρακτηριστικά ενός νεαρότερου ασθενούς. Για παράδειγμα, ένα κορίτσι στην εφηβεία μπορεί να θέλει να δώσει άλλο σχήμα στη μύτη της ή να κάνει το πηγούνι της πιο προτεταμένο ώστε αυτά τα χαρακτηριστικά να είναι πιο αρμονικά. Ο πιο ώριμος ασθενής μπορεί να προτιμήσει το εμφύτευμα σε συνδυασμό με κάποια άλλη αισθητική επέμβαση. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός λήφτινγκ προσώπου, ο ασθενής μπορεί να ζητήσει να τοποθετηθούν εμφυτεύματα πάνω από τα "μήλα" του προσώπου για να αποκτήσει πιο νεανική εμφάνιση. Επίσης, εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γεμίσει ένα πρόσωπο που φαίνεται "πεσμένο" ή κουρασμένο.

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις συνεπάγονται κάποια αβεβαιότητα και κίνδυνο
Τα εμφυτεύματα προσώπου μπορούν να επιφέρουν πολύ μεγάλες αλλαγές. Σπανίως εμφανίζονται προβλήματα, αλλά πρέπει να είστε ενημερωμένοι για αυτές τις πιθανότητες. Αυτό το έντυπο θα αναφερθεί σε μερικούς από τους κινδύνους, αλλά δεν έχει ως στόχο την πλήρη ή λεπτομερή αναφορά όλων των πιθανών κινδύνων.
Το εμφύτευμα του προσώπου μπορεί να μετακινηθεί ελαφρά και να χρειασθεί μία δεύτερη επέμβαση για να τοποθετηθεί πάλι στη σωστή του θέση. Με οποιαδήποτε επέμβαση, μπορεί να αναπτυχθεί λοίμωξη. Εάν εμφανισθεί λοίμωξη γύρω από το εμφύτευμα προσώπου και δεν υποχωρήσει μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά, το εμφύτευμα ίσως χρειασθεί να αφαιρεθεί προσωρινά και να τοποθετηθεί ξανά αργότερα. Με ορισμένα εμφυτεύματα σχετίζονται και άλλοι, λιγότερο συχνοί κίνδυνοι. Ζητείστε από τον πλαστικό χειρουργό σας να σας μιλήσει λεπτομερώς για τους κινδύνους που συνδέονται με την επέμβαση στην οποία σκέφτεστε να προχωρήσετε.
Κάποια από τα εμφυτεύματα είναι φτιαγμένα από συμπαγή σιλικόνη. Σήμερα, δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι πρόκειται για επιβλαβή ουσία. Ο πλαστικός χειρουργός θα συζητήσει μαζί σας για τα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με το είδος του εμφυτεύματος που σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε.

Προγραμματίζοντας την επέμβασή σας
Κατά τη συζήτησή σας με τον χειρουργό, να είστε σαφής σχετικά με τις προσδοκίες σας. Ο πλαστικός χειρουργός σας θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε τι είναι εφικτό. Μπορεί να είναι χρήσιμο να δείξετε στον πλαστικό χειρουργό φωτογραφίες ατόμων με χαρακτηριστικά προσώπου παρόμοια με αυτά που επιθυμείτε για τον εαυτό σας.
Βεβαιωθείτε ότι κατανοήσατε όλες τις λεπτομέρειες της προτεινόμενης επέμβασης, όπως το κόστος και η εξέλιξη της ανάρρωσής σας.
Εάν η επέμβαση συνεπάγεται τομή μέσα στο στόμα σας, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον πλαστικό χειρουργό εάν καπνίζετε ή αν έχετε προβλήματα με τα δόντια ή τα ούλα σας. Ο πλαστικός χειρουργός θα σας συμβουλεύσει σχετικά με αυτά τα θέματα.
Κατά την προετοιμασία σας για την επέμβαση, φροντίστε να μάθετε αν θα μπορείτε να οδηγήσετε για να γυρίσετε στο σπίτι σας ή θα χρειαστείτε κάποια βοήθεια για τη μεταφορά σας. Θα πρέπει επίσης να ρωτήσετε αν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε κάποια φάρμακα, όπως ασπιρίνη και παρόμοια σκευάσματα. Ίσως χρειασθεί να πάρετε κάποια από του στόματος αντιβιοτικά πριν και μετά την επέμβαση για να προστατευτείτε από τυχόν λοίμωξη.
Ο πλαστικός χειρουργός θα σας δώσει πληροφορίες για αυτά τα σημαντικά θέματα κατά την επίσκεψή σας πριν την επέμβαση.

Πού θα πραγματοποιηθεί η επέμβασή σας
H επέμβασή σας θα πραγματοποιηθεί σε ιατρείο, αυτόνομο χειρουργικό κέντρο ή σε νοσοκομείο. Μερικές φορές, ο πλαστικός χειρουργός προτιμά την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Ο γιατρός θα σας προτείνει κάτι τέτοιο ανάλογα με τη γενική κλινική σας κατάσταση και το αν υποβληθήκατε και σε άλλη αισθητική επέμβαση μαζί με τη χειρουργική εμφυτεύματος προσώπου.

Τύποι αναισθησίας
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική εμφυτευμάτων στο πρόσωπο απαιτεί μόνο τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με κάποιο ηρεμιστικό. Όμως, συνήθως, συνιστάται ολική αναισθησία.

Χειρουργική στο πηγούνι
Η εισαγωγή εμφυτεύματος στο πηγούνι διαρκεί μεταξύ 30 λεπτών και 1 ώρας. Κατά την επέμβαση, ο χειρουργός επιλέγει το σωστό μέγεθος και σχήμα εμφυτεύματος για να βελτιώσει την εμφάνισή σας και το τοποθετεί σε μία σχισμή στο μπροστινό μέρος του σαγονιού. Η μικρή τομή που δημιουργεί τη σχισμή για να εισαχθεί το εμφύτευμα γίνεται μέσα στο στόμα (κατά μήκος του κάτω χείλους) ή στο δέρμα ακριβώς κάτω από την περιοχή του πηγουνιού.
Μία μικρή τομή κάτω από το πηγούνι ή μέσα στο στόμα επιτρέπει στον χειρουργό να τοποθετήσει ένα εμφύτευμα πηγουνιού ακριβώς πάνω στο οστό.
Συνήθως, το πηγούνι καλύπτεται με γάζες μετά την επέμβαση για να ελαχιστοποιηθεί το οίδημα και η ενόχληση. Τα ράμματα στο δέρμα θα αφαιρεθούν σε 5-7 ημέρες. Εάν χρησιμοποιηθεί ενδοστοματική τομή, τα ράμματα θα απορροφηθούν.

Η ανάρρωση από τη χειρουργική στο πηγούνι
Θα αισθανθείτε κάποιες ενοχλήσεις και θα έχετε οίδημα στην περιοχή της επέμβασης για αρκετές ημέρες. Είναι φυσιολογικό να έχετε κάποια προσωρινή δυσκολία όταν χαμογελάτε ή μιλάτε. Γύρω από το πηγούνι και τον λαιμό μπορεί να φαίνονται κάποια μαύρα και μπλε σημάδια. Ο πλαστικός χειρουργός θα σας δώσει κάποιες οδηγίες για την υγιεινή του στόματος, το φαγητό και τους τυχόν περιορισμούς στις δραστηριότητές σας μετά την επέμβαση.

Χειρουργική στα μάγουλα
Η χειρουργική για τοποθέτηση εμφυτευμάτων στα μάγουλα συνήθως διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά. Όταν τοποθετούνται εμφυτεύματα στα μάγουλα παράλληλα με κάποια άλλη αισθητική επέμβαση, όπως λήφτινγκ προσώπου, λήφτινγκ στο μέτωπο ή χειρουργική στα βλέφαρα, τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν μέσα από τις τομές που γίνονται για αυτές τις επεμβάσεις. Διαφορετικά, θα γίνει μία τομή είτε μέσα στο άνω χείλος ή στο κάτω μέρος του βλεφάρου. Στη συνέχεια σχηματίζεται μία σχισμή και τοποθετείται το εμφύτευμα.
Τα εμφυτεύματα στα μάγουλα συνήθως τοποθετούνται μέσα από μία τομή στο στόμα και εφάπτονται άμεσα επάνω (ή ακόμα και από κάτω) στα ζυγωματικά. Αυτά τα εμφυτεύματα έχουν διάφορα μεγέθη και σχήματα.
Μετά την επέμβαση, θα τοποθετηθούν γάζες για να ελαχιστοποιηθεί το οίδημα και οι ενοχλήσεις. Η σοβαρότητα και η διάρκεια τέτοιων παρενεργειών μπορεί να ποικίλουν, εάν πραγματοποιηθεί παράλληλα και κάποια άλλη αισθητική επέμβαση.

Η ανάρρωση από τη χειρουργική στα μάγουλα
Ο πλαστικός χειρουργός θα σας δώσει οδηγίες για τη μετεγχειρητική φροντίδα. Θα υπάρχουν κάποιες τροφές που θα πρέπει να αποφύγετε, όπως και κάποιες δραστηριότητες. Και πάλι, οι οδηγίες ποικίλουν, ιδίως αν πραγματοποιήθηκε και άλλη επέμβαση μαζί με τη χειρουργική εμφυτευμάτων. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ικανότητά σας να κινείτε το στόμα και τα χείλη σας θα μειωθεί προσωρινά. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται για να κλείσουν οι τομές μέσα στο στόμα σας συνήθως απορροφώνται εντός 10 ημερών περίπου.

Χειρουργική στο κάτω μέρος του σαγονιού
Η εισαγωγή εμφυτεύματος στο σαγόνι συνήθως διαρκεί περίπου 1-2 ώρες. Οι εσωτερικές τομές γίνονται και στις δύο πλευρές του κάτω χείλους για να υπάρξει πρόσβαση και να δημιουργηθεί μία σχισμή μέσα στην οποία θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα του κάτω μέρους του σαγονιού. Για να κλείσουν οι τομές χρησιμοποιούνται ράμματα που απορροφώνται.
Τα εμφυτεύματα στο σαγόνι τοποθετούνται ακριβώς πάνω στο οστό του σαγονιού για να δημιουργηθεί ένα πιο ισχυρό, καθαρά διαγεγραμμένο σαγόνι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο