Εάν σκέφτεστε να κάνετε χημικό πήλινγκ
Το χημικό πήλινγκ χρησιμοποιεί ένα χημικό διάλυμα για να βελτιώσει και να λειάνει την υφή του δέρματος του προσώπου αφαιρώντας τις κατεστραμμένες, εξωτερικές του στοιβάδες. Βοηθά τα άτομα που έχουν κηλίδες ή ρυτίδες στο πρόσωπο που έχουν ανομοιογενές χρωματικά δέρμα. Για αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιούνται φαινόλες, τριχλωροξικό οξύ (TCA) και άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ). Η ακριβής φόρμουλα που χρησιμοποιείται μπορεί να αλλάξει για να καλύψει τις ανάγκες κάθε ασθενούς χωριστά. Αν και το χημικό πήλινγκ μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με ένα λίφτινγκ προσώπου, δεν αποτελεί υποκατάστατο αυτής της επέμβασης και δεν θα προλάβει ή θα επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Αυτό το κείμενο σάς δίνει τις βασικές πληροφορίες σχετικά με ορισμένους τύπους θεραπείας χημικού πήλινγκ και τα αποτελέσματα που μπορείτε να περιμένετε. Δεν θα απαντηθούν όλα σας τα ερωτήματα, καθώς πολλά εξαρτώνται από τις συνθήκες κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Αφού εσείς και ο χειρουργός σας αποφασίσετε ποιο πρόγραμμα πήλινγκ θα ακολουθηθεί, μην παραλείψετε να του/της ζητήσετε να σας εξηγήσει κάποιες λεπτομέρειες που δεν καταλάβατε.

Η απόφαση για το κατάλληλο για εσάς χημικό πήλινγκ
Το χημικό πήλινγκ γίνεται συνήθως για αισθητικούς λόγους - για να τονωθεί η εμφάνισή και η αυτοπεποίθησή σας. Το χημικό πήλινγκ μπορεί επίσης να αφαιρέσει τυχόν προκαρκινικούς δερματικούς όγκους, να απαλύνει τις ουλές του προσώπου που οφείλονται στην ακμή ή ακόμα και να ελέγξει την ακμή σας. Τα άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ), όπως το γλυκολικό, το γαλακτικό ή τα οξέα των φρούτων είναι οι πιο ήπιες φόρμουλες πήλινγκ και με αυτά γίνονται ελαφρά πήλινγκ. Αυτός ο τύπος πήλινγκ δίνει ένα απαλότερο, πιο λαμπερό δέρμα σε όσους δεν έχουν τον χρόνο να αναρρώσουν από ένα πήλινγκ με φαινόλες ή TCA. Τα πήλινγκ με AHA μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων, των ξηρών περιοχών, της ανομοιογένειας στο χρώμα του δέρματος και της ακμής. Κάθε εβδομάδα ή σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μπορούν να χρησιμοποιούνται διαφορετικές συγκεντρώσεις ΑΗΑ, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει για αυτό κατά την εξέταση και καθώς προχωρά η θεραπεία. Μπορεί επίσης να αναμιχθεί ένα άλφα-υδροξυοξύ, όπως το γλυκολικό οξύ, με ένα γαλάκτωμα ή μία κρέμα καθαρισμού σε μικρότερες συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της καθημερινής φροντίδας του δέρματος για να βελτιωθεί η υφή του.
Το τριχλωροξικό οξύ (TCA) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συγκεντρώσεις, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για πήλινγκ μεσαίου βάθους. Οι λεπτές επιφανειακές ρυτίδες, οι επιφανειακές κηλίδες και τα προβλήματα χρώματος θεραπεύονται συχνά με TCA. Τα αποτελέσματα του πήλινγκ με TCA συνήθως είναι λιγότερο εντυπωσιακά και όχι τόσο μακράς διάρκειας όσο τα αποτελέσματα ενός πήλινγκ με φαινόλη. Μάλιστα, μπορεί να χρειασθούν περισσότερα του ενός πήλινγκ με TCA για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ανάρρωση από το πήλινγκ με TCA συνήθως είναι μικρότερης διάρκειας από αυτή του πήλινγκ με φαινόλη.
Η φαινόλη είναι το ισχυρότερο από τα χημικά διαλύματα και δίνει ένα βαθύ πήλινγκ. Χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία ασθενών με έντονες ρυτίδες στο πρόσωπο, κηλίδες ή σε κατεστραμμένο δέρμα από την έκθεση στον ήλιο ή από προκαρκινικούς όγκους. Καθώς η φαινόλη μερικές φορές ανοίγει το χρώμα των περιοχών όπου τοποθετείται, το χρώμα του δέρματός σας μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για το αν αυτή είναι η κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Η φαινόλη χρησιμοποιείται κυρίως στο πρόσωπο. Εάν χρησιμοποιηθεί στο λαιμό ή σε άλλες περιοχές του σώματος μπορεί να δημιουργηθούν ουλές.
Όλα τα χημικά πήλινγκ εμπεριέχουν κάποιον βαθμό επικινδυνότητας και αβεβαιότητας. Το χημικό πήλινγκ είναι συνήθως ασφαλής διαδικασία όταν γίνεται από ειδικευμένο, έμπειρο πλαστικό χειρουργό. Όμως, είναι πιθανά, αν και σπάνια, κάποια απρόβλεπτα στοιχεία και κίνδυνοι όπως η λοίμωξη και ο σχηματισμός ουλών.
Το χημικό πήλινγκ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων στα μάγουλα, το μέτωπο και γύρω από τα μάτια, καθώς και των κάθετων ρυτίδων γύρω από το στόμα.
Τα πήλινγκ με ΑΗΑ μπορεί να προκαλέσουν κάψιμο, ερυθρότητα, ερεθισμό και σχηματισμό κρούστας. Όμως, καθώς το δέρμα προσαρμόζεται στη θεραπεία, αυτά τα προβλήματα υποχωρούν.
Με ένα πήλινγκ με TCA, το θεραπευμένο δέρμα σας θα μπορέσει να παράγει χρωστική ουσία όπως πάντα. Το πήλινγκ δεν θα λευκάνει το δέρμα. Όμως, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε πήλινγκ με TCA συμβουλεύονται να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο για αρκετούς μήνες μετά τη θεραπεία για να προστατεύσουν τις νεοσχηματισμένες στοιβάδες του δέρματος. Αν και το TCA είναι πιο ήπιο από τη φαινόλη, μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποιες ακούσιες αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.
Με το πήλινγκ φαινόλης, το νέο δέρμα συχνά χάνει την ικανότητά του να παράγει χρωστική ουσία (δηλαδή μαύρισμα). Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο το δέρμα σας θα είναι ανοιχτότερου χρώματος, αλλά ότι θα πρέπει πάντα να το προστατεύετε από τον ήλιο. Η φαινόλη μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερο κίνδυνο για τους ασθενείς με ιστορικό καρδιακής νόσου. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον χειρουργό σας για τυχόν καρδιακά προβλήματα που έχετε, όταν θα λάβει το ιστορικό σας.
Είναι επίσης πιθανό η φαινόλη να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αισθητικά αποτελέσματα, όπως ανομοιογενείς αλλαγές στο χρώμα. Ορισμένα τροποποιημένα πήλινγκς με φαινόλη είναι πιο ήπια και προτιμώνται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι φόρμουλες πήλινγκ με μια ματιά
άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ)
Χρήσεις:
> Λειαίνει το άγριο, ξηρό δέρμα
> Βελτιώνει την υφή του κατεστραμμένου από τον ήλιο. Βοηθά στον έλεγχο της ακμής
> Μπορεί να αναμιχθεί με έναν παράγοντα λεύκανσης για να διορθώσει προβλήματα χρώσης
> Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προ-θεραπεία με TCA
Άλλα θέματα:
> Μπορεί να χρειασθούν περισσότερα του ενός πήλινγκ
> Όπως με τα περισσότερα πήλινγκ, συνιστάται η χρήση αντιηλιακού γαλακτώματος

Τριχλωροξικό οξύ (TCA)
Χρήσεις:

  • Λειαίνει τις λεπτές επιφανειακές ρυτίδες
  • Αφαιρεί τις επιφανειακές κηλίδες
  • Διορθώνει τα προβλήματα χρώματος

Άλλα θέματα:

  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον λαιμό ή σε άλλες περιοχές του σώματος
  • Μπορεί να χρειασθεί προ-θεραπεία με κρέμα Retin-A ή ΑΗΑ
  • H θεραπεία διαρκεί μόνο 10-15 λεπτά
  • Προτιμάται για τους ασθενείς με σκουρότερο δέρμα
  • Μπορεί να ρυθμισθεί το βάθος του πήλινγκ
  • Μπορεί να χρειασθεί επαναληπτική θεραπεία για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα
  • Πρέπει να χρησιμοποιείται αντιηλιακό γαλάκτωμα για αρκετούς μήνες
  • Η επούλωση είναι συνήθως γρήγορη, πολύ γρηγορότερη από ό,τι στην περίπτωση του πήλινγκ με φαινόλη

Φαινόλη
Χρήσεις:

  • Διορθώνει τις κηλίδες που προκαλούνται από έκθεση στον ήλιο, αντισυλληπτικά χάπια, γήρανση
  • Λειαίνει τις βαθιές ρυτίδες
  • Αφαιρεί τους προ-καρκινικούς όγκους]

Άλλα θέματα:

  • Χρησιμοποιείται μόνο στο πρόσωπο
  • Δεν συνιστάται σε άτομα με σκουρότερο δέρμα
  • Η διαδικασία μπορεί να είναι επικίνδυνη σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα
  • Η θεραπεία ολόκληρου του προσώπου μπορεί να διαρκέσει μία ώρα ή παραπάνω
  • Η ανάρρωση μπορεί να είναι αργή. Η πλήρης επούλωση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες
  • Μπορεί να αφαιρέσει μόνιμα τις φακίδες του προσώπου
  • Πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα αντιηλιακή προστασία, όπως και αντιηλιακό γαλάκτωμα
  • Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και μακράς διάρκειας
  • Το χρώμα του προσώπου μπορεί να "ανοίξει" μόνιμα ή να σχηματισθούν γραμμές αποχρωματισμού

Προγραμματίζοντας ένα χημικό πήλινγκ
Σε ορισμένες περιοχές, δεν απαιτείται ιατρικό πτυχίο για να πραγματοποιήσει κανείς ένα χημικό πήλινγκ - ακόμα και τα πιο ισχυρά πήλινγκ με φαινόλη. Πολλές περιοχές έχουν νόμους που επιτρέπουν σε μη-ιατρούς να χορηγούν ορισμένα διαλύματα πήλινγκ, αλλά καθορίζουν την ισχύ των πήλινγκ που τους επιτρέπεται να εφαρμόζουν. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πήλινγκ με φαινόλη και TCA έχουν χρησιμοποιηθεί από πρακτικούς με ελλιπή εκπαίδευση που υπόσχονται "θαυματουργές τεχνικές" που αναζωογονούν το δέρμα.
Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε έναν ιατρό που θα έχει επαρκή εκπαίδευση και εμπειρία στην επαναδόμηση του δέρματος. Ο πλαστικός χειρουργός σας μπορεί να σας προσφέρει μία ποικιλία πήλινγκ ή να σας προτείνει έναν συνδυασμό πήλινγκ για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για εσάς.
Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, είναι σημαντικό να συζητήσετε για τις προσδοκίες σας με τον πλαστικό χειρουργό σας. Μην διστάσετε να θέσετε ερωτήματα ή να εκφράσετε την ανησυχία σας για το οτιδήποτε. Ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να σας εξηγήσει λεπτομερώς την προγραμματισμένη διαδικασία και να σας μιλήσει για τους κινδύνους και τα οφέλη, την περίοδο ανάρρωσης και το κόστος. Εάν έχετε ιστορικό έρπητα, θα πρέπει να το πείτε στον ιατρό σας πριν την επέμβαση. Να θυμάστε ότι τα χημικά πήλινγκ συνήθως δεν καλύπτονται από την ιατρική ασφάλιση εκτός εάν γίνονται για λόγους κλινικών προβλημάτων.

Η προετοιμασία για το χημικό πήλινγκ σας
Ο πλαστικός χειρουργός θα σας δώσει οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για τη θεραπεία πήλινγκ.
Μερικές φορές χρησιμοποιείται Retin A, ένα φάρμακο που χορηγείται με συνταγή ιατρού και περιέχει Βιταμίνη Α, για προ-θεραπεία του δέρματος. Αυτό λεπταίνει την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος, επιτρέποντας στο διάλυμα TCA να εισχωρήσει πιο βαθιά και ομοιογενώς. Εάν το δέρμα σας δεν αντέχει την προ-θεραπεία με Retin-A, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντ΄ αυτού, μία κρέμα με ΑΗΑ. Η υδροκινόνη, ένας παράγοντας λεύκανσης, χρησιμοποιείται μερικές φορές σε συνδυασμό με Retin-A ή προ-θεραπεία με ΑΗΑ, ιδιαίτερα αν έχετε κηλίδες στο δέρμα ή προβλήματα δυσχρωμίας. Μπορεί το στάδιο προ-θεραπείας σας να διαρκέσει έναν μήνα ή περισσότερο, εάν κάνετε πήλινγκ με ΑΗΑ ή επιφανειακό πήλινγκ με TCA.

Πού θα γίνει το πήλινγκ σας
Τα περισσότερα χημικά πήλινγκ γίνονται με ασφάλεια στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού, ή σε χειρουργικό ιατρείο ή χειρουργικό κέντρο εξωτερικής νοσηλείας. Ο πλαστικός χειρουργός σας ίσως ζητήσει να μείνετε στη μονάδα ή στο νοσοκομείο ένα βράδυ, εάν γίνουν παράλληλα και άλλες αισθητικές επεμβάσεις.

Τύποι αναισθησίας
Δεν απαιτείται αναισθησία για το πήλινγκ με φαινόλη ή TCA καθώς το χημικό διάλυμα λειτουργεί ως αναισθητικό. Όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί νάρκωση πριν και κατά τη διάρκεια της επέμβασης για να σας χαλαρώσει και να αισθάνεστε άνετα.
Δεν απαιτείται αναισθησία για τα πήλινγκ με ΑΗΑ καθώς προκαλούν μόνο μία ελαφρά αίσθηση καψίματος κατά την εφαρμογή.

Το πήλινγκ
Πήλινγκ με ΑΗΑ/θεραπείες: Ο ιατρός θα απλώσει το διάλυμα ΑΗΑ στο δέρμα σας αφού αυτό έχει καθαριστεί καλά, μία διαδικασία που δεν διαρκεί περισσότερα από 10 λεπτά. Δεν απαιτείται η χρήση αλοιφής ή άλλου καλυπτικού μετά το πήλινγκ. Ανάλογα με την ισχύ του πήλινγκ, μπορεί να χρειασθούν περιοδικές θεραπείες μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Για ορισμένους ασθενείς, η εφαρμογή μίας λοσιόν ή κρέμας προσώπου με βάση τα ΑΗΑ μία ή δύο φορές την ημέρα στο σπίτι θα είναι αρκετή για να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος. Ο πλαστικός χειρουργός σας μπορεί να προσθέσει Retin-A ή παράγοντα λεύκανσης στο πρόγραμμα της θεραπείας που θα κάνετε στο σπίτι. Μετά από μερικές εβδομάδες χρήσης στο σπίτι, ο ιατρός θα εξετάσει το δέρμα σας για να κρίνει αν απαιτείται κάποια αλλαγή στη θεραπεία.
Πήλινγκ με φαινόλη και TCA: Συνήθως το δέρμα καθαρίζεται πρώτα πολύ καλά. Ύστερα, ο χειρουργός θα εφαρμόσει προσεκτικά το διάλυμα φαινόλης ή TCA. Μπορεί να έχετε ένα αίσθημα καψίματος καθώς τοποθετείται το διάλυμα πήλινγκ, αλλά αυτή η αίσθηση θα περάσει γρήγορα.
Ένα πλήρες πήλινγκ προσώπου με TCA διαρκεί όχι περισσότερο από 15 λεπτά. Μπορεί να χρειασθούν 2 ή περισσότερα πήλινγκ για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και ανάμεσα σε αυτά μπορεί να πρέπει να παρεμβληθεί διάστημα αρκετών μηνών. Ήπια πήλινγκ με TCA μπορούν να επαναληφθούν ακόμα και κάθε μήνα.
Εάν έχει χρησιμοποιηθεί διάλυμα με φαινόλη, ο πλαστικός χειρουργός σας θα καλύψει τη θεραπευθείσα περιοχή με βαζελίνη ή αδιάβροχη κολλητική ταινία. Με τα ελαφρότερα πήλινγκ, δεν απαιτείται κάλυψη.
Ένα πλήρες πήλινγκ προσώπου με φαινόλη διαρκεί 1-2 ώρες, ενώ ένα πήλινγκ με φαινόλη σε μικρότερη περιοχή του προσώπου (πχ. στο δέρμα πάνω από το άνω χείλος) μπορεί να διαρκέσει μόνο 10 ή 15 λεπτά. Συνήθως αρκεί μία μόνο θεραπεία.
Το χημικό διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το πρόσωπο ή σε μία μόνο περιοχή, πχ. γύρω από το στόμα, μερικές φορές σε συνδυασμό με λίφτινγκ προσώπου.
Στο τέλος ενός πήλινγκ με φαινόλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα παχύ στρώμα βαζελίνης στη θεραπευθείσα περιοχή.
Μπορεί να δημιουργηθεί μία προστατευτική κρούστα πάνω από το νέο δέρμα. Όταν αυτή αφαιρεθεί, το δέρμα από κάτω θα έχει ένα ανοικτό ροζ χρώμα.

Μετά τη θεραπεία σας
Μετά από ένα πήλινγκ με ΑΗΑ, συνήθως παρουσιάζεται κάποια προσωρινή απολέπιση, ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος. Όμως, αυτά θα υποχωρήσουν καθώς το δέρμα προσαρμόζεται στη θεραπεία.
Μετά από ένα πήλινγκ με φαινόλη ή TCA, ο ιατρός μπορεί να συστήσει ένα ήπιο αναλγητικό για να ανακουφισθεί ο ελαφρύς ή εντονότερος πόνος που μπορεί να έχετε. Εάν χρησιμοποιήθηκε ταινία για να καλυφθεί το πρόσωπό σας, θα αφαιρεθεί 1-2 ημέρες αργότερα. Στη θεραπευθείσα περιοχή θα σχηματισθεί κρούστα. Για να επουλωθεί σωστά το δέρμα σας, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις οδηγίες που σας έδωσε ο ιατρός σας για το μετεγχειρητικό στάδιο.
Το πήλινγκ με TCA μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα, ανάλογα με την ισχύ του πήλινγκ που χρησιμοποιήθηκε.
Εάν υποβληθήκατε σε πήλινγκ με φαινόλη, το πρόσωπό σας μπορεί να παρουσιάσει σημαντικό οίδημα. Μπορεί ακόμα και τα μάτια σας να πρηστούν προσωρινά και να κλείσουν. Θα χρειαστείτε κάποιον να σας φροντίσει για 1-2 ημέρες. Μπορεί επίσης να πρέπει να ακολουθήσετε δίαιτα μόνο με υγρά για λίγο και να μην πρέπει να μιλάτε πολύ τις πρώτες ημέρες της ανάρρωσης.

Η επιστροφή στα φυσιολογικά
Με το πήλινγκ με ΑΗΑ, η προσωρινή ερυθρότητα, απολέπιση και ξηρότητα δεν θα σας εμποδίσουν να εργαστείτε ή να ασχοληθείτε με τις συνήθεις δραστηριότητές σας. Με τις συνεχείς θεραπείες με ΑΗΑ θα έχετε ένα πιο φρέσκο δέρμα με βελτιωμένη υφή. Να θυμάστε ότι είναι επίσης σημαντικό να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο μετά από αυτά τα πήλινγκ με ήπια οξέα. Ζητείστε από τον ιατρό σας να σας συστήσει ένα αντιηλιακό γαλάκτωμα με επαρκή προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB και να το χρησιμοποιείτε κάθε μέρα.
Με το πήλινγκ με TCA, μπορεί να έχετε μέτριας έντασης δυσφορία και ήπιο οίδημα που θα υποχωρήσουν την πρώτη εβδομάδα. Σε περίπου 7-10 ημέρες, θα εμφανισθεί το νέο σας δέρμα το οποίο θα έχει επουλωθεί επαρκώς για να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας. Καλύτερα είναι να αποφύγετε τον ήλιο, εκτός εάν χρησιμοποιήσετε επαρκή αντηλιακή προστασία.
Με το πήλινγκ φαινόλης, το νέο σας δέρμα θα αρχίσει να σχηματίζεται σε περίπου 7-10 ημέρες. Το δέρμα σας θα είναι πολύ κόκκινο στην αρχή και σταδιακά θα ξεθωριάσει σε ένα ροζ χρώμα τις επόμενες εβδομάδες ως μήνες. Σε αυτό το διάστημα, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία, διαφορετικά μπορεί να εμφανισθούν κηλίδες ή δυσχρωμίες.
Περίπου 2 εβδομάδες μετά τη θεραπεία, μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας και να ασχοληθείτε με τις συνήθεις δραστηριότητές σας. Το δέρμα σας θα έχει επουλωθεί επαρκώς ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε μέικαπ.
Μετά την επούλωση, το δέρμα έχει πιο ανοιχτό χρώμα, είναι πιο σφριγηλό, λείο και με πιο νεανική όψη.

Η νέα σας εμφάνιση
Οι βελτιώσεις από το πήλινγκ με ΑΗΑ μπορεί να είναι πολύ διακριτικές στην αρχή. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας δείχνει πιο υγιές. Με τις συνεχείς θεραπείες, θα παρατηρήσετε μία γενική βελτίωση στην υφή του δέρματός σας.
Τα αποτελέσματα του πήλινγκ με TCA συνήθως δεν έχουν τόση διάρκεια όσο αυτά του πήλινγκ με φαινόλη. Όμως, το δέρμα σας θα είναι σαφώς πιο λείο και φρέσκο.
Εάν προγραμματίζετε να υποβληθείτε σε πήλινγκ με φαινόλη, μπορείτε να αναμένετε εντυπωσιακή βελτίωση της επιφάνειας του δέρματός σας - λιγότερες λεπτές ρυτίδες, λιγότερες κηλίδες και δέρμα ομοιογενέστερου τόνου. Τα αποτελέσματά σας θα έχουν διάρκεια, αν και δεν θα μείνουν ανέπαφα από τις επιδράσεις της γήρανσης και της έκθεσης στον ήλιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας